Aandoeningen Medisch Verzorging

Darmwormen | Behandeling van darmwormen

darmwormen
Geschreven door Bodyheal

Darmwormen komen meestal voor in gezinnen met kinderen. Gelukkig kun je er met hygiënische maatregelen en zelfzorgmiddelen snel van af komen! 

Soorten darmwormen

Aarsmaden

Aarsmaden zijn de meest voorkomende soort darmwormen in Nederland. Deze darmwormen zijn een half tot één centimeter lang, dun en bleekgeel/wit van kleur. Ze zijn niet gevaarlijk! Maar wel vervelend, ze veroorzaken namelijk jeuk rond om de anus. Dit komt doordat de wormen s’nachts naar buiten kruipen en daar hun eitjes leggen. Het kind gaat vervolgens krabben over de eitjes en kan andere of zichzelf nogmaals besmetten, doordat de eitjes op de vingers en onder de nagels terechtkomen

Spoelworm ascaris

Spoelwormen lijken veel op regenwormen en kunnen van een bleekgele tot roodachtige kleur hebben. Deze soort darmwormen kunnen tot 30 cm lang zijn en hebben een doorsnede van 3 tot 6 mm. Mensen die last hebben van spoelwormen kunnen hele of halve wormen in hun ontlasting vinden. Ze zijn dan wel dood of verlamd. Een spoelworm besmetting kun je oplopen door rauwe ongewassen groente of fruit te eten (meestal in het buitenland).

Toxocara canis en toxocara cati

Naast de spoelworm ascaris zijn er nog de hondenspoelworm (Toxocara canis) en kattenspoelworm (Toxocara cati). De eitjes van deze darmwormen zitten op honden- of kattenpoep. Bij deze darmwormen zijn echter geen wormen in de ontlasting te vinden. De eitjes nestelen zich namelijk in de dunne darm, de larven die uit de eitjes komen gaan via het bloed door het hele lichaam heen en sterven op een gegeven moment af. Deze besmetting heeft griepachtige verschijnselen namelijk:
Koorts
– Buikpijn
– Hoest
– Bij kinderen met aanleg voor allergie kan deze besmetting de kans vergroten op astma.

Lintwormen

lintwormen kunnen tot een paar meter lang worden. Mensen die hier last van hebben zullen witgele segmenten van één tot drie centimeter in hun ontlasting vinden. Deze darmwormen zijn niet gevaarlijk, ze blijven leven in de darm en eten mee van het voedsel dat je binnenkrijgt. Een lintworminfectie kun je oplopen door het eten van rauw gehakt of ongaar, rauw vlees in het buitenland.

Behandelen en voorkomen

Aarsmaden

– Hygiëne! Nagels kort knippen en handen, nagels en billen regelmatig schoon maken.
– Strakke broek aan voor het slapen gaan en bilnaad insmeren met watervrije zalf als unguentum, cetomacrogol of vaseline.
– Dagelijks schone ondergoed.
– Was beddengoed regelmatig bij 60°C
– Schone leefomgeving
– Aarsmaden infecties gaan door een goede hygiëne vanzelf over.

Er is echter ook een medicijn die aarsmadeninfecties tegengaat, namelijk mebendazol. De dosering is 1 tablet om de 2 weken (na de 2e tablet is infectie in de meeste gevallen al genezen).

Spoelwormen

Bij spoelwormen helpt een mebendazolkuur. Een dosering van twee keer één tablet per dag (drie dagen lang) helpt meestal om van de spoelwormen af te komen. Je zal na het innemen van de kuur dode darmwormen vinden in je ontlasting. Als na drie tot vier weken na het innemen van de kuur nog steeds wormen in je ontlasting vindt, zal je de kuur behandeling moeten herhalen.

Lintworm

– Contact opnemen met je huisarts. Meestal schrijft de huisarts geen mebendazol voor maar niclosamide, omdat dit sneller en beter helpt dan mebendazol.
– Geen rauw vlees (onder andere in het buitenland).
– Na het innemen van niclosamide zal je je arts je waarschijnlijk een laxeermiddel aanraden als magnesiumsulfaat of natriumsulfaat. Hierdoor zullen de eieren van de lintwormen je lichaam verlaten voordat ze zijn uitgegroeid.

LET OP!

Het is verstandig om contact op te nemen met de huisarts:

– Als je denkt dat je lintwormen hebt
– Bij kinderen onder de twee jaar
– Bij worminfectie tijdens zwangerschap
– Als aarsmaden na vier weken (na behandeling) niet weg zijn.
– Als spoelwormen 5 weken na behandeling niet weg zijn.
– Als er na een worminfectie aanhoudende moeheid ontstaat.

Photo by Amanda Siska / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter