Voeding

Ahornsiroop gezond | Alle voordelen van maple syrup

maple syrup gezond | maple syrup | ahornsiroop gezond | ahornsiroop
Geschreven door Bodyheal

Ahornsiroop, ook wel bekend onder zijn engelse naam maple syrup, is de laatste tijd erg populair geworden. Het natuurlijke product, dat gemaakt wordt van de houtsappen van de esdoorn, wordt echter al eeuwenlang gebruikt. De reden van zijn plotse doorbraak heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat vrijwel iedereen nu weet hoe ongezond geraffineerde suiker is. Ahornsiroop kan een gezonde alternatief zijn, mits je het met mate gebruik. In dit artikel gaan we uitgebreid kijken waarom ahornsiroop gezond is en in welke mate we het moeten gebruiken.

Waarom is ahornsiroop gezond?

De reden dat ahornsiroop gezond is, is omdat het behalve suiker erg veel voedingsstoffen bevat die ons lichaam nodig heeft. Het is dus goed dat het tegenwoordig zo populair is. Ahornsiroop bevat onder andere de mineralen Zink, Mangaan, IJzer, Kalium en Calcium. Deze reeks mineralen zijn belangrijk voor een heleboel processen in het lichaam. Daarnaast bevat Maple syrup ook erg veel antioxidanten. Antioxidanten zijn belangrijk voor de het neutraliseren van vrije radicalen, die DNA-schade kunnen aanrichten. Ondanks alle voordelen is het belangrijk om niet te vergeten dat ahornsiroop grotendeels bestaat uit suiker. Daarom is het belangrijk dat je het met mate gebruikt.

Vervolgens wil ik ook nog even vermelden dat je bij het aankopen van ahornsiroop goed op moet letten dat het gaat om 100% natuurlijke ahornsiroop. Sommige producten zijn namelijk bewerkt en bestaan uit een mengsel van producten, waaronder ook ahornsiroop.

Wat is het verschil tussen ahornsiroop graad A, B en C?

Zoals je misschien al weet zijn er verschillende graden van ahornsiroop, namelijk A, B en C. Graad A is heeft de lichtste kleur en graad C de donkerste. De smaak wordt sterker naarmate het donkerder wordt. De graad is afhankelijk van welke tap het is verkregen. Zo is graad A uit de eerste tap verkregen, graad B uit de tweede en graad C uit een latere tap. Veel experts zijn van mening dat graad A de beste is en de meeste voordelen heeft. Toch vinden veel mensen graad B beter smaken. Om wat geld te besparen kan je dus kiezen voor graad B.

Ahornsiroop als natuurlijke suikervervanger

Een van de meest belangrijkste voordelen is natuurlijk dat je ahornsiroop kan gebruiken als natuurlijke suikervervanger. Door je suikergebruik te verminderen zal je merken dat je jezelf veel beter gaat voelen. De energieafgifte aan je lichaam zal ook constanter zijn waardoor je minder pieken en dalen krijgt in je bloedsuikerspiegel. Dat laatste klinkt natuurlijk ideaal voor mensen met diabetes.

Ahornsiroop gezond bij diabetes

Ondanks zijn zoete smaakt is ahornsiroop gezond voor diabetes patiënten. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je er te veel van gaat gebruiken. De eerste reden waarom ahornsiroop gezond is, heeft te maken met de glycemische indexwaarde van ahornsiroop. De glycemische indexwaarde van pure ahornsiroop is 54. Deze indexwaarde geeft een maat aan voor de snelheid waarin de suikers worden gemetaboliseerd. Een lagere indexwaarde geeft aan dat deze proces langzamer plaatsvind. Dit betekent dat de bloedsuikerspiegel minder pieken en dalen zal hebben. Daarnaast helpt ahornsiroop ook de insulinegevoeligheid te verbeteren en bevat het stoffen die de insuline ‘productie’ bevorderen.

Aangezien ahornsiroop ook veel suiker bevat, kan overmatig gebruik op lange termijn natuurlijk leiden tot allerlei hart- en vaataandoeningen, diabetes en overgewicht. Om te profiteren van de gezondheidsvoordelen is het dus belangrijk dat je het met mate gebruikt.

Ahornsiroop gezond | Natuurlijke ontstekingsremmer

Een ander reden waarom ahornsiroop gezond is, heeft te maken met de grote hoeveelheid antioxidanten. Al deze antioxidanten maken ahornsiroop namelijk een uitstekende natuurlijke ontstekingsremmer. Hierdoor past het uitstekend in een ontstekingsremmende dieet. Verder helpt het ook om ontstekingsziekten zoals artritis te voorkomen. De ontstekingsremmende werking geldt overigens zowel bij inwendig als bij uitwendig gebruik van ahornsiroop. Behalve ontstekingen helpt het ook bij roodheid en droge huid.

Maple syrup gezond | Helpt kanker te voorkomen

Uit enkele studies is tevoorschijn gekomen dat suiker de ontwikkeling van kanker juist stimuleert. Ondanks de vrij hoge suikergehalte blijk maple syrup echter juist het tegenovergestelde te doen. Dit heeft ook weer te maken met de antioxidanten. Deze antioxidanten beschermen de cellen namelijk tegen mutaties. Toch zal het voor een bepaalde gedeelte ook schadelijk zijn, gezien de vrij grote hoeveelheid suikers. Gebruik het dus niet specifiek als een middel om kanker te voorkomen. Wel is het slim om het als suikervervanger te gebruiken.

Ahornsiroop gezond | Voor een goede spijsvertering

Wat veel mensen niet weten van geraffineerde suiker is dat het ook spijsverteringsproblemen met zich mee kan brengen. Enkele van deze problemen zijn een opgeblazen gevoel, indigestie, obstipatie, buikkrampen, candida en PDS. Door ahornsiroop als suikervervanger te gebruiken verklein je dus tegelijkertijd de kans deze spijsverteringsproblemen.

Nog een paar feiten en tips over ahornsiroop

  • Ahornsiroop bevat 24 verschillende antioxidanten. Deze antioxidanten gaan ook vroegtijdig veroudering van de huid tegen.
  • Uit een Japanse onderzoek op ratten is gebleken dat ahornsiroop gezond is voor de lever.
  • Quebecol is een gezonde stofje in ahornsiroop, die ontstaat tijdens de productie (tijdens het koken).
  • 100 gram ahornsiroop bevat 67 gram suiker.
  • Net zoals andere producten is ahornsiroop goedkoper in Duitsland.
  • Probeer ahornsiroop binnen enkele weken te gebruiken als je het hebt geopend. De smaak gaat namelijk achteruit en de gezonde voedingstoffen gaan verloren.
  • Geopende ahornsiroop is langer houdbaar in de koelkast of in de vriezer.
  • Als je ahornsiroop gebruikt voor bakken dan kan je ook kiezen voor graad C.
  • Let op dat je pure natuurlijke ahornsiroop koopt. De beste maple syrup komt uit Canada.

Uit al deze voordelen is het wel duidelijk geworden dat ahornsiroop gezond is en kan helpen bij veel verschillende processen in het lichaam. Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat je het met mate moet gebruiken.

 

Photo by Chiot’s Run / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter