Voeding

Is brandnetel gezond? Voordelen van brandnetel en brandnetelthee

Brandnetel | brandnetel gezond | brandnetelthee | brandnetels | brandnetelsoep
Geschreven door Bodyheal

Is brandnetel gezond? Jazeker is de brandnetel gezond! Is brandnetel gezond? Jazeker is de brandnetel gezond! De genezende krachten van brandnetels maken brandnetelthee en brandnetelsoep erg aantrekkelijk om te eten. Daarnaast zijn ze natuurlijk ook heerlijk. Brandnetelthee en brandnetelsoep hebben onwijs veel gezondheidsvoordelen. Vaak wordt het echter gezien als een hardnekkige onkruid.  In dit artikel gaan we alle voordelen en toepassingen van brandnetels bespreken.

Brandnetels gezond voor de botten, nagels en tanden

De genezendewerking op de botten, nagels en tanden hebben brandnetels vooral te danken aan het stofje boron. Boron in een mineraal die onder andere de calciumverlies compenseert. Daarnaast bevatten brandnetels ook silicium, calcium, kalium, natrium, koper en ijzer. Hierdoor gaan ze osteoporose, slijtage aan kraakbeen en broze nagels tegen. Van deze voordeel van brandnetels kan je gebruik maken door brandnetelthee te drinken, brandnetelzalf te gebruiken of brandnetelsoep en andere voeding met brandnetels te eten.

Brandnetelthee en brandnetelsoep voor de spijsvertering

Zowel brandnetelthee als brandnetelsoep hebben veel voordelen voor de spijsvertering. Eigenlijk is brandnetel in elk gerecht of manier van inname gezond voor de spijsvertering. Het verhelpt namelijk misselijkheid, colitis, opgeblazen gevoel, overtollige maaggassen, indigestie, coeliakie. Verder helpt het ook om wormen en parasieten te doden, waardoor het een ideale middel is om diarree te stoppen. Neem dus een heerlijke brandnetelthee als je last hebt van diarree. Brandnetelthee en brandnetelsoep genezen ook iceterus (geelzucht), galblaasontstekingen en galwegontstekingen. Ook bij chronische constipatie zijn brandnetelthee en brandnetelsoep gezonde behandelingsmethodes.

Brandnetels als natuurlijke ontstekingsremmer

De brandnetel heeft sterke antibacteriële eigenschappen. Daarom werden vlees en vis vroeger ook ingepakt met brandnetel. Een onderzoek aan de universiteit van Berkeley, in Californie, heeft onlangs ook aangetoond dat brandnetels zeer sterke natuurlijke ontstekingsremmers zijn. Wellicht nog sterker dan de huidige medicatie aan ontstekingsremmers. Brandnetels bevatten een stof, genaamd quercetine. Quercetine heeft een histamine remmend werking. Dit bevordert de ontstekingsremmende werking van brandnetels, aangezien ontstekingen plaatsvinden onder invloed van histamine.

Daarnaast bevatten brandnetels ook kamferolie en isorhamnetine die de ontstekingsremmende werking ook bevorderen. Kamferolie heeft namelijk een desinfecterende werking en isorhamnetine heeft een antischimmelwerking.

Brandnetel gezond voor bloedarmoede

Het juiste gebruik van de brandnetel kan een ideale behandeling zijn voor mensen die bloedarmoede hebben. Uiteraard helpt het ook om bloedarmoede te voorkomen. Dit komt met name door de hoge gehaltes aan vitamine C en ijzer. Ijzertekort is in de meeste gevallen de oorzaak voor bloedarmoede. Vitamine C bevordert de opname van ijzer. Zo heeft het meteen twee belangrijke voordelen voor mensen met bloedarmoede. Het beste is het om brandnetelthee te gebruiken als je bloedarmoede wilt behandelen. Meer ijzerrijke voeding? Lees het artikel ‘ijzerrijke voeding‘.

Brandnetelthee gezond | Tegen menstruatiepijn

Jonge vrouwen die pijn, een opgeblazen gevoel en krampen hebben voor en gedurende de menstruatie cyclus kunnen veel baat hebben bij het drinken van brandnetelthee. Het gaat verlicht namelijk deze klachten. Daarnaast is het ook geschikt voor zwangere vrouwen. Het stimuleert namelijk de productie van melk voor vrouwen die borstvoeding geven.

Brandnetel gezond | Tegen kanker

Brandnetelthee en brandnetelsoep kunnen de ontwikkeling van kankercellen remmen. Dit komt doordat de brandnetel veel flavonoïden bevat. Deze hebben een kankerremmende werking. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat quercetine verschillende vormen van kanker, zoals borst- en darmkanker kan remmen. De werking van quercetine wordt versterkt door vitamine C, wat ook aanwezig is in de brandnetel.

Brandnetelthee gezond voor de mond

Brandnetelthee reinigt de mond grondig. Het ontsmet de mond van bacteriën. Daarnaast kan het ook tandvlees problemen als gingivitis. Het is een natuurlijke middel tegen tandplaque en slechte adem. Als je brandnetelthee wilt gebruiken voor het reinigen van je mond, is het slim om het te gebruiken als een mondspoeling.

Brandnetel gezond | Tegen diabetes

Verschillende studies wijzen ernaar uit dat de brandnetel gezond is voor mensen met diabetes. Het blijkt namelijk de bloedsuikerspiegel te verlagen. Brandnetelthee is een ideale natuurlijke behandeling tegen diabetes. Daarnaast helpt de brandnetel ook bij de regulatie en handhaving van de bloeddruk.

Brandnetel gezond | Tegen allergie

Tijdens een allergie maakt ons lichaam histamine aan. Andersom zorgt een stijging van histamine ook voor een allergische reactie. Brandnetels hebben een bepaalde flavonoïde, genaamd quercetine. Quercetine heeft een remmende werking op de productie van histamine waardoor het de klachten van allergieën als hooikoorts en astma kan verhelpen.

Brandnetelthee gezond | huidaandoeningen

Brandnetelthee of brandnetelsoep kan helpen bij verschillende huidaandoeningen, zoals acne, psoriasis en eczeem. Het bevordert namelijk de afvoer van gifstoffen uit je lichaam. Daarnaast kan een brandnetelzalf ook helpen bij het reinigen van de huid.

Nog meer voordelen van de brandnetel

  • Brandnetel kan bloedziekten genezen.
  • Brandnetel stimuleert de doorbloeding.
  • Brandnetel heeft een detoxerende werking waardoor het lever en gal problemen verhelpt.
  • Brandnetels gaan haaruitval tegen en bevorderen haargroei.
  • Brandnetel helpt bij diëten om gezond af te vallen.
  • Brandnetels werken vochtafdrijvend. Ze helpen daarom bij oedeem.
  • Brandnetels verhogen de weerstand.
  • Brandnetelwortels kunnen als medicatie gebruikt worden bij Prostaathypertrofie, plasproblemen en prostatitis.

Hoe maak je brandnetelthee?

Gooi 30 gram brandnetels (gesnipperde brandnetels) in 600 ml kokend water. Doe er een deksel op en laat het ongeveer tien minuten intrekken. Gebruik vervolgens een zeef om de brandnetelthee in bekers te gieten en geniet van de voordelen ervan.

Hoe maak je brandnetelsoep?

Gooi 300 gram brandnetels en een bouillon toe aan een liter kokende water. Laat het geheel vervolgens 15 minuten koken en roer het geheel af en toe. Bak nog 2 gesnipperde uien in een pan met olie of boter bruin. Haal de brandnetels uit de pan en snij ze fijn. Voeg tenslotte de fijngesneden brandnetels en uien toe aan de kokende water en laat het nog een paar minuutjes koken op laag vlam. De heerlijke en gezonde brandnetelsoep is klaar. Eet smakelijk!

Hoe maak je brandnetelzalf?

Om brandnetelzalf te maken heb je 250 gram gedroogde brandnetel en 5 eetlepels vaseline nodig. Breng een pan met water aan de kook. Giet vaseline vervolgens in een kom die je vervolgens half in de kokende water zet. Voordat je de kom in de kokende water legt moet je eerst de brandnetels fijn blenden en goed door de vaseline mixen. Plaats de kom vervolgens in de kokende water. Laat de brandnetels vervolgens in de vaseline trekken. Houd hier een laag vuur zodanig dat de vaseline vloeibaar blijft. Laat het vier uur lang op laag vuur. Zet de vuur daarna uit en laat het verharden. Dit proces van vier uur opwarmen moet je de komende weken vier keer doen. Na twee weken is de brandnetelzalf klaar voor gebruik. Deze brandnetelzalf heeft een houdbaarheidsdatum van ongeveer twee jaar.

Uit al deze voordelen is het wel duidelijk geworden dat de brandnetel gezond is en helpt bij veel verschillende processen in het lichaam. Wacht dus niet met het toevoegen ervan in je dagelijkse voeding en profiteer ook van de vele voordelen van brandenetels.

Photo by Kamil Porembiński/ CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter