Voeding

Erwten gezond | Alle voordelen van erwten en erwtensoep

erwten | erwten gezond | voordelen van erwten | erwtensoep | groene erwten
Geschreven door Bodyheal

Groene erwten behoren tot de peulvruchten en hebben erg veel voordelen. Elk klein bolletje bevat ontzettend veel voedingsstoffen. Maar waar zijn erwten gezond voor? En hoe ziet het nou met de anti-nutriënten? Dat gaan we allemaal behandelen in dit artikel.

Erwten gezond | Natuurlijke ontstekingsremmer

Groene erwten horen zeker thuis in het rijtje van natuurlijke ontstekingsremmers. Dit komt onder andere door het stofje alfa-liponzuur. Alfa-liponzuur wordt door het lichaam ook in kleine hoeveelheden aangemaakt. Naast de ontstekingsremmende werking heeft alfa-liponzuur ook anticarcinogene, antimutagene en neuroprotectieve werkingen. Hierdoor gaat het oxidatieve stress tegen en kan het worden ingezet bij aandoeningen als diabetes.

Erwten gezond | Voor diabetes

Ook zijn groene erwten gezond voor diabetes patiënten. Dit komt met name omdat ze opvallend grote hoeveelheden vezels en proteïne bevatten. Erwten worden hierdoor namelijk gelijkmatig verteerd en houden zo het bloedsuikerniveau stabiel. Onderzoek heeft uitgewezen dat regelmatig gebruik van erwten, op lange termijn het bloedsuikerniveau reguleert. Dit komt met name door de ontstekingsremmende en de oxidatieve stressverlagende werkingen van erwten. Het is dus een ideaal voedingsmiddel, onder andere voor mensen met diabetes type 2

Erwten gezond | Tegen kanker

Erwten zijn ook goede voedingsmiddelen tegen kanker. Ontstekingen en oxidatieve stress kan namelijk ook kanker veroorzaken. Groene erwten worden daarom ook aangeraden als een ondersteunend dieet tijdens chemokuur. De antikanker werking komt vooral door saponinen. Saponinen zijn plantaardige stoffen, waarvan bekend is dat ze kanker voorkomen en de groei van kankertumoren remmen. Er zijn veel dingen die oxidatieve stress kunnen veroorzaken zoals overmatig alcoholgebruik, bepaalde medicatie, roken, obesitas (overgewicht), lage bloedsuikerspiegel, overmatig sporten, te veel zonnen.

Erwten gezond | Tegen stress

Groene erwten zijn een goede bron van vitamine B1, ook wel bekend als thiamine. Vitamine B1 is erg belangrijk voor verschillende processen in het lichaam, waaronder voor de afbraak van vetten en koolhydraten en de omzetting van koolhydraten in glucose. Daarnaast heeft vitamine B1 ook een positieve werking bij stress. Het verhoogt namelijk de weerstand tegen stress. Om deze reden wordt vitamine B1 ook wel anti stress hormoon genoemd.

Erwten gezond | gezond afvallen

Gezond afvallen is zeker niet zo moeilijk als de meeste denken. Het is gewoon een kwestie van goed letten op je voeding. Erwten kunnen zeker goed van pas komen tijdens een gezonde dieet. Ze bevatten namelijk veel eiwitten, vezels en geven je snel een vol gevoel.

Erwten gezond | Voor de spijsvertering

Ook zijn groene erwten gezond voor de spijsvertering. Dit komt met name door de grote hoeveelheid vezels. Deze vezels voeden de goede bacteriën in de darmen en verkleinen de risico’s op gastro-intestinale aandoeningen als prikkelbare darm syndroom en darmkanker.

Het wordt echter aangeraden om niet te veel groene erwten te gebruiken, aangezien ze ook anti-nutriënten bevatten. Anti-nutriënten kunnen in grote hoeveelheden namelijk allerlei ongemakkelijke verteringsproblemen veroorzaken, waaronder een opgeblazen gevoel, verminderde absorptie van mineralen en winderigheid. Je kan twee dingen doen om de gehalte anti-nutriënten in groene erwten te verminderen. geweekte erwten bevatten minder anti-nutriënten. Ook vermindert de anti-nutriënten gehalte aanzienlijk als ze worden gekookt. Dat geldt echter ook voor de voedingswaarde, dus kook ze niet te lang.

Erwten gezond | Hart- en vaatziekten

Tenslotte zijn groene erwten gezond voor hart- en vaatzieken. Dit komt doordat ze behoorlijk veel mineralen bevatten zoals magnesium, calcium en kalium. Deze voedingsstoffen helpen onder andere hoge bloeddruk te voorkomen. Hoge bloeddruk is een veelvoorkomende oorzaak voor hart- en vaatziekten. Doordat deze peulvruchten een hoge gehalte aan vezels, weten ze de slechte LDL cholesterol te verlagen. Hierdoor zijn erwten te beschouwen als cholesterolverlagende voeding. Een hoge LDL cholesterol gehalte verhoogt het risico op hart- en haatziekten.

Uit alle genoemde weetjes hierboven kunnen we concluderen dat groene erwten gezond zijn en dat ons lichaam veel voordelen heeft als wij ze eten. Begin daarom vandaag nog met het eten van groene erwten. Maak bijvoorbeeld een heerlijke erwtensoep klaar en profiteer van alle voordelen van erwten.

Photo by Isabel Eyre / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter