Voeding

Amazake | Is amazake gezond en is het even goede suikervervanger?

amazake | amazake gezond
Geschreven door Bodyheal

Amazake wordt eeuwenlang gemaakt in Japan. Het wordt gemaakt van rijst en kan alcohol bevatten. Dat is afhankelijk van de productiemethode. Amazake kan zowel van witte als bruine rijst gemaakt worden. In westerse landen is amazake echter niet echt populair. Dat is best jammer, want amazake heeft enkele voordelen die het gebruik ervan zeker aantrekkelijk maken. Amazake kan je op verschillende manieren gebruiken. Het meest simpele manier is het mengen met water. Zo heb je een lekker zoete drankje. Daarnaast kan het ook gebruikt worden om gebakjes, snacks, cakes en dressings te maken. In dit artikel gaan we kijken waarom amazake gezond is.

Wat is amazake?

Als je amazake letterlijk zou vertalen, betekent het zoete sake. Zoals de vertaling doet vermoeden, wordt amazake gemaakt tijdens een van de eerste processen van het maken van sake. De sake is dan meestal nog alcoholvrij. De basis van amazake is dan ook gekookte, witte of bruine rijst. Aan de gekookte rijst wordt vervolgens ook koji toegevoegd. Koji, ook wel bekend als aspergillus oryzae, is een veelgebruikte schimmelcultuur in de Japanse keuken. Het eindresultaat is een vrij dikke zoete middel, die vaak te vinden zijn in biologische winkels. Als je ervoor kiest om amazake te gebruiken, dan raad ik je aan om te kiezen voor amazake, gemaakt van bruine rijst. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het meer vitamines en mineralen bevat.

Amazake voor de spijsvertering

Wist je dat amazake gezond is voor de spijsvertering? Als je weet dat rijst veel vezels bevat dan kan je het wel raden. Vooral amazake dat gemaakt is van bruine rijst maar ook van witte rijst, bevat behoorlijk veel vezels. Bruine rijst bevat ruim twee keer zoveel vezels dan witte rijst. Deze vezels stimuleren de werking van de darmen en dragen bij aan een gezonde spijsvertering. Doordat het een lage glycemische waarde heeft is er ook sprake van een vrij constante energie stroom. Dit maakt amazake ook meer geschikt voor diabetes patiënten dan suiker. Daarnaast bevat amazake ook bepaalde enzymen die het lichaam helpen bij de afbraak van vetten, eiwitten en complexe koolhydraten. Dit komt doordat amazake een gefermenteerde product is zoals yoghurt.

Amazake helpt het lichaam te ontgiften

Er zijn ook enkele aanwijzingen dat amazake het lichaam helpt te ontgiften. Dit bleek uit een kleinschalige Japanse onderzoek uit 2004. Het onderzoek were gepulbliceerd in de ‘Chemosphere’. Tijdens het onderzoek gebruikten een groep Japanse vrouwen twee jaar lang amazake in tegenstelling tot de controlegroep. Uiteindelijk bleek dat bij vrouwen die amazake gebruikten, bepaalde gifstoffen in aanzienlijk mindere mate werd aangetroffen.

Amazake als natuurlijke suikervervanger

Amazake kan ook gebruikt worden als een natuurlijke suikervervanger. Er zijn verschillende voordelen om je suikergebruik deels of geheel te vervangen door amazake. De allerbelangrijkste voordeel is uiteraard dat je geen of minder gefermenteerde suiker zal gebruiken. Het heeft in tegenstelling tot suiker ontzettend veel vitamines en mineralen. Deze vitamines en mineralen hebben verschillende voordelen. Je kan amazake gebruiken op verschillende manieren. Zo kan je er simpelweg een drankje mee maken door het te mengel met drie keer zoveel water. Daarnaast is het ook lekker in gebakjes, cakes en puddings.

Amazake gezond voor de huid

al eeuwenlang staat amazake in Japan ook bekend als een ‘schoonheidsproduct’. Dit komt onder andere door de grote aantal verschillende Vitamine B’s. Vitamine b speelt een belangrijke rol in het regenereren van de cellen, waaronder natuurlijk ook je huidcellen. Zo kan het dus als het ware vroegtijdig huidveroudering tegengaan. Daarnaast had men ook de vermoede dat koji, de huid witter maakte. Aangezien ‘witter worden’ erg populair was in Japan, was er dus nog een reden om eer amazake te gebruiken.

Wat is nog meer belangrijk om te weten over amazake?

Tenslotte is het belangrijk om te weten dat commerciële amazake, dus amazake uit de winkel vaak meer koji bevat. Als gevolg hiervan is de caloriegehalte hoger en de amazake zoeter. Om dit te voorkomen kan je natuurlijk ook zelf amazake maken. Door het zelf te maken kan je zelf bepalen hoe zoet je het wilt hebben en dus ook de caloriegehalte zelf bepalen.

Zoals je kan zien is amazake gezond. Uiteraard moet je net zoals bij elk ander product erop letten dat je niet teveel amazake gaat gebruiken. Teveel is altijd ongezond! Hopelijk ben je overtuigd en zal je, je suikergebruik snel vervangen door amazake. Heb je toevallig ervaring met amazake en heb je recepten klaar liggen? Dan zouden we het zeker op prijs stellen als je dat met ons deelt in de reacties!

 

Photo by Su Yu Neo/ CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter