Voeding

Citroenmelisse gezond? Voordelen van citroenmelisse en citroenmelisse thee

citroenmelisse | citroenmelisse gezond | citroenmelisse thee | voordelen van citroenmelisse | melisse
Geschreven door Bodyheal

Citroenmelisse, ook wel bekend als melisse werd duizenden jaren geleden al gebruikt als medicijn. Toen was al bekend dat citroenmelisse gezond is. Citroenmelisse thee is dan natuurlijke ook een geneeskrachtige thee. In dit artikel gaan we het hebben over alle voordelen van citroenmelisse en citroenmelisse thee.

Citroenmelisse gezond voor de spijsvertering

Wist je dat citroenmelisse gezond is voor de spijsvertering? Citroenmelisse heeft namelijk een krampstillende werking op zowel de darmen en de maag als de galwegen. Daarnaast is stimuleert het ook de galvorming en de secretie van maagsappen. Citroenmelisse heeft daarnaast ook een windafdrijvend werking. Dankzij de medicinale eigenschappen van citroenmelisse op het spijsvertering, kan het gebruikt worden bij de volgende klachten

 • Opgeblazen gevoel
 • Oprisping, brandend maagzuur
 • Prikkelbare darm syndroom
 • Misselijkheid (ook tijdens zwangerschap)
 • Maagkrampen
 • Darmkrampen
 • Kolieken en galkolieken
 • Indigestie, dyspepsie
 • Anorexia

Om te profiteren van deze voordelen kan je een heerlijke kop citroenmelisse thee drinken. Citroenmelisse thee is gezond en lekker.

Citroenmelisse gezond tegen allergie

Bij een allergische reactie wordt de afweermechanisme verstoort. Er komt dan te veel histamine vrij, waardoor men gaat hoesten, niezen en misschien tranen krijgt. Citroenmelisse heeft een anti-histamine werking op de luchtwegen. Hierdoor zal het de allergie verlichten. Een heerlijke kop citroenmelisse thee kan daarom ook helpen bij astma, (chronisch) bronchitis, hooikoorts en andere allergieën.

Citroenmelisse gezond | Natuurlijke bloeddrukverlager

Een andere reden waarom citroenmelisse gezond is, is omdat het de perifere bloedvaten weet te verwijden. Hierdoor behoort citroenmelisse tot de natuurlijke bloeddrukverlagers. Daarnaast heeft citroenmelisse ook een bloedverdunnend effect, waardoor het tegelijkertijd ook een natuurlijke bloedverdunner is. Grijp dus niet meteen naar bloeddrukverlagende medicatie als je last hebt van te hoge bloeddruk en probeer een heerlijke citroenmelisse thee.

Citroenmelisse gezond | Natuurlijke pijnstiller

Citroenmelisse kan ook gebruikt worden als een natuurlijke pijnstiller. Citroenmelisse olie is een etherische olie. etherische oliën hebben veel goede eigenschappen. Een daarvan is de pijnstillende werking. Het wordt vooral uitwendig gebruikt tegen zwellingen, klachten van reumatoïde artritis, jicht, spierpijn, verrekkingen of verstuivingen, zweren, en stijve spieren.

Citroenmelisse gezond | Natuurlijke ontstekingsremmer

Citroenmelisse bevat een aantal stoffen waaronder eugenol, die ervoor zorgen dat het behoort tot de natuurlijke ontstekingsremmers. Eugenol is een stof die zowel ontstekingsremmend als pijnstillende werkingen heeft.

Citroenmelisse gezond | Tegen slapeloosheid

Veel mensen kampen tegenwoordig met slapeloosheid. Helaas wordt al snel gebruik gemaakt van medicatie. Het is echter slim om andere natuurlijke middelen te proberen voordat je medicatie gaat gebruiken. Citroenmelisse is een van deze natuurlijke middelen. In het Phytotherapy research magazijn werd een studie gepubliceerd, waaruit blijkt dat citroenmelisse thee ( of aftreksel van citroenmelisse), zeer positieve resultaten gaf bij mensen met slapeloosheid. 81 procent van de mensen meet slaapproblemen gaf aan dat de slapeloosheid vermindert is. Ook een studie bij kleine kinderen toonde aan dat het de slaap bevordert en rusteloosheid bij kinderen vermindert. Het wordt daarom ook ingezet bij kinderen met ADHD.

Citroenmelisse gezond | Natuurlijke antidepressiva

Wist je dat citroenmelisse thee ook een natuurlijke antidepressiva is? Citroenmelisse heeft namelijk kalmerende werking. Een kopje citroenmelisse thee is ideaal tegen stress, depressie, nervositeit, winterblues en angstgevoelens. Grijp niet meteen naar antidepressiva medicatie, aangezien deze veel bijwerkingen kunnen hebben. Natuurlijke antidepressiva kunnen namelijk net zo goed werken.

Citroenmelisse gezond | Tegen huidaandoeningen

Verdunde citroenmelisse olie of de aftreksel van citroenmelisse kan ook gebruikt worden tegen verschillende huidaandoeningen. Het reinigt je huid en vermindert ontstekingen van de huid. Je kunt het gebruiken tegen acne, waterpokken, eczeem, psoriasis, koortslip, genitale herpes, gordelroos, mono, roseola en insectenbeten. Het is natuurlijk ook mogelijk om een zalf te maken met citroenmelisse olie.

Citroenmelisse gezond | Voor de geheugen

Er is nog een reden waarom citroenmelisse gezond is. Het verbetert namelijk zowel het geheugen als de concentratie. Verder geeft een heerlijke kopje citroenmelisse thee ook ondersteuning bij intellectuele vermoeidheid.

Citroenmelisse gezond | Voor het immuunsysteem

Tenslotte is er nog een laatste reden waar we citroenmelisse gezond vinden. Het is onderhand vast wel duidelijk dat citroenmelisse antibacteriële en antivirale werkingen heeft. Hierdoor versterkt het namelijk het immuunsysteem, waardoor het de klachten van allerlei infecties, virussen, verkoudheid, griep en koorts vermindert.

Nog meer voordelen en weetjes over citroenmelisse

 • Citroenmelisse helpt bij nerveuze hartkloppingen.
 • Een heerlijke citroenmelisse thee helpt ook tegen stressgerelateerde hoofdpijn.
 • De geur van citroenmelisse zorgt ervoor dat muggen op afstand blijven. Een zalf met citroenmelisse zal je dus kunnen beschermen tegen muggen.
 • Citroenmelisse planten trekken bijen erg sterk aan. Daarom worden deze planten vaak rondom bijenkorven gezaaid.

Hoe maak je citroenmelisse thee?

Het is erg makkelijk om citroenmelisse thee te maken. Pluk hiervoor een aantal verse citroenmelisse blaadjes en was ze schoon. Laat vervolgens een kwart liter water koken en giet het over de bladeren. Pas vervolgens de smaak aan naar jou wensen en je kunt genieten van je heerlijke en gezonde citroenmelisse thee.

Uit al deze voordelen is het wel duidelijk geworden citroenmelisse gezond is en helpt bij veel verschillende processen in het lichaam. Voeg het dus vandaag nog toe aan je dagelijkse voeding en profiteer ook van de vele voordelen van citroenmelisse.

 

Photo by Aris Papachristou / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter