Voeding

Is Citroen gezond? Voordelen van citroen en citroenwater

citroen gezond | citroen | citroenwater
Geschreven door Bodyheal

De voordelen van citroen en citroenwater zijn onbegrensd. Maar waarvoor is de citroen gezond? En waarvoor is citroenwater gezond? Dat gaan we allemaal behandelen in dit artikel, zodat je precies weet wanneer citroen of citroenwater goed van pas kunnen komen.

Citroen gezond | Citroen vergroot strijdbaarheid van het immuunsysteem.

Een van de belangrijkste redenen waarom citroen gezond is, is het hoge gehalte aan ascorbinezuur, ook wel bekend als vitamine C. Vitamine C vergroot de strijdbaarheid van het immuunsysteem, door vrije radicalen die de cellen kunnen beschadigen tegen te gaan. Dit komt met name door de antioxiderende eigenschappen van vitamine C.

Citroen gezond voor de botten en tanden

Er zijn natuurlijk nog veel meer redenen waarom de citroen gezond is. Een daarvan is omdat het de mineralen: kalium en calcium bevat. Beide mineralen zorgen voor de gezondheid en stevigheid van onze botten en tanden.

Citroen gezond | Verlaagt de bloeddruk

Citroenen zijn natuurlijke bloeddrukverlagers. Dit komt doordat de citroen een natuurlijke bloedverdunner is, bovendien speelt bevat de citroen behoorlijk veel kalium. Kalium speelt een belangrijke rol bij het verlagen van bloeddruk.

Citroen gezond | Tegen spataderen

Dankzij zijn flavonoïdegehalte (vitamine P van permeability, doordringbaarheid) is de citroen gezond voor onze haarvaten. De flavonoïden in citroen zorgen er namelijk voor dat de wanden van de haarvaten, oftewel de vaatwanden worden versterkt. Hierdoor zullen spataderen minder snel voorkomen.

Citroen gezond | Tegen kanker

Vitamine C kan door zijn antioxiderende eigenschappen ook helpen tegen kankerbestrijding. Bovendien heeft citroenzuur een zeer belangrijke rol in de celstofwisselingen en bevordert de celademhaling, dat zorgt voor het remmen van de tumor. Nog een belangrijke reden dus om te onthouden dat de citroen gezond is.

Citroen gezond | Als natuurlijke ontstekingsremmer

Het heeft antibacteriële en antivirale eigenschappen die verantwoordelijk zijn voor zijn werking als natuurlijke ontstekingsremmer. Mede door deze eigenschappen zijn citroenen bloedzuiverend en ontgiftend. Aandoeningen als koortslip (herpes simplex) zijn met citroensap ook zo verdwenen.

Citroen gezond | Tegen hart- en vaatziekten

Verder is citroen gezond voor mensen met hart- en vaatziekten, doordat het de goede HDL cholesterol  verhoogt. Een hoge HDL cholesterolwaarde voorkomt hart- en vaatziekten HDL wordt aangemaakt door de lever. Met behulp van HDL kan de cholesterol in ons lichaam worden gehaald en vervoerd. De aanmaak van HDL neemt toe bij een toenemende hoeveelheid vitamines. Citroen of citroenwater behoort daarom tot de cholesterolverlagende voeding en is dus ideaal tegen hart- en vaatziektes.

Citroen gezond voor huid en gezicht

Tenslotte is er nog iets waar de citroen gezond voor is. Het is naast al deze voordelen ook een perfecte middel om je huid jong en mooi schoon te houden. Dit is te danken aan zijn antibacteriële en antivirale eigenschappen. Het helpt met name bij vette huid, puistjes, acne en zelfs tegen rimpels. Al deze voordelen gelden zowel voor het gebruiken van de citroen als van het citroenwater. Deze voordelen gelden natuurlijk ook voor citroen olie. Citroen olie is namelijk een etherische olie. Etherische oliën zijn over het algemeen erg gezond en bruikbaar voor het lichaam.

Citroen gezond | Brandend maagzuur

Als je last hebt van brandend maagzuur hoeft dat niet perse te betekenen dat er een overmaat aan maagzuur aanwezig is in je maag. Brandend maagzuur kan ook ontstaan door een tekort aan maagzuur. Als dit laatste het geval is, zal citroen zeker kunnen helpen. Neem hiervoor een eetlepel citroensap en kijk of het afneemt. Als het niet verergert dan is er maagzuur in overmaat. Je kan ook proberen om te ruiken aan citroen olie. Dit kan namelijk ook verlichting geven bij brandend maagzuur.

Citroen & citroenwater gezond | Gezond afvallen

Gezond afvallen met citroenwater? Dat kan zeker. Citroenwater stimuleert zowel de spijsvertering als de vetverbranding. Dit komt vooral omdat het de productie van gal in je lever verhoogt. Het is dus een ideale hulpmiddel voor in je dieet. Een glaasje citroenwater in de ochtend is een heerlijke begin van je dag. Let wel op dat het op een lege maag irritatie kan veroorzaken.

Citroen gezond | Gezonde zoutvervanger

Tenslotte is er nog een reden waarom citroen gezond is. Het is namelijk te gebruiken als een smaakgever, waardoor het ook kan dienen als een gezonde zoutvervanger. Door je zoutconsumptie te vervangen door gezonde zoutvervangers, zal je lichaam zich veel beter en zal je de kans op hart- en vaataandoeningen verkleinen. Er zijn veel verschillende gezonde zoutvervangers. Lees hier meer over in het artikel ‘gezonde zoutvervangers‘.

Bereidingswijze van citroenwater

Citroenwater maken is heel makkelijk. Hiervoor heb je 4 citroenen per liter water nodig. Je begint met het uitpersen van de citroenen. Giet daar vervolgens warm of koud water bij (wat jij zelf prefereert). Je zelfgemaakte en gezonde citroenwater is klaar voor gebruik. Als het citroenwater te zuur blijkt te zijn kan je het natuurlijk nog verder verdunnen. Je kunt er echter ook een lepel honing aan toevoegen.

Uit al deze voordelen is het wel duidelijk geworden de citroen gezond is. Of je citroen met water verdunt of niet het blijft gezond. De citroen helpt bij voorkomt vele kwalen in je lichaam. Maak daarom vandaag nog gebruik van de vele voordelen van citroen en citroenwater.

Over de auteur

Bodyheal

2 Reacties

Laat een Reactie achter