Voeding

Is bieslook gezond? Alle voordelen van bieslook | Bieslook invriezen?

bieslook | bieslook gezond | bieslook invriezen | voordelen van bieslook
Geschreven door Bodyheal

Bieslook, ook wel pijpgras genoemd, is een lekker en gezond groente. Veel mensen weten echter niet waar bieslook gezond voor is. Daarom gaan we het in dit artikel uitgebreid hebben over alle voordelen van bieslook. Tenslotte gaan we het nog even hebben over bieslook invriezen. Hoe kan je dat het beste doen?

Bieslook gezond | Voor de spijsvertering

Bieslook behoort tot de familie van de look groenten. Net zoals alle andere groenten uit deze familie is ook bieslook gezond voor de spijsvertering. Het bevordert namelijk de spijsvertering en wekt daarnaast ook eetlust op. Heb je last van diarree en wil je diarree stoppen? Dan kan bieslook je ook hierbij helpen. Verder helpt het ook tegen winderigheid. Bieslook heeft daarnaast ook een vochtafdrijvende werking.

Bieslook gezond | Tegen kanker

Onderzoek heeft aangetoond dat bieslook gezond is voor kankerpatiënten. Onderzoekers hebben namelijk aangetoond dat het gebruik van bieslook een positieve werking heeft op onder andere prostaatkanker, slokdarmkanker en darmkanker. Blijkbaar bevat de bieslook bepaalde stoffen waardoor het de celgroei stopt en ervoor zorgt dat de kankercellen dood gaan. Zeaxanthine en luteine in bieslook verkleinen bijvoorbeeld de kans op longkanker. Amerikaanse onderzoekers beweren dat dit ook voor andere groenten als prei, uien en knoflook geldt.

Bieslook gezond | Natuurlijke ontstekingsremmer

Over het algemeen heeft de bieslook dezelfde voordelen als knoflook, alleen in iets mindere mate.  Het behoort net zoals de knoflook dus ook tot de natuurlijke ontstekingsremmers. De ontstekingsremmende werking komt onder andere door het stofje quercetine. Een voordeel van de bieslook is wel dat je geen last zal hebben van de knoflookgeur. Zo is het een gezonde en lekkere voedingsmiddel voor mensen reumatoïde artritis of andere ontstekingsziekten.

Bieslook gezond | Natuurlijke bloeddrukverlager

Bieslook is een natuurlijke bloedverdunner en behoort daarom tot de natuurlijke bloeddrukverlagers. Dit komt ook weer onder andere door de quercetine in de bieslook. Onderzoekers hebben tijdens een onderzoek op ratten namelijk waargenomen dat het gebruik van de quercetine component uit bieslook voor een bloeddrukverlaging zorgt.

Bieslook gezond | Tegen allergie

Een andere voordeel van de bieslook is dat het allergische reacties kan verminderen en verlichten. Dit komt ook weer door het stofje quercetine. Quercetine heeft een histamine remmend werking. Tijdens een allergische reactie wordt er te veel histamine aangemaakt. Doordat bieslook histamine remmend werkt kan het allergische reactie verlichten en verminderen. Het is dus slim om bieslook in je dagelijkse voeding op te nemen als je bijvoorbeeld hooikoorts hebt.

Bieslook gezond | Voor het gezichtsvermogen

Bieslook heeft erg veel voordelen voor het gezichtsvermogen, aangezien het veel voedingsstofjes bevat die hier essentieel voor zijn. Om te beginnen bevat bieslook ontzettend veel vitamine A. Honderd gram bieslook bevat namelijk bijna de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot allerlei oogaandoeningen. Verder bevat

Bieslook gezond | Diabetes

Er is nog een reden waarom we bieslook gezond vinden. Dit komt weer door de quercetine in bieslook. Quercetine heeft namelijk een goede effect op mensen met diabetes. Het verkleint namelijk de risico’s op diabetes complicaties. Ook is het feit dat de bieslook een cholesterolverlagende voeding is gunstig voor diabetes patiënten.

Bieslook gezond | Tegen bloedarmoede

Tenslotte is er nog een reden waarom de bieslook gezond is. Bieslook bevat namelijk behoorlijk veel ijzer. Ijzertekort is vaak een oorzaak voor bloedarmoede. Ijzer verbetert ten eerste de bloedsomloop. Doordat het de vorming van rode bloedcellen stimuleert. Voor het aanmaken van rode bloedcellen, is ook foliumzuur belangrijk, wat ook weer terug kan worden gevonden in bieslook. Tenslotte bevat bieslook ook heel wat vitamine C. Vitamine C is ten eerste een erg sterke antioxidant die vrije radicalen bestrijdt. Daarnaast is vitamine C ook nodig voor het opname van ijzer. Kies dus bewust voor de juiste voeding. Meer ijzerrijke voedingsmiddelen vind je in het volgende artikel ‘ijzerrijke voeding‘.

Bieslook gezond | Tegen griep en verkoudheid

Heb je een griepje of ben je verkouden? Dan kan het eten van bieslook je hier zeker bij helpen. Bieslook heeft namelijk een slijmoplossende werking. Dat wil zeggen dat het allerlei slijmverstoppingen in de borst, neusholtes en de keel kan verminderen.

Bieslook tegen kater

Heb je weleens last van kater? Dan kan het eten van bieslook je ook hierbij helpen. Het is dan wel belangrijk dat je voldoende water drinkt, aangezien bieslook een vochtafdrijvende werking heeft. Bovendien zorgt bieslook er ook voor dat je sneller nuchter wordt.

Bieslook invriezen?

Wil je bieslook invriezen? Dat kan zeker. Het is wel belangrijk dat dit snel wordt gedaan aangezien bieslook voedingsstoffen verliest naarmate de langer de tijd verloopt. Bieslook invriezen doe je als volgt. Was de bieslook goed schoon. Droog het af met een doekje. Snijd de bieslook in kleine stukjes. Gooi de gesneden bieslook vervolgens in een plastic boterhamzakje en leg ze in de vriezen. Zoals je ziet is bieslook invriezen erg makkelijk. Doordat je bieslook invriest zorg je ervoor dat de voedingsstoffen bewaard blijven. Je kunt de ingevroren bieslook tot een jaar bewaren.

Na alle bovengenoemde feiten is het wel duidelijk dat de bieslook gezond zijn. Neem het dus snel op in je dagelijkse voeding en maak gebruik van de vele voordelen van bieslook.

Photo by a.pitch / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter