Bloeddrukschommelingen zijn in de meeste gevallen niet ernstig en erg normaal. Je bloeddruk past zich namelijk continu aan, afhankelijk van wat je op dat moment aan het doen bent. Er is dus zeker geen reden om meteen in paniek te raken. Natuurlijk is het afhankelijk van de mate waarin de bloeddruk schommelt. Bloeddrukschommelingen kunnen dan ook variëren tussen 160/90 bij lichte tot matige inspanning en 125/80 bij weinig tot geen inspanning. Bloeddruk wisselingen die buiten deze marge vallen of bloeddrukschommelingen die optreden zonder enige verandering in inspanning kunnen wel een achterliggende oorzaak hebben. Deze mensen worden dan ook aangeraden om direct een arts te bezoeken. In dit artikel gaan we kijken naar de oorzaken en gevolgen van extreme bloeddrukschommelingen. Dus bloeddrukschommelingen die buiten de normale marge vallen.
Wanneer moet je bloeddrukschommelingen serieus nemen?
Bloeddrukschommelingen zijn zoals in de inleiding ook vermeld staat erg normaal. Vooral kleine schommelingen kunnen vaak geen kwaad. Het is echter belangrijk om attent te zijn en goed op te letten wanneer de bloeddruk verhoogt en verlaagt. Vaak is er namelijk sprake van inspanning. Zelfs bij lichte inspanningen gaat het bloeddruk omhoog. Maar wanneer is de verhouding van de inspanning en de bloeddrukschommeling nou te hoog? Schommelingen buiten de marge van 160/90 en 125/80 worden als niet normaal beschouwd en kunnen een achterliggende oorzaak hebben. Het is dan belangrijk om een arts te bezoeken. Hij zal je dan waarschijnlijk een 24 uurs meting aanraden om meer inzicht te krijgen in de situatie.
Bloeddruk meter
Tegenwoordig zijn er erg veel verschillende bloeddrukmeters op de markt. Het is belangrijk om een goede bloeddrukmeter aan te schaffen, aangezien de slechte en goedkope bloeddrukmeters soms grote verschillen kunnen aangeven, terwijl deze er niet zijn. Als je denkt dat het aan je bloeddrukmeter ligt kan je natuurlijk ook een bloeddrukmeter van je buurman of familielid lenen om te kijken of het wel overeenkomt met jou bloeddrukmeter. Voorbeelden van goede bloeddrukmeters zijn: Omron, Beurer, Microlife en Medisana.
Oorzaken van bloeddrukschommelingen
Oorzaken van bloeddrukschommelingen kunnen erg variëren. Inspanning en rust zijn een van de meestvoorkomende oorzaken van bloeddrukschommelingen. Er zijn echter meer factoren die een rol kunnen spelen in bloeddruk wisselingen. De meest bekende oorzaken van bloeddruk schommelingen zijn
- Activiteiten (inspanning)
Zoals eerder ook genoemd is de bloeddruk erg afhankelijk van de inspanning. Er is dan meestal sprake van een verhoging van de bloeddruk. - Alcohol/cafeïne of roken
Alcohol, cafeïne en roken kunnen ook een oorzaak zijn voor bloeddrukschommelingen, aangezien ze de aderen beschadigen. - Te veel zout
De mensen die al kampen met een te hoge bloeddruk zullen wel vaker gehoord hebben dat ze moeten oppassen met zout. Te veel zout kan de bloeddruk namelijk flink verhogen. - Dag en nacht
De bloeddruk is meestal hoger overdag. Je bloeddruk zal dus s’ochtend hoger zijn dan voor het slapen gaan. - Stress
Stress heeft veel nadelige effecten op het lichaam, waaronder ook het spontaan verhogen van de bloeddruk. - Medicatie
Sommige medicijnen kunnen hebben een werking op de bloeddruk. Er kan dan zowel sprake zijn van een verhoging als een verlaging van de bloeddruk. - Zwangerschap
Tijdens de zwangerschap is het erg normaal dat er bloeddrukschommelingen optreden, aangezien de mate van bepaalde hormoonproductie verandert.
Mensen met bloeddrukschommelingen moeten zeker bewust zijn van de bovengenoemde factoren. Door rekening te houden met deze factoren kunnen bloeddrukschommelingen beperkt worden en weet men wanneer deze schommelingen normaal zijn. Uiteraard is het belangrijk om het ook met de arts te bespreken.
Gevolgen van bloeddrukschommelingen
Bloeddrukschommelingen zijn erg vervelend. Een erg bekende symptoom van spontane bloeddrukschommelingen is duizeligheid. Op lange termijn kunnen grote bloeddrukschommelingen echter meer schade veroorzaken dan men denkt.
Hart- en vaatziektes
Zo is uit een onderzoek dat gepubliceerd is in de Annals of Internal Medicine gebleken dat mensen, waarbij de bloeddruk 15 mmHG schommelt, dertig procent meer kans hebben op hart en vaatziektes dan mensen die geen schommelingen hebben. Daarnaast was de kans op een beroerte ook 46 procent groter en hadden mensen met een schommelende bloeddruk 58 procent meer kans op overlijden. De onderzoeker Paul Muntner legt vervolgens wel uit dat de oorzaak voor de hartproblemen niet perse de verandering van de bloeddruk hoeft te zijn. Waarschijnlijk is een achteruitgang van de aders ook medeverantwoordelijk.
Hersenwerking
Andere onderzoeken naar de gevolgen van bloeddruk wisselingen hebben aangetoond dat het voor een achteruitgang van de cognitieve functies zorgt met name bij ouderen. De schommeling van de hoeveelheid bloedtoevoer naar de hersenen kan namelijk de fijne vaten in de hersenen beschadigen. Als gevolg hiervan kunnen ontstekingen ontstaan, wat de cognitieve werking kan verminderen.
Wat kan je doen?
Het is ten eerste natuurlijk belangrijk om een arts te bezoeken. Verder is het ook belangrijk om je bloeddruk regelmatig te meten met een goede bloeddrukmeter. Zo kan je meer te weten komen over de oorzaken voor een bloeddrukschommeling. Daarnaast zijn er een aantal dingen die je simpelweg moet doen.
- Stop met roken, alcohol en cafeïne houdende drankjes.
- Beweeg dagelijks. Denk hierbij aan wandelen en lichte sport oefeningen.
- Voorkom overgewicht of val af! Het is vanzelfsprekend dat de druk op de aders groter zijn bij mensen met overgewicht.
- Eet gezond. Bij gezonde voeding kan je denken aan
- Fruit en groenten
- Magere vlees
- Vis
- Gevogelte
- Zuivelproducten
- Vermijd stress. Dit kan je doen door meer te bewegen en door te mediteren.
Lees verder
Veel mensen, waaronder onder andere ouderen hebben vaak bloeddruk klachten. Speciaal voor de mensen die zoveel mogelijk te weten willen komen over het reguleren en verbeteren van de bloeddruk hebben wij een aantal bloeddruk gerelateerde artikelen geschreven. Lees dus ook de volgende artikelen