Verzorging Voeding

Blauwe bessen gezond? 10 voordelen van bosbessen

blauwe bessen gezond
Geschreven door Bodyheal

Blauwe bessen, ook wel bosbessen genoemd komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De indianen waren de eerste volk die wisten dat blauwe bessen gezond zijn, daarom gebruiken zij het ook al eeuwenlang als medicatie tegen onder andere verkoudheid en voor een verbetering van de bloedsomloop.

Blauwe bessen gezond | voor gezonde hersenen

Velen zullen al wel weten dat blauwe bessen gezond zijn. Maar waarvoor precies? Blauwe bessen bevatten veel stoffen waar onze hersenen baat bij hebben. Deze stoffen houden de hersenen gezond en gaan hersen-veroudering tegen. Een aantal van deze stoffen zijn de vitamines A, B-complex, C, E en kalium, natrium, magnesium en anthocyaan. Verschillende studies hebben aangetoond dat bosbessen hersenaandoening als Alzheimer tegengaan en zelfs een herstellende functie hebben voor de beschadigde hersencellen.

Blauwe bessen gezond | voor de ogen

Een van de belangrijkste redenen waarom blauwe bessen gezond zijn, komt door de grote hoeveelheid vitamine A in blauwe bessen. Vitamine A is goed voor de gezichtsvermogen. Daarnaast bevatten bosbessen ook anthocyanosides. Anthocyanosides hebben een anti-inflammatoire en antioxidante werking, daarom heeft deze stof een zeer positieve werking op de veel oogaandoeningen zoals: retinopathie, maculaire degeneratie en staar. Bovendien stimuleren anthocyanosides ook de pigment productie.

Bosbessen gezond | voor de urinewegen

Een ander reden waarom blauwe bessen gezond zijn, is omdat ze een antibacteriële werking hebben. Hierdoor weten ze de bacteriën in de urinewegen te vernietigen. Dit doen ze door zich vast te binden aan de moleculen. Vervolgens voeren ze de bacteriën met de urine mee naar buiten.

Blauwe bessen gezond | tegen kanker

Verder zijn blauwe bessen gezond, omdat ze rijk zijn aan antioxidanten, flavonoïden en verschillende vitamines, legt Laura Newton, onderzoeker en voedingsdeskundige aan de universiteit van Alabama in Birmingham uit. Volgens deze onderzoeken van de universiteit of Alabama in Birmingham zou een kopje bosbessen per dag de celschade van kanker kunnen voorkomen.

Bosbessen gezond | voor het immuunsysteem

Bosbessen bevatten de meeste anto-oxidanten van alle soorten fruit en groenten. Een aantal van deze anti-oxidanten zijn anthocyanosides, vitamines E, A en B-complex, ijzer, selenium, zink en koper. Doordat deze antioxidanten het immuunsysteem stimuleren, zal men minder snel verkouden worden en minder snel virale bacteriële ziektes krijgen.

Blauwe bessen gezond | voor het hart

bosbessen zijn goed tegen hoge bloeddruk, daarom behoren ze ook tot de natuurlijke bloeddrukverlagers. Ze versoepelen namelijk de slagaders. Ze verminderen ook het ontstaan van plaques. Dit komt vanwege de hoge dosis antioxidanten, polyfenolen en het hoge vezelgehalte. Nog een reden dus waarom blauwe bessen gezond zijn.

Bosbessen gezond | voor jonge en strakke huid.

Uit onderzoek is gebleken dat bosbessen het aanmaak van collageen in de huid bevorderen. Collageen-formules zijn nu in elk anti-verouderingscreme te vinden. Ze zorgen er namelijk voor dat het huid elastisch blijft. Bovendien gaat de grote dosis antioxidanten in bosbessen de huidveroudering ook tegen.

Blauwe bessen gezond | tegen buikvet

Het is mogelijk om met blauwe bessen gezond af te vallen. Dit geldt vooral voor de vervelende buikvetten. Onderzoekers van de universiteit van cardiovasculair Centerstudy in Michigan hebben kunnen aantonen dat de polyfenolen in bosbessen buikvetten kunnen afbreken. Daarnaast verkleinen zij ook de kans op metabole syndroom. Metabole syndroom is een combinatie van aandoeningen die de kans verhogen op het ontwikkelen van diabeten en hart-vaatziektes.

Bosbessen gezond | voor botten

Blauwe bessen zijn gezond voor de huid, het hart, het immuunsysteem en nog veel meer. Het blijkt echter ook dat blauwe bessen gezond voor nog meer dingen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de polyfenolen in bosbessen de ontwikkeling van botten verbeteren. Dit nieuws is ook gepubliceerd in de tijdschrift ‘Journal of bone and mineral research’.

Blauwe bessen gezond | voor de schildklier

Tenslotte is er nog een reden waarom blauwe bessen gezond zijn. De hoge dosis vitamine A in bosbessen houdt namelijk de schildklierwerking in evenwicht. Mensen met schieldklieraandoeningen hebben dus ook baat bij het eten van blauwe bessen.

Uit alle genoemde weetjes hierboven kunnen we concluderen dat blauwe bessen gezond zijn en dat ons lichaam veel voordelen heeft als wij ze eten. Begin daarom vandaag nog met het eten van blauwe bessen.

Photo by Gloria Cabada-Leman / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter