Er is sprake van een auto immuunziekte wanneer je eigen lichaam zichzelf aanvalt. Dit komt doordat het zijn eigen lichaamsweefsel als vijand aanziet. Het immuunsysteem gaat dan antistoffen aanmaken tegen zichzelf. Het probeert zich te beschermen van zichzelf.
Wat is een auto immuunziekte ?
Wanneer het immuunsysteem het verschil tussen lichaamseigen en lichaamsvreemd niet ziet is er sprake van een auto immuunziekte. Het immuunsysteem hoort normaal gesproken antistoffen tegen ziekteverwekkers aan te maken. Doordat het lichaam zichzelf als vreemd ziet en de strijd aangaat tegen zichzelf zal het zichzelf dus ziek maken. Dit kan in de hele lichaam het geval zijn maar dat hoeft niet. Het kan namelijk ook gericht zijn op bepaalde organen. Er zijn veel verschillende soorten auto immuunziekten. De meest bekende volgen in het hieronder.
- vitiligo
- Psoriasis
- Lupus
- Myasthenia gravis
- Ziekte van Crohn
- Multipe Sclerose
- Reumatoïde artritis
- Diabetes
- Colitis Ulcerosa
Oorzaken van auto immuunziekte
Al jarenlang proberen wetenschappers de oorzaken van auto immuunziekten te achterhalen. Dit heeft echter minimaal effect gehad. Het enigste dat vast staat is dat het te maken heeft met een genetische component. Er moet in ieder geval sprake zijn van natuurlijke aanleg die bij sommige wel en bij andere niet tot uiting komt. Het wel of niet tot uiting komen van deze aanleg heeft te maken met verschillende factoren zoals stress, veroudering, hormonale veranderingen of infecties.
Meestvoorkomende symptomen van een auto immuunziekte
Zoals al eerder is vermeldt zijn er veel auto immuunziekten. Alle symptomen zijn dus niet op te noemen. Bij een auto immuunziekte komen ontstekingsverschijnselen voor die kunnen leiden tot pijn, depressie, malaise en vermoeidheid. Meestal zijn er tijden van veel klachten en tijden met bijna geen klachten kenmerkend bij auto immuunziekten.
Behandelingen van een auto immuunziekte
Bij auto immuunziekten worden vaak ontstekingsremmers voorgeschreven door de arts. Er is namelijk een ontsteking gaande in je lichaam. Patiënten vinden deze ontstekingsremmers echter behoorlijk zwaar. Een bekende voorbeeld is prednisol. Verder worden er medicijnen voorgeschreven die je immuunsysteem onderdrukken. Als ons immuunsysteem achteruitgaat dan zullen we natuurlijk minder bescherming hebben en sneller ziek worden. Daarom worden er ook wel immunoglobulinen (afweerstoffen) aan toegevoegd.
Bij chronische ontstekingsziekten kan een ontstekingsremmende dieet bovendien ook erg helpen. In het artikel over natuurlijke ontstekingsremmers staan erg veel voedingsmiddelen die een ontstekingsremmende werking hebben. Hieruit kan je zelf een dieet maken afhankelijk van de voedingsmiddelen die jij lekker vindt.
[…] artritis is een auto immuunziekte. Dat wil zeggen dat de afweercellen door een ontregeling de eigen lichaamscellen aanvallen, […]
[…] sclerose ook wel bekend als MS is een chronisch aandoening en hoogstwaarschijnlijk ook een auto-immuunziekte. Het komt minder vaak voor in landen die zich dichtbij de evenaar bevinden. In Nederland heeft een […]