Zwangerschap

Afvallen na zwangerschap? Zo val je af na de Zwangerschap

afvallen na zwangerschap | afvallen na bevalling | gewichtsverlies na bevalling | na de bevalling | na de zwangerschap
Geschreven door Bodyheal

Tijdens de zwangerschap komen er heel wat kilo’s bij. Afvallen na zwangerschap hoeft echter niet moeilijk te zijn, vooral als je een gezonde zwangerschap hebt gehad. Een gezonde zwangerschap houdt in dat dat je gezond eet, genoeg rust en voldoende beweegt. Na het lezen van dit artikel weet je precies wat je moet doen om de extra kilo’s gezond te verliezen.

Gewichtsverlies na bevalling

Na de bevalling raak je automatisch heel wat kilo’s kwijt. Tijdens een gezonde zwangerschap kom je ongeveer 9 tot 12 kilo aan. In het artikel ‘Niet aankomen tijdens zwangerschap‘ staat hier meer informatie over. Door de tips in het artikel te volgen zal je weinig aankomen tijdens de zwangerschap. Hierdoor zal het gewichtsverlies na de bevalling ook makkelijker zijn. Van deze kilo’s is slechts 30% van de baby. Dat is dus maar 3-4 Kilo. De andere 70% bestaat uit

 • Extra vetvoorraad    +-25%
 • Vruchtwater              +-16,5%
 • Extra bloed                +-12,5%
 • Baarmoeder               +-8%
 • Borsten (Melk)          +-4%
 • Placenta                      +-4%

Na de bevalling ben je meteen een aantal kilo’s lichter. De baby, de vruchtwater en de placenta gaan er namelijk uit, dat is al meer dan de helft. Vervolgens krimpt de baarmoeder weer naar zijn oorspronkelijke grootte. Tijdens dit proces ben je weer een halve kilo lichter. De extra bloed, wat meer dan een kilo weegt, gaat er langzamerhand ook weer uit. Naarmate je kind ouder wordt verdwijnt ook de melk in de borsten. Tenslotte wordt ook de vetvoorraad langzamerhand afgebroken. Dit is echter een langzaam proces. Om dit proces op gang te brengen en goed te laten verlopen hebben we de een paar belangrijke tips hieronder.

Afvallen na zwangerschap

Na de bevalling verlies je dus al ruim de helft van de extra kilo’s. Vervolgens verdwijnt de andere kwart van deze kilo’s ook met de tijd. Hier hoef je niks voor te doen. De andere gedeelte van de extra kilo’s zijn vetreserves. Deze moet je weg zien te werken om je oude lichaam weer terug te krijgen. Houd er rekening mee dat je lichaam ongeveer een half jaar de tijd nodig heeft om zich weer te herstellen. Ga dus niet haasten en geef het tijd. Een halve kilo afvallen per week is prima! Hiervoor kunnen de volgende tips je helpen.

Gezonde voeding na de zwangerschap

Gezonde voeding is zowel belangrijk tijdens de zwangerschap, als erna. Gezonde voeding wil absoluut niet zeggen dat je minder calorieën moet eten. Sterker nog, als je borstvoeding geeft, moet je er rekeningen mee houden dat je ongeveer 500 calorieën extra moet eten. Door gezond maaltijden en gezonde snacks te eten, zal je lichaam gezonder zijn en je zal sneller afvallen. Voor een lijstje met gezonde voeding tijdens het afvallen kan je het artikel ‘gezond afvallen‘ lezen. Probeer daarnaast ook een vaste eetpatroon te creëren.

Borstvoeding geven

Door borstvoeding te geven, zal je sneller afvallen. Voor het bereiden van borstvoeding heeft je lichaam namelijk veel energie nodig. Hierdoor breekt het lichaam de vetreserves ook sneller af. De mate van de afbraak verschilt natuurlijk per vrouw. Daarnaast is het natuurlijk ook afhankelijk van de hoeveelheid voeding die je eet. Het is belangrijk om niet te vergeten dat je 500 extra calorieën moet eten per dag om borstvoeding te geven.

Drink voldoende water

Afvallen na de zwangerschap? Een hele belangrijke tip is voldoende water drinken. Dat geldt overigens voor iedereen die wil afvallen. Water helpt namelijk afvalstoffen uit je lichaam te vervoeren. Dit is erg belangrijk. Daarnaast is dit ook belangrijk voor het aanmaak van borstvoeding. Drink daarom dagelijks minstens twee liter water. Door genoeg water te drinken, zal je lichaam ook minder vocht vasthouden, waardoor je sneller gewicht verliest.

 

Sporten en bewegen na de zwangerschap

Na de bevalling kan je al beginnen met bewegen. Het is echter belangrijk dat je de eerste zes weken rustig aan doet, aangezien er dan allerlei veranderingen plaatsvinden in het lichaam, zoals afname van bloed en vocht. Als dat eenmaal achter de rug is, kan je beginnen met echt fitnessen. Probeer alles langzaam op te bouwen. Cardio is uiteraard het beste wat je kan doen om af te vallen. Het is echter ook belangrijk dat je je buikspieren traint. Ze zijn tijdens de zwangerschap namelijk behoorlijk uitgerekt. Dit proces gaat behoorlijk langzaam, begin er daarom op tijd aan en blijf het regelmatig doen!

Afvallen na zwangerschap | Extra tips

 • Vermijd crashdiëten! Dit kan erg schadelijk zijn voor jou, maar ook voor de baby als je borstvoeding geeft.
 • Eet gezond. Kies voor verse fruit- en groentesoorten.
 • Probeer water te drinken in plaats van sappen. Zo voorkom je extra calorieën.
 • Ga niet ongezond snacken!
 • Geen tussendoortjes na het avondeten.
 • Bouw je workouts langzaam op.
 • Houd jezelf in beweging. Ga bijvoorbeeld fietsen, wandelen met de baby of zwemmen. Probeer minstens een half uur per dag te bewegen.
 • Drink je koffie? Probeer het zonder suiker en thee te drinken. Dat kan je heel wat calorieën schelen in de maand.

Andere interessante artikelen over zwangerschap

Ben je zwanger dan kunnen de volgende artikelen misschien ook interessant zijn voor jou.

 

 

Photo by Brandon Binkwilder Santana / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter