Voeding

Is cranberry gezond? Voordelen van veenbessen, cranberry thee en sap

cranberry gezond | cranberry | veenbessen | cranberry thee | gedroogde cranberry
Geschreven door Bodyheal

Cranberry, ook wel bekend als veenbessen, zijn kleine, ronde besjes. Dat de cranberry gezond is, staat buien kijf. De cranberry wordt namelijk beschouwd als een superfood. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de gezondheidsvoordelen van de cranberry. Hieruit zijn veel verschillende voordelen bekend geworden. In dit artikel gaan we kijken naar deze voordelen. Verder gaan we het hebben over cranberry thee en cranberry sap. Tenslotte gaan we ook kijken naar de verschillen van verse cranberry en gedroogde cranberry.

Wanneer zijn cranberry’s het lekkerst?

Om te beginnen gaan we even kijken naar de de manieren waarop de cranberry het lekkerst smaakt. De cranberry heeft een behoorlijk bitter smaak. Daarom worden ze vaak niet vers gegeten. Gedroogde cranberry’s zijn erg populair en lekker. Vaak worden ze echter gezoet. Dit maakt de cranberry minder gezond. Probeer toegevoegde suikers daarom zoveel mogelijk te vermijden. Verder zijn cranberry thee en cranberry sap ook erg populair en gezond. Vooral cranberry thee, aangezien cranberry sap vaak ook toegevoegde suikers bevat. Het is ook mogelijk om zelf cranberry’s te drogen. Cranberry smoothies zijn ook erg populair en erg lekker.

Cranberry gezond | Tegen kanker

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de cranberry gezond en behulpzaam is voor de mensen die kanker willen voorkomen. Recente wetenschappelijk onderzoek heeft echter ook aangetoond dat de antioxidanten van de cranberry kankertumorgroei afremmen. Dit maakt de cranberry een heerlijke en gezonde snack voor kankerpatiënten.

Cranberry is een natuurlijke ontstekingsremmer

De cranberry is erg bekend om zijn genezende eigenschappen bij blaasontsteking. De cranberry bevat namelijk behalve een grote hoeveelheid vitamine C, ook proanthocyanidinen. Dit zijn een groep flavonoïden. Deze flavonoiden hebben een gunstige werking tegen infecties in de urinewegen. Verder bevatten ze ook ursolzuur. Dit is in grote hoeveelheden aanwezig in de schil van de cranberry. Ursolzuur heeft een sterke ontstekingsremmende werking. Cranberry bevat dus veel stoffen, waardoor het een natuurlijke ontstekingsremmer is. Uiteraard is het ook geschikt voor allerlei andere ontstekingen in de spijsverteringsstelsel.

Vooral vrouwen met terugkerend blaasontsteking worden aangeraden om cranberry’s te gebruiken. Uit onderzoek is gebleken dat gebruik van cranberry’s de kans op het terugkeren van een blaasontsteking bij vrouwen met 50% verlaagt. Drink minstens twee glazen cranberry sap of cranberry thee per dag. Dit zal blaasontsteking en andere ontstekingen alleen maar goed doen. Nog een belangrijk reden dus waarom de cranberry gezond is.

Cranberry gezond | Voor het spijsverteringsstelsel

Er is behoorlijk veel onderzoek gedaan naar de werking van de cranberry op de spijsverteringsstelsel. Zo is uit een Engelse onderzoek uit 2008 gebleken dat het regelmatig drinken van cranberry sap even effectief is als het gebruiken van probiotica. Het blijkt namelijk de groei van de Helicobacter Pylori te remmen. De Helicobacter Pylori is een bacterie. Het is de meestvoorkomende oorzaak van maagzweren en het vergroot de kans op maagkanker. Momenteel is het alleen te bestrijden met antibiotica. Verschillende artsen claimen echter dat het gebruik van cranberry sap en probiotica een hier een goede alternatief voor kan zijn. Daarnaast bevorderen cranberry’s ook de groei van bepaalde bacteriën die de de verteringsproces verbeteren.

Cranberry gezond | Versterkt het immuunsysteem

De kleine veenbessen bevatten erg veel voedingsstoffen die het immuunsysteem een boost geven. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat regelmatig gebruik van producten met veenbessen, verkoudheid en griep helpt te voorkomen. Drink daarom regelmatig een heerlijke cranberry thee of cranberry sap om je immuunsysteem te versterken.

Cranberry gezond | Natuurlijke antidepressiva

Veenbessen behoren tot de natuurlijke antidepressiva. Het bevat namelijk tryptofaan. Tryptofaan is de voorloper van serotonine. Serotonine, wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Serotonine heeft namelijk erg veel invloed op stemming en humeur. Serotonine tekort kan dan ook leiden tot depressiviteit. Onderzoek heeft uitgewezen dat het eten van voldoende tryptofaan rijke voeding, de serotonine gehalte kan verhogen. Verder verbeteren veenbessen ook het geheugen. Neem daarom een heerlijke kopje cranberry thee of cranberry sap en verbeter je stemming en geheugen.

Cranberry olie tegen huidveroudering

Wist je dat veel cosmetica producten die het verouderingsproces tegengaan cranberry olie bevatten? Dit komt doordat cranberry olie veel antioxidanten en omega vetzuren die essentieel zijn voor het behouden en verkrijgen van een gezonde huid. Cranberry olie wordt gewonnen uit de zaadjes van de cranberry. Cranberry olie bestrijdt vrije radicalen en beschermt het huid tegen allerlei beschadigingen zoals beschadigingen door ultraviolet stralen, die vroegtijdige huidveroudering kunnen veroorzaken.

Cranberry gezond | Natuurlijke cholesterolverlagers

Ook is de cranberry gezond tegen hart- en vaatziekten. Het is namelijk een natuurlijke cholesterolverlager. Het blijkt namelijk dat de antioxidanten in de cranberry de slecthte LDL cholesterol verlagen. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten meer ontspannen zijn. Een lagere LDL cholesterol voorkomt dat de plaques zich vastkleven aan de bloedvatwanden en dus dichtslibbing van de bloedvaten.

Cranberry gezond | Gezond afvallen

Wil je gezond afvallen? De cranberry kan je zeker bij helpen. Let wel op dat je geen gedroogde cranberry eet. Gedroogde cranberry bevat namelijk meestal toegevoegde suikers. Cranberry sap bevat meestal ook toegevoegde suikers. Probeer toegevoegde suikers zoveel mogelijk te vermijden. Daarom kan je cranberry ook zelf drogen of gewoon cranberry thee drinken.

Mogelijke nadelen en bijwerkingen

Over het algemeen heeft de cranberry geen bijwerkingen. Sommige mensen moeten echter wel oppassen met het gebruik van cranberry producten. Mensen heeft een bepaalde eigenschap waardoor het de werking van sommige medicijnen kan versterken of verlagen. Dit geldt onder andere voor bloedverdunners. Daarnaast worden mensen met nierstenen of kans op nierstenen ook niet aangeraden om cranberry’s te gebruiken. De cranberry heeft namelijk bepaalde stoffen die een negatieve werking heeft op de nierstenen. Vanwege de hoge gehalte aan suikers wordt cranberry sap ook niet aangeraden voor diabetes patiënten.  Verder kan vrijwel iedereen gebruik maken van cranberry producten, ook zwangere vrouwen.

Zoals je kunt afleiden van de bovengenoemde weetjes, is de cranberry gezond en helpt het bij veel verschillende zaken in het lichaam. Voeg het daarom vandaag nog toe aan je dagelijkse voeding en profiteer van de voordelen van cranberry’s.

 

Photo by catharticflux /CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter