Voeding

Is appel gezond? Alle voordelen van appels

appel | appel gezond | appels | voordelen van appels
Geschreven door Bodyheal

Dat de appel gezond is zal iedereen wel weten. De Engelse uitspraak “one apple a day, keeps the doctor away” is ook niet voor niets zo bekend. Appels hebben erg veel voordelen voor het lichaam. In dit artikel gaan we het hebben over alle voordelen van appels.

Appel gezond voor diabetespatiënten

Een grootschalige studie van bijna 190.000 mensen heeft uitgewezen dat het consumptie van drie porties fruit zoals appels blauwe bessen, peren en druiven per week de risico op diabetes type 2 met zeven procent verlaagt. Bij veel mensen met diabetes verhoogt ook de slechte “LDL cholesterol”. Ook hier kan de appel bij helpen. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat appels de slechte “LDL cholesterol” kunnen verlagen en de goede “HDL cholesterol” kunnen verhogen. Dit komt onder andere door de antioxidant quercetine.

Appel gezond | Natuurlijke bloeddrukverlager

Ook is de appel gezond voor mensen met een hoge bloeddruk. Ze behoren namelijk tot de natuurlijke bloeddrukverlagers. Dit komt doordat ze aderverkalking tegengaan. Hierdoor zal de stroming van je bloed verbeteren en je bloeddruk verlagen. Hier is de antioxidant catechine verantwoordelijk. Daarnaast bevat de appel ook kalium. Kalium heeft een bloeddrukverlagende werking bij mensen met een te hoge bloeddruk.

Appel gezond | Gezond afvallen

Wil je gezond afvallen? Neem dan een heerlijke appel als tussendoortje! Appels zijn ideale snacks voor tijdens je dieet. De appel bevat namelijk veel voedingsstoffen en weinig calorieën, wat ervoor zal zorgen dat je minder snel naar andere snacks zal grijpen die je dieet zullen belemmeren. Bovendien verminderen de vezels van appels de eetlust en bevorderen de werking van je maag en darmen. Appels kunnen bij overmatig gebruik je dieet ook belemmeren, aangezien ze fruitsuiker (fructose) bevatten. Daarom is het slim om maximaal twee stuks fruit te eten per dag (als je wilt afvallen).

Appel gezond | Hart- en vaatziekten

Een appel per dag helpt ook tegen allerlei hart- en vaatziekten. Uit een studie van ruim 9200 mensen is gebleken dat de mensen die de meeste aantal appels hadden gegeten in de afgelopen 28 jaar de minste kans hadden op een beroerte. Dit komt voornamelijk doordat de appel een zowel een bloeddrukverlagend als een slechte cholesterol verlagend werking heeft. Hoge bloeddruk en een te hoge slechte “LDL cholesterol” zijn vaak de oorzaak voor allerlei hart- en vaatziekten. Andere voedingsmiddelen met cholesterolverlagende werkingen zijn avocado, olijven, perzik, wortels, bieslook. Deze voedingsmiddelen zijn net zoals de appel ook natuurlijke cholesterolverlagers.

De appel is een natuurlijke ontstekingsremmer

De appel is ook een natuurlijke ontstekingsremmer. Dit heeft het ook weer te danken aan het stofje quercetine. Kies voor natuurlijke appels of was de appels goed schoon met citroen of azijn. Onderzoek aan de department Montana State University in Verenigde Staten heeft namelijk uitgewezen dat de schil van de appel veel meer ontstekingsremmende stoffen bevat dan de vrucht zelf. Tegenwoordig worden er daarom ook appelschilpoeder extracten verkocht.

Appel gezond | Diarree stoppen

Een andere veelvoorkomende klacht waar de appel gezond voor is, is diarree. Dit komt onder onder andere door het stofje pectine. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat pectine helpt tegen diarree. Andere voedingsmiddelen die pectine bevatten zijn sinaasappels en pruimen.

Appel gezond | Tegen astma

Australische onderzoek heeft uitgewezen dat de appel gezond is voor mensen met astma. Daarnaast helpt het ook astma te voorkomen. De kans op een kind met astma verkleint als de moeder appels eet tijdens de zwangerschap. De appel vermindert namelijk de gevoeligheid van de bronchien, waardoor klachten van astma verminderen. Daarom worden kinderen en ouderen met astma vaak aangeraden om appelsap te drinken. Uiteraard is een natuurlijke, zelfgemaakte appelsap veel gezonder dan de appelsap uit de supermarkt. Behalve astma behoort de appel dus ook tot de ideale voeding tijdens de zwangerschap.

Appel gezond | Tegen kanker

Een ander reden waarom de appel gezond is, is omdat het bepaalde vormen van kanker kan voorkomen. Een onderzoek dat gedaan is in Hawaï heeft uitgewezen dat het regelmatig eten van appels, witte grapefruit en uien de kans op longkanker met wel vijftig % vermindert. Ook beweren onderzoekers dat een appel per dag borstkanker zal voorkomen. De antikanker werking hebben we volgens de onderzoekers te danken aan de antioxidanten van de appel. Deze beschermen je tegen vrije radicalen die het lichaam kunnen beschadigen, waardoor je de risico om ernstige aandoeningen als kanker op te doen verlaagt.

Appel gezond | Alzheimer en parkinson

Er zijn nog meer aandoeningen waar de appel gezond voor is. Dit keer zijn het alzheimer en parkinson. De onderzoekers van de Amerikaanse Cornell universiteit hebben aangetoond dat de antipxidant quercetine uit de appel de hersenen beschermen tegen vrije radicalen, waardoor alzheimer wordt tegengegaan. Het onderzoek is uitgevoerd op muizen.

Daarnaast heeft dezelfde universiteit ook ontdekt dat het eten van appels ook de ziekte van parkinson tegengaat. Dit komt doordat de magnesiumgehalte van de appels de zenuwstelsel in goede conditie behoudt.

Appel gezond | Voor de botten

Ook is de appel gezond voor de botten. Appels bevatten namelijk veel belangrijke mineralen die nodig zijn voor stevige en gezonde botten zoals fosfor en calcium. Uit een Franse onderzoek is gebleken dat vrouwen die appels aten minder kans hadden op het oplopen van osteoporose tijdens de menopauze. Voor deze beschermende werking is de flavonoide phlorizine verantwoordelijk.

Appel gezond | Voor het huid

Appels houden je huid in goede conditie. Ze hebben erg veel voedingsstoffen die bijdragen aan het behouden van een strakke, stralende en zachte huid. Onder andere de vitamine C en de betacaroteen, die in je lichaam wordt omgezet tot vitamine A zijn erg goed voor je huid. Vitamine A is ook belangrijk voor de nachtzicht. Bovendien bevat de appel veel andere antioxidanten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen en zo veroudering van het huid tegengaan.

Uit al deze voordelen is het wel duidelijk geworden de appel gezond is en helpt bij veel verschillende processen in het lichaam. Eet dus een appel per dag en profiteer  van de vele voordelen van appels.

Photo by 0FOUR /CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter