Voeding

Is Broccoli gezond? 10 Voordelen van broccoli

Broccoli gezond | broccoli | voordelen van broccoli
Geschreven door Bodyheal

Het wordt ook wel beschouwd als de koning van de groenten. Het is dan al vrij duidelijk dat broccoli gezond is. Waarvoor is broccoli gezond? Dat vind je allemaal in dit artikel. Om te beginnen heeft broccoli zijn voordelen natuurlijk te danken aan zijn voedingswaarden. De belangrijkste voordelen van broccoli worden behandeld in dit artikel.

Broccoli gezond | Tegen kanker

Wetenschappers is het onlangs gelukt om aan te tonen dat broccoli gezond is voor mensen met kanker. Naast broccoli geldt dat ook voor andere groenten van de brassica familie zoals bloemkool, groene en witte kool. Dit komt met name door de groep indolen en de zwavelhoudende verbindingen, die in contact met het enzym myrosinase, isothiocyanaten vormen. Van deze stof is bewezen dat het kanker remmend werkt en kanker helpt te voorkomen.

Broccoli  gezond | Tegen hart- en vaatziekten

Dat het goed is tegen hart- en vaatziekten was al een tijdje bekend. De wetenschappers uit Connecticut beweerden echter ook dat broccoli de hartspier beschermd, waardoor het een langere tijd goed zal functioneren. Deze conclusie is getrokken na een onderzoek op ratten. Volgens wetenschappers komt het doordat de productie van het hart-beschermend eiwit thioredoxin wordt gesimuleerd.

Broccoli gezond | Herstelt diabetes schade

Is broccoli gezond voor diabetes patiënten? Ja, patiënten die schade hebben aan hun bloedvaten kunnen deze schade herstellen door broccoli te eten. In dit geval kan schade aan bloedvaten ontstaan door een te groot hoeveelheid glucose in het bloed. Als gevolg hiervan neemt het aantal reactieve zuurstofverbindingen toe. Sulforafaan, een stofje in broccoli kan volgens onderzoekers voor een afname van 73 % van de  reactieve zuurstofverbindingen zorgen bij regelmatig gebruik van broccoli. Bovendien stimuleert het ook de productie van bloedvat beschermende enzymen.

Broccoli gezond | Tegen artrose

Naast het herstellen van diabetes schade heeft het stofje sulforafaan nog meer voordelen voor de mens. één daarvan is dat het de vernietiging van kraakbeen vertraagt. Broccoli-eters hebben minder gewrichtsvernietigende enzymen. Dit komt omdat sulforafaan een sleutelmolecuul afremt dat ontstekingen veroorzaakt.

Broccoli gezond | Voor natuurlijke testosteron aanmaak

Het zorgt indirect voor een verhoging van het testosteron activiteit. Het gaat hierbij om Di-indolylmethaan (DIM ), een plantaardig stofje in broccoli die indirect zorgt voor deze verhoging. DIM zit met name in kruisbloemige groenten zoals spruiten, bloemkool en broccoli. Een belangrijke reden dus voor mannen om te onthouden dat broccoli gezond is voor hun testosteron aanmaak.

Broccoli gezond | Gezonde hersenen

Tijdens een farmaceutische conferentie  ( Manchester, Engeland ) in 2008 werd aan de hand van een onderzoek bekendgemaakt dat het goed is voor het geheugen. Bovendien bevat het vooral (maar ook andere voedingsmiddelen zoals appels, sinaasappels en aardappelen in kleinere concentratie’s)  stoffen die een vergelijkbaar effect hebben op alzheimer als de medicatie ervoor. Nog een reden dus om niet te vergeten dat broccoli gezond is!

Broccoli gezond | Tegen maagzweer

Franse studies hebben aangetoond dat broccoli gezond is voor mensen met maagzweer. Om wat specifieker te zijn heeft het Franse Nationale Wetenschappelijk onderzoekcentrum (CNRS) aangetoond dat sulforafaan behalve de al genoemde voordelen tevens een effectieve middel is tegen de helicobacteri pilori , die met name verantwoordelijk is voor maagzweren en darmkanker.

Broccoli gezond | Gezonde voeding tijdens zwangerschap

Op zoek naar gezonde voeding tijdens zwangerschap? Broccoli is er een van! De allereerste voordeel voor de zwangerschap is foliumzuur. Dit helpt veel aandoeningen voor de baby te voorkomen, daarom wordt zwangere vrouwen aangeraden om vooral de eerste twee maanden foliumzuur pillen in te nemen van 400 mg. Daarnaast is het rijk aan antioxidanten en ijzer. Ook hier zal de baby veel baat bij hebben.

Broccoli gezond | Voor sterke en gezonde botten

Naast alle andere voordelen is het ook zo dat broccoli gezond is voor onze botten. Behalve dat het veel calcium, kalium en magnesium bevat, is er namelijk nog een vitamine aanwezig die verantwoordelijk is voor de opname van calcium in de botten. Het gaat hier om vitamine K. Slechts 60 gram bevat meer vitamine K dan de ADH ( aanbevolen dagelijks hoeveelheid ).

Broccoli gezond | Boost je immuunsysteem

Tenslotte is broccoli gezond voor het immuunsysteem. Naast het ADH  (Aanbevolen dagelijks hoeveelheid) vitamine C bevat een kopje broccoli tevens beta-caroteen, zink en selenium. Samen met deze werkstoffen stimuleren ijzer, chroom en nog meer antioxidanten het immuunsysteem.

Na alle bovengenoemde feiten is het wel duidelijk dat broccoli gezond is. Neem het dus snel op in je dagelijkse voeding en maak gebruik van de vele voordelen van broccoli.

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter