Voeding

Is andijvie gezond? Voordelen van andijvie

andijvie | andijvie gezond | andijvie gezond voor | andijvie goed voor | voordelen van andijvie
Geschreven door Bodyheal

Andijvie is een hele bekende en veelgebruikte groentesoort in Nederland. Dat is maar goed ook, want andijvie is super gezond! Maar waar is andijvie gezond voor? Daar gaan we het uitgebreid over hebben in dit artikel. Lees dus snel verder.

Andijvie gezond voor de botten

Andijvie is ontzettend rijk aan Vitamine K. Een kopje andijvie bevat bijna 290% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan Vitamine K. Hierdoor is het ook gezond voor de botten. Naast al zijn andere voordelen stimuleert Vitamine K namelijk ook de calciumopname. Daarnaast vermindert het ook de calciumafscheiding van calcium via de urine. Ten slotte is ook het calcium en mangaangehalte in de andijvie goed voor de botten. Hopelijk is het nu duidelijk, waarom andijvie gezond is voor de botten.

Andijvie gezond | Gezond afvallen

Andijvie past uitstekend in een gezonde afvaldieet. Het zit namelijk vol met voedingsstoffen en toch bevat het maar 17 calorieën per 100 gram. Dat is bijna niks dus! Aangezien andijvie rijk is aan vezels, zal je ook eerder een vol gevoel krijgen. Dat is precies wat je nodig hebt in je dieet. Gezond afvallen kan dus ook gewoon makkelijk en lekker zijn.

Andijvie gezond | Diabetes

Wist je dat de andijvie gezond is voor mensen met diabetes? Zowel diabetes type 1 patiënten als diabetes type 2 patiënten kunnen baat hebben bij het eten van andijvie. Dit komt met name doordat andijvie erg rijk is aan vezels. Verschillende studies hebben aangetoond dat vezelrijke voeding de bloedglucosegehalte bij diabetes type 1 patiënten kan verlagen. Voor diabetes type 2 blijkt vezelrijke voeding de bloedsuikerspiegel, de lipiden en de insuline te verbeteren. Deze werking komt onder andere door het stofje genaamd inuline. Inuline heeft de volgende eigenschappen, die het geschikt maken voor diabetes patiënten.

  • Inuline is een koolhydraat die niet verteert worden door het lichaam. Het zal dus niet de bloedsuikerspiegel verhogen.
  • Inuline bindt zich aan water. Hierdoor zal je sneller een vol gevoel hebben. Je zal dus automatisch minder gaan snacken!
  • Inuline is een oplosbare vezel, dat koolhydraten vasthoudt. Als gevolg zal het de spijsvertering vertragen, waardoor de bloedsuikerspiegel minder snel zal stijgen.

Andijvie gezond | Laxerende werking

Andijvie heeft een laxende werking, waardoor het werkt als een detox. Zo wordt de galblaaswerking gestimuleerd, waardoor de giftige stoffen worden verwijderd uit de lever. Daarom is andijvie juice ook een ideale keuze, als je op zoek bent naar een natuurlijke detoxmiddel.

Andijvie gezond | Hart- en bloedvaten

Ook is andijvie gezond voor het hart en de bloedvatenstelsel. Dit heeft te maken met zijn bloeddruk en cholesterol-regulerende werking. De andijvie bevat ook hoge gehaltes aan inuline, waardoor het de slechte LDL cholesterol weet te verlagen. Dit is overigens ook een voordeel voor mensen met diabetes. Daarnaast bevat andijvie ook veel mineralen als veel mineralen, waardoor het goed is voor de bloeddruk de kans op hart- en vaatziekten verkleint.

Andijvie gezond | Gezonde hersenen

Verder is de andijvie ook gezond voor de hersenen. Van kalium en foliumzuur is bekend dat ze neurologische voordelen kunnen bieden. De folaten, Vitamine C en kalium in de andijvie zorgen voor een goede bloedstroom in werken de cognitieve afname tegen en verkleint zo de kans Alzheimer. Verder hebben ze ook een positieve werking op de concentratie. Meer voeding voor de hersenen? Lees het artikel ‘voeding voor gezonde hersenen‘.

Andijvie gezond | Bloedarmoede

Ook voor mensen die aan bloedarmoede leiden, is andijvie gezond. Bij bloedarmoede ook wel bekend als anemie, is er sprake van een tekort aan rode bloedcellen. De meest voorkomende oorzaak voor bloedarmoede is ijzertekort, aangezien ijzer een belangrijk onderdeel is voor het aanmaken van rode bloedcellen. Andijvie is rijk aan mineralen zoals ijzer. Ijzerrijke voeding kan zeker helpen bij bloedarmoede.

Andijvie gezond | Voor het gezichtsvermogen

Ook is andijvie gezond voor het gezichtsvermogen. Dit komt doordat andijvie rijk is aan betacaroteen. Deze betacaroteen wordt in het lichaam omgezet tot Vitamine A. Een tekort van Vitamine A kan op korte termijn klachten als drogen, oogzweren en jeukende ogen hebben. Op lange termijn vergroot je de kans op slechte nachtzicht en op maculadegeneratie (leeftijdsgebonden achteruitgang van het gezichtsvermogen). Een kopje andijvie bevat zo’n 43% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan Vitamine A.

Andijvie gezond | Voor de huid

De ontzettend hoge gehalte aan Vitamine E maakt andijvie gezond voor de huid. Vitamine E zorgt ervoor dat de huid vochtig blijft. Daarnaast stimuleert het ook de uitscheiding van gifstoffen stimuleert en ontstekingsremmende werkingen heeft. Daarom kan het ook gebruikt worden tegen huidaandoeningen als acne, psoriasis en sclerodermie.

Andijvie gezond | Voorkomt kanker

Er is nog een belangrijke reden waarom andijvie gezond is. Het verkleint namelijk de kans op kanker. Deze werking heeft de andijvie te danken aan enkele vitamines zoals Vitamine A, vitamine E, Vitamine C, mineralen zoals calcium, ijzer kalium en flavonoïdes zoals kaempferol . Dankzij deze voedingsstoffen verklein je de risico op mondholte kanker, longkanker, prostaatkanker, borstkanker, ovariumkanker, darmkanker, eierstokkanker, colorectale kanker.

Andijvie gezond | Voor de spijsvertering

Waarom is andijvie gezond voor de spijsvertering? De grote hoeveelheid aan vezels natuurlijk! Ze werken namelijk laxerend en kunnen daarom voor allerlei maagproblemen verlichten en voorkomen. Daarnaast zijn de vezels ook belangrijk voor een gezonde darmwerking, waardoor constipatie voorkomen kan worden. Tenslotte kan ook eetlust stimulerend werken als je het vlak voor je maaltijd gebruikt.

Andijvie gezond | Boost voor het immuunsysteem

Na al de voordelen hierboven is het eigenlijk al wel duidelijk dat de andijvie de werking van het immuunsysteem goed kan stimuleren. Door de hoge gehalte aan voedingsstoffen in de andijvie versterkt het je immuunsysteem, waardoor je minder snel verkouden wordt en ook minder last hebt van een griepje.

Andijvie gezond tijdens de zwangerschap

Ook zwangeren worden aangeraden om andijvie te gebruiken. Het voorziet de baby namelijk van ontzettend veel belangrijke voedingstoffen, waaronder ook foliumzuur. Foliumzuur is een erg belangrijk stofje, die de kans op geboorteafwijkingen bij baby’s verkleinen. Extra foliumzuur wordt daarom ook aangeraden voor en tijdens de zwangerschap. Voor meer gezonde voeding tijdens de zwangerschap lees je het artikel ‘gezonde voeding tijdens zwangerschap‘.

Hoe moet je andijvie koken?

Vaak wordt andijvie veel te lang gekookt. Kook de andijvie niet langer dan vijf minuten, aangezien er voedingsmiddelen verloren gaan tijdens het koken. Daarnaast neemt de bitterheid van de andijvie ook toe. Andijvie kan uitstekend gebruikt worden in een stamppot.

Zoals je uit de informatie hierboven kan afleiden, is andijvie gezond en helpt het bij veel verschillende zaken in het lichaam. Maak andijvie eten daarom vandaag nog een gewoonte!

 

 

Photo by Forest and Kim Starr / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter