Voeding

Zijn amandelen gezond? Voordelen van amandelen en amandelolie

amandelen | amandelen gezond | amandelolie | amandelolie gezond | voordelen van amandelen
Geschreven door Bodyheal

Dat noten gezond zijn weet iedereen wel. Dat amandelen gezond, spreekt dus voor zich. De voordelen van amandelen en amandelolie zijn meer dan je denkt. In dit artikel gaan we kijken naar de meest bekende en bewezen voordelen van amandelen en amandelolie. Lees dus snel verder.

Amandelen gezond | Diabetes

De eerste reden waarom amandelen gezond zijn, is omdat ze beschermen tegen diabetes. Een van deze onderzoeken, dat werd uitgevoerd door wetenschapper Michelle Wien, wees uit dat de glucose intolerantie van de proefpersonen afnam. De proefpersonen hadden allemaal prediabetes of een verminderde glucosetolerantie. Het onderzoek duurde 16 weken lang. De proefpersonen volgden 16 weken lang een dieet, waarbij de dagelijkse calorie inname voor 20 procent bestond uit calorieën van amandelen.

Amandelen gezond | Natuurlijke cholesterolverlager

Uit hetzelfde onderzoek als hierboven werd ook bekend dat amandelen de slechte LDL cholesterol verlagen. De slechte LDL cholesterol was na 16 weken met 12,4 mg/dL verlaagd. Dit blijkt onder andere te komen door de polyfenolen van de amandelvel. Doordat amandelen ook nog is vitamine E bevatten, wordt deze werking versterkt. Ook de geoxideerde LDL niveau wordt verlaagd door regelmatig amandelen te eten. Tijdens een andere onderzoek bleek de geoxideerde LDL niveau, na een maand met 14% afgenomen te zijn. De goede HDL cholesterol bleef nog wel op hetzelfde niveau. Daarnaast verloren deze mensen ook buikvet.

Amandelen gezond | Gezond afvallen

Gezond afvallen? Amandelen zijn de juiste snacks! Amandelen bevatten een stuk meer vezels en eiwitten dan koolhydraten. Dit zal er voor zorgen dat je sneller vol zal raken en uiteindelijk minder calorieën zal eten. Dat amandelen de hongergevoel onderdrukken, is in verschillende wetenschappelijk onderzoeken aangetoond. Het zal je onder andere helpen om buikvet te verliezen.

Daarnaast zijn er nog een paar voordelen van amandelen die je afvalproces zullen bevorderen. Een bepaalde deel van de noten (ongeveer 10%) is erg moeilijk afbreekbaar door je lichaam. Dus deze calorieën worden niet opgenomen. Daarnaast versnellen ze ook de stofwisseling. Al deze voordelen bij elkaar zorgen ervoor dat amandelen ideaal zijn voor in je dieet. Talrijke onderzoeken tonen aan dat het toevoegen van amandelen in je dieet, ze gewichtsverlies aanzienlijk bevorderen.

Amandelolie en amandelen gezond | Voor gezonde hersenen

Wist je dat amandelen gezond zijn voor de hersenen? Amandelen behoren tot de voeding voor gezonde hersenen, aangezien ze rijk zijn aan voedingsstoffen, die belangrijk zijn voor de ontwikkeling en de gezondheid ervan. Om deze reden zijn ze ook erg goed voor groeiende kinderen. Amandelen verhogen ook de hersenactiviteit, waardoor de kans op Alzheimer wordt verkleind. Dit geldt overigens ook voor amandelolie. Deze werkingen van amandelen blijken onder andere te komen door Vitamine B2 (riboflavine) en L-carnitine.

Amandelolie en amandelen gezond | Tegen darmkanker

Er is nog een reden waarom amandelen gezond zijn. Ze zorgen er namelijk voor dat de dikke darm het voedsel beter en makkelijker gaat verteren. Hiermee helpen amandelen dikke darmkanker te voorkomen. Over het algemeen geldt dit voor alle vezelrijke voedingsmiddelen, zoals taugé, sinaasappels, papaya en frambozen.

Amandelen gezond | Tijdens de zwangerschap

Amandelen en amandelolie zijn zeker aan te raden tijdens de zwangerschap. Ten eerste bevatten ze foliumzuur, ook wel bekend als Vitamine B11. Foliumzuur is zeer belangrijk tijdens de zwangerschap. Het verkleint namelijk de kans op aangeboren aandoeningen bij de baby. Zo verkleint foliumzuur de kans op een open ruggetje met 70%. Daarnaast stimuleert het ook de celgroei en de weefselvorming. Voor meer gezonde voeding tijdens de zwangerschap, lees je het artikel ‘gezonde voeding tijdens zwangerschap

Amandelen gezond | Natuurlijke ontstekingsremmers

Zowel amandelen als amandelolie behoren tot de natuurlijke ontstekingsremmers. Dit komt door de twee vetzuren: linolzuur en linoleenzuur. Ze helpen zowel om ontstekingen in het lichaam tegen te gaan als bij het verlagen van de slechte LDL cholesterol. Verder helpen deze twee vetzuren ook bij het behouden van een gezonde huid en gezonde haren.

Amandelolie en amandelen gezond | Sterke botten

Ook zijn amandelolie en amandelen gezond voor de botten. Dit komt doordat ze een hoge gehalte fosfor bevatten. Samen met calcium zorgt fosfor voor de stevigheid van je botten. Deze voordeel overigens ook voor je tanden. Door het behouden van stevige en gezonde botten, worden ook de risico’s op leeftijdsgebonden aandoeningen aan de botten verkleind.

Amandelolie en amandelen gezond | Voorkomt constipatie

Een ander reden waarom amandelen gezond zijn, is omdat ze rijk zijn aan vezels. Deze vezels zijn goed voor de spijsvertering. Ze stimuleren de de darmwerking, waardoor constipatieklachten worden verholpen. Het is echter wel belangrijk om voldoende water te drinken tijdens het eten. Zo versnel je namelijk de spijsvertering en zullen de werkzame stoffen in amandelen sneller hun werk doen. Dagelijkse gebruik van 4/5 amandelen is al genoeg.

Amandelen gezond | Tegen hart- en vaatziekten

Wist je dat amandelolie en amandelen gezond zijn voor je hart en je vaten? Ten eerste komt dit doordat amandelen cholesterolverlagend werkend. Hoge gehaltes van de slechte LDL cholesterol is namelijk een van de meestvoorkomende oorzaken voor hart- en vaatziekten. Door de slechte LDL cholesterol te verlagen heeft verkleint het ook de risico op bloedvatverkalking (atherosclerose). Daarnaast bevatten amandelen ook mineralen zoals kalium, die bloeddruk regulerend werkt en ook goed is voor het hart. De Vitamine E in de amandelen zorgt ervoor dat de risico op hartafwijkingen verkleind wordt. Een onderzoek wees uit dat 5 porties amandelen per week, de risico op hartaanvallen met 50% verkleint.

Amandelolie gezond voor de huid

Dat amandelolie gezond is voor de huid, staat vast als een muur. Daarom wordt amandelolie ook vaak in cosmeticaproducten gebruikt. Al eeuwenlang werd amandelolie gebruikt om klachten als droge huid en jeukende huid gebruikt. Daarnaast wordt het ook als massageolie gebruikt. Daarnaast kan het ook huidveroudering tegengaan doordat amandelolie rijk is aan Vitamine E.

Amandelolie gebruiken?

Amandelolie kan gebruikt worden in de keuken voor salades en andere koude gerechten. Het is niet geschikt voor bakken. Bij verhitting worden de voordelen van de vitamines en de onverzadigde vetten vernietigd. Verder kan het ook gebruikt worden voor je huid en je haren. Door je haren 15 minuten te behandelen met amandelolie zal je merken dat je haar voller, steviger en glanzender wordt. Voor goede resultaat is het wel belangrijk dat je dit regelmatig doet.

Oppassen met amandelen?

Al deze voordelen van amandelen zijn natuurlijk heel bruikbaar. Helaas moeten sommige mensen wel oppassen met amandelen. Dit komt doordat amandelen oxalaten bevaten. Deze oxalaten vormen kristallen, samen met ijzer en kalk. Deze kristallen worden vervolgens afgevoerd via de urine. Normaal gesproken is dit geen probleem. Voor mensen met galblaasproblemen of nierproblemen kan het echter wel gevaarlijk zijn. Daarom is het slim om op te passen met amandelen bij deze aandoeningen.

Na alle bovengenoemde feiten is het wel duidelijk dat de amandelen gezond zijn. Neem het dus snel op in je dagelijkse voeding en maak gebruik van de vele voordelen van amandelen en amandelolie.

 

Photo by I_Nneska / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter