Aandoeningen Medisch

Ebola: Symptomen, oorzaken, gevolgen en behandelingen.

Ebola
Geschreven door Bodyheal

Ebola is sinds zijn laatste uitbraak zeer populair geworden. Iedereen kent het tegenwoordig wel. Deze dodelijke virusziekte is echter ontstaan in 1976 in Congo. Zijn naam heeft het virus te danken aan de rivier Ebola in Congo waar de tweede uitbraak van de Ebola virus plaatsvond.

Wat is Ebola ?

Ebola is een zeldzame, echter ook dodelijke virusziekte. Deze virusziekte veroorzaakt afwijkingen in het bloed. Als gevolg hiervan ontstaan inwendige bloedingen die fataal kunnen zijn voor de mens. De uitbraken zijn niet groot, echter ontstaat er veel paniek, omdat het virusziekte levensbedreigend is. Ebola kent verschillende stammen, waarvan de Zaïre – variant de dodelijkste variant is. Hieraan overlijden gemiddeld 90% van de patiënten.

Symptomen van Ebola

De Ebola virus heeft een incubatietijd van 2 tot 21 dagen. Dat wil zeggen dat de eerste symptomen van de ziekte zich binnen 2 tot 22 dagen verschijnen. Meestal gebeurt dit echter na een week . De eerste symptomen van Ebola zijn:

– Malaise
– Spierpijn
Hoofdpijn
– Hoge koorts
– Keelpijn
– Gele ogen

In de tweede fase verschijnen de volgende klachten aanwezig:

– Ademhalingsproblemen
– Huiduitslag ( niet in alle gevallen )
– Bloedingen ( uit lichamsopeningen als neus en urine )
– Braken
Diarree
– Nier en leverproblemen

Oorzaken van Ebola ( Hoe kan je besmet raken )

In Afrika verspreid de virus zich heel snel. Met name doormiddel van dieren zoals apen, vleerhonden, woudantilopen etc. Men kan besmet raken door:

– Moedermelk
– Ontlasting
– Bloed
– Urine
Zweet
– Sperma
– Speeksel

Kortom de Ebola virus is via alle lichaamssapen overdraagbaar.

Behandeling van Ebola

Er is op dit moment helaas nog geen medicatie of vaccin die de werking van Ebola tegengaat. Bij patiënten met Ebola kunnen alleen de symptomen apart behandeld worden. Zo worden patiënten met diarree bijvoorbeeld gehydrateerd. Verder worden vitamines aan de patiënten toegediend. Daarnaast wordt er ook voor gezorgd dat de patiënten niet besmet raken met een andere infectie.

Onderzoek naar een geneesmiddel

Na een uitbraak van het virus in de V.S. in 1989 bij apen, is er veel onderzoek naar gedaan. Uiteindelijk hebben de onderzoekers een middel kunnen ontwikkelen die schijnt te werken bij apen. In Augustus is dit middel vanwege de ernst gebruikt bij vier besmette personen. Twee van deze personen hebben het overleefd en zijn genezen. Het middel, genaamd ZMapp bestaat uit een mengsel van drie monoklonale antilichamen. Het bedrijf Mapp Bio ( eigenaar van de Zmapp ) heeft de kleine voorraad hieraan opgestuurd naar Liberia.

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter