Voeding

Is de aardpeer gezond? Alle voordelen van topinamboer

aardpeer | aardperen | topinamboer | aardpeer gezond | voordelen van aardpeer | aardpeer goed voor | aardperen goed voor
Geschreven door Bodyheal

De aardpeer, ook wel bekend als topinamboer is een roze kleurige knol. Vanuit de knolletje groeit ook een mooie gele bloem. Dat de aardpeer gezond is weten helaas niet velen. De meeste zullen waarschijnlijk niet eens weten dat zoiets bestaat. Dat is erg jammer, want de aardpeer heeft veel gezondheidsvoordelen. De aardpeer werd oorspronkelijk gebruikt door de Indianen. De naam topinamboer is vernoemd naar een stam in Amerika, die topinambas heet. Zij gebruikten de aardpeer als een geneesmiddel bij allerlei aandoeningen. Tijdens de tweede wereldoorlog begon de aardpeer beroemd te worden Europa, aangezien er weinig voedsel was. Veel mensen hebben deze hongersnood overleeft door aardperen te eten. In dit artikel gaan we kijken naar alle voordelen van aardperen.

Aardpeer gezond | Diabetes

Ten eerste is de aardpeer gezond, omdat het bloedsuikerverlagende werkingen heeft. Diabetes patiënten zullen dus zeker baat hebben bij het gebruiken van topinamboer. Hiervoor is het wel belangrijk dat je de aardpeer rauw eet. Deze werking van de aardpeer komt door een aantal redenen. Al deze redenen hebben te maken met de inuline, die voorkomt in aardperen. Deze redenen zijn

  • Inuline is een koolhydraat die niet verteert worden door het lichaam. Het zal dus niet de bloedsuikerspiegel verhogen.
  • Inuline bindt zich aan water. Hierdoor zal je sneller een vol gevoel hebben. Je zal dus automatisch minder gaan snacken!
  • Inuline is een oplosbare vezel, dat koolhydraten vasthoudt. Als gevolg zal het de spijsvertering vertragen, waardoor de bloedsuikerspiegel minder snel zal stijgen.

De aardpeer is ook te gebruiken als een natuurlijke suikervervanger. Vooral voor diabetes patiënten dus een aanrader!

Aardpeer gezond | Voor de botten

Een andere belangrijke reden waarom de aardpeer gezond is, is omdat het de opname van plantaardige mineralen bevordert. Ook dit komt onder andere door de inuline. Er worden allerlei zuren aangemaakt in de darmen, waardoor de PH waarde in de darmen gaat dalen. Een daling van deze PH waarde betekent een betere opname van mineralen zoals Calcium en silicium. Zo is uit een onderzoek naar de invloed van inuline op de opname van calcium gebleken, dat een dagelijkse inname van 40 gram inuline, de calciumopname met ruim 58% verhoogt. Mineralen zijn noodzakelijk voor het verkrijgen en behouden sterke botten en tanden. Ze zijn ook belangrijk voor het voorkomen van allerlei botaandoeningen zoals osteoporose.

Aardpeer gezond | Gezond afvallen

Er zijn een aantal redenen waarom je de aardpeer zeker kan gebruiken in je dieet. Ten eerste is het caloriearm. 100 gram aardperen hebben namelijk maar 72 calorieën. Daarnaast werkt de topinamboer ook vochtafdrijvend. Dat betekent dus dat het overtollig vet uitscheidt. Daarnaast is het ook rijk aan vezels, waardoor je al snel een vol gevoel zal krijgen. Deze werking wordt ook nog is versterkt door inuline. De aardpeer kan je uitstekend toevoegen aan je salades. Je zal merken dat je eerder een vol gevoel hebt. Voor meer gezonde voeding tijdens je dieet lees je het artikel ‘gezond afvallen‘.

Aardpeer gezond | Voor de spijsvertering

Dat de aardpeer gezond is voor de spijsvertering komt ook weer onder andere door de inuline. Inuline is namelijk een vezel en verbetert de darmwerking. Dit kan vooral helpen bij obstipatie. Om te mogen genieten van de voordelen van topinamboer, moet je het wel rauw opeten, aangezien het geen inuline meer bevat na het koken. Daarnaast bevat de aardpeer ook bifidobacteriën. Bifidobacteriën zorgen voor een gezonde darmflora. Darmflora kan bijvoorbeeld verstoord worden door medicatie of ziektes.

Aardpeer gezond | Tegen reuma en jicht klachten

De aardpeer is rijk aan veel belangrijke voedingsstoffen die ontstekingen voorkomen. Het is rijk aan veel mineralen. Daarnaast bevat het ook behoorlijk veel biotine. Biotine is eigenlijk Vitamine B8. Een tekort hieraan kan ook de oorzaak zijn voor ontstekingen. Dankzij al deze voedingsstoffen heeft het een gunstig effect op klachten van ontstekingsziekten als jicht en reuma.

Aardpeer gezond | Verbetert vruchtbaarheid mannen

Nog een reden waarom de aardpeer gezond is? Het verbetert de vruchtbaarheid bij mannen. Topinamboer heeft namelijk een zaadbevorderend werking. Zo draagt het dus bij aan een verbetering van de zaadkwaliteit. Een andere verassing is dat de aardpeer libidostimulerende werkt bij zowel mannen als vrouwen.

Aardpeer gezond | Bloeddruk verlagen

Onderzoek heeft aangetoond dat dagelijks gebruik van aardperen de bloeddruk aanzienlijk kan verlagen. Resultaten zullen echter zichtbaar zijn bij gebruik van ongeveer 20 dagen. Vanwege de bloeddrukregulerende werking van aardperen voorkomen ze hypertensie. Het gebruiken van natuurlijke bloeddrukverlagers is een gezonde en natuurlijke alternatief voor bloeddrukverlagende medicatie. Bloeddrukverlagende medicatie blijf je namelijk innemen. Aangezien ze bijwerkingen hebben kan het dus schadelijk zijn. Kies daarom voor de gezonde alternatief om hypertensie te voorkomen in plaats van tijdelijk te verhelpen.

Topinamboer gezond | Hart- en vaatziekten

Ook is de aardpeer gezond voor je hart en bloedvaten. Ten eerste is het regelmatig eten van aardperen een goede behandeling tegen hypertensie. Het verlaagt namelijk de bloeddruk aanzienlijk op lange termijn (vanaf 20 dagen). Daarnaast verhoogt het ook de elasticiteit van de bloedvaten, waardoor het bloed makkelijker stroomt en je hart minder krachtig hoeft te pompen. Tenslotte is topinamboer ook rijk aan mineralen zoals mangaan en kalium, die goed zijn voor het hart.

 

Zoals je kunt afleiden van de bovengenoemde informatie, is de aardpeer gezond en helpt het bij veel verschillende zaken in het lichaam. Voeg het daarom vandaag nog toe aan je dagelijkse voeding en profiteer van de voordelen van aardperen.

 

 

Photo by Isabelle Boucher / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter