Diabetes, beter bekend als suikerziekte is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Ongeveer 300.000 mensen lijden eraan, daarom is het belangrijk dat men weet wat de oorzaken, gevolgen en oplossingen hiervoor zijn.
Wat is diabetes en wat is de oorzaak?
Bij een persoon met deze ziekte is de bloedsuikerspiegel te hoog (glucosegehalte in de bloed). Bij een normaal persoon ligt de bloedsuikerspiegel tussen de 3,6 en 7 mmol per liter, terwijl dit bij een diabetes patiënt kan oplopen tot 20/30 mmol per liter. De grootste oorzaak hiervan is overgewicht. Er zijn 2 vormen van diabetes.
- Diabetes type 1, wat vooral op jonge leeftijd (tot 35 jaar) ontstaat. Deze patiënten zijn genoodzaakt om de rest van hun leven insuline te spuiten en men kan dit niet voorkomen.
- Diabetes type 2 komt meestal voor op oudere leeftijd. Vaak wordt type 2 bij oudere leeftijden niet opgemerkt vanwege onduidelijke klachten. Deze diabetes patiënten wordt meestal geadviseerd om bepaalde diëten en tabletten te nemen, maar kunnen eventueel ook behandeld worden door insuline te spuiten.
Het verschil is dat men bij diabetes type 1 geen insuline meer aanmaakt, waardoor men het moet spuiten, bij diabetes type 2 zijn ze de receptoren van insuline minder gevoelig geworden, waardoor men in vergelijking met type 1 grotere hoeveelheden moet spuiten voor hetzelfde effect.
Gevolgen van diabetes
Patiënten die hieraan lijden hebben een grotere kans op o.a. de volgende aandoeningen:
– Orgaanschade
– Aandoeningen van grote slagaderen
– Aantasting van kleine bloedvaten en haarvaten
– Aantasting van zenuwstelsel en zenuwen (neuropathie)
– Aantasting van bind- en steunweefsel
Wat kun je er zelf aan doen?
– Weet wat je eet (met name het aantal koolhydraten)
– Let op je gewicht (overgewicht is namelijk de grootste oorzaak)
– Eet gezond!
– Beweeg dagelijks 30 minuten intensief (bijvoorbeeld fietsen of hardlopen)
– Stop met roken (roken vergroot namelijk de kans op hart- een vaatziekten, nierproblemen en orgaanaandoeningen. Patiënten die daadwerkelijk stoppen met roken zullen ook merken dat hun bloedsuiker verbeterd wordt)
[…] – Diabetes […]
[…] onderzoek van ruim 17.000 mensen is vastgesteld dat regelmatig gebruik van groene thee de kans op diabetes (vooral diabetes 2) […]