Aandoeningen Medisch Verzorging

Behandeling van eczeem

eczeem
Geschreven door Bodyheal

Eczeem is een vorm van allergie met als gevolg een jeukende rode huiduitslag. Dit gedeelte van je huid is dan ontstoken.Het kan verschillende oorzaken hebben. We onderscheiden twee soorten ervan, namelijk een erfelijke vorm en een vorm die ontstaat bij contact.

Erfelijk eczeem

De oorzaak voor deze vorm eczeem komt van binnenuit en is dus meegeerft. Daar zul je dus ook vanaf je geboorte mee zitten. Een totale genezing zal er niet zijn, je kunt het wel als het ware ‘onderdrukken’.

Contact eczeem

De naam zegt het eigenlijk al, de oorzaak van deze vorm van eczeem komt namelijk van buitenaf. Dit kan komen door bijvoorbeeld cosmetische middelen of gewoon door een shampoo/zeep. Het is afhankelijk waar je huid allergisch voor is. Je merkt dan uitdroging en barsten op je huid en vervolgens ontstaat het eczeem. Om eczeem niet te verergeren kun je de volgende tips volgen

– Vermijd contact met de stof waar je allergisch voor bent.
– Draag katoenen kleding in plaats van wol of synthetisch textiel .
– Probeer de temperatuur van deze lichaamsdelen zo constant mogelijk te houden.
– Gebruik (vaker) badolie.
– Droog na het douchen de lichaamsdelen deppend met een doek af.

De behandeling

Het bestaat uit 2 stappen

  1. Ontsteking verminderen & huid soepel maken
  2. Totaal genezen

Om de ontsteking te verminderen raad ik aan om cortico-steroïden te gebruiken. Afhankelijk van de agressie en sterkte van de ontsteking (eczeem) kun je kiezen uit 4 verschillende sterktes van corticosteroïden. Deze crème moet je insmeren volgens de instructies van de arts om eventuele bijwerkingen te voorkomen. Bij het soepel maken van je huid zorg je voor een goede crème, die rijk is aan oliën oftewel vettig is. Deze crème moet regelmatig en voor een lange tijd gebruikt worden. Stop dus niet na een aantal weken, want een totale genezing kan tot 5 maanden duren.

Photo by Send me adrift. / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter