Voeding

Is eucalyptus gezond? Eucalyptus olie | Eucalyptus thee

eucalyptus | eucalyptus olie | eucalyptus thee | eucalyptus gezond | eucalyptus olie gezond
Geschreven door Bodyheal

De eucalyptus boom groeit in Australië en Tasmanië. Het kan op verschillende manieren worden toegepast. Bijvoorbeeld als eucalyptus olie of eucalyptus thee. De eucalyptus heeft in elke toestand wel gezondheidsvoordelen. Bovendien is eucalyptus olie een etherische olie. Etherische oliën worden ook wel essentiële oliën genoemd. Etherische oliën hebben onwijs veel voordelen. In dit artikel gaan we het hebben over alle gezondheidsvoordelen van eucalyptus.

Eucalyptus gezond | Natuurlijke ontstekingsremmer

Eucalyptus behoort tot de natuurlijke ontstekingsremmers. Dat geldt dus ook voor eucalyptus olie en eucalyptus thee. Orale inname van de eucalyptus, bijvoorbeeld in de vorm van eucalyptus thee kan helpen bij de volgende ontstekingen: strottenhoofdontsteking, bijholteontsteking, amandelontsteking, mondslijmvliesontsteking, tandvleesontsteking, (chronische of astmatiforme) bronchitis, blaasontsteking, urinebuisontsteking en vaginitis, kroep, rhinitis, maagslijmvlies, darmslijmvlies en keelontsteking.

Uitwendige gebruik van de eucalyptus, in de vorm van eucalyptus olie kan helpen bij de volgende ontstekingen: strottenhoofdontsteking, bijholteontsteking, amandelontsteking, mondslijmvliesontsteking, bronchitis en oorontsteking.

Eucalyptus olie gezond | Tegen hoofdluis

Er zijn allerlei shampoos en andere middelen om hoofdluis te bestrijden. De meeste zullen echter chemische stoffen bevatten, die helemaal niet gezond zullen zijn en in het ergste geval zelfs het huid kunnen irriteren. Daarom is er gelukkig een gezonde en natuurlijke alternatief. Eucalyptus olie is een uitstekende middel tegen hoofdluis zonder enige bijwerkingen. Eucalyptus olie is namelijk een natuurlijke pesticide. Het is heel makkelijk om een eucalyptus shampoo te maken. Meng 30 ml gewone (het liefst een neutrale) shampoo met 3 ml eucalyptus olie. Breng het vervolgens aan op je natte hoofdhuid. Dek het af met een badmuts of iets dergelijks en laat het een kwartier inwerken. Tenslotte moet je je hoofdhuid schoonwassen en drogen met een handdoek. Om eieren van de luizen te verwijderen kan je je haren vervolgens nog kammen met een fijne kam.

Eucalyptus olie gezond | Tegen haaruitval

Behalve dat eucalyptus olie hoofdluis bestrijdt, is het ook erg gezond voor je hoofdhuid. Eucalyptus olie hydrateert je hoofdhuid. Bovendien stopt het haaruitval en stimuleert het de haargroei weer. Dit komt onder andere omdat eucalyptus olie de bloedsomloop op je hoofdhuid verbeterd. Wil je haaruitval tegengaan? dan kan je dus eucalyptus olie gebruiken. Aangezien haargroei erg langzaam gaat, is het wel van belang dat je het regelmatig doet. De eerste resultaten van haargroei zijn pas zichtbaar na ongeveer zes maanden.

Eucalyptus olie gezond | Hoofdhuid

Eucalyptus olie heeft nog meer voordelen voor je hoofdhuid. Het helpt tegen jeukende hoofdhuid. Hiervoor zijn natuurlijk allerlei producten op de markt. Eucalyptus olie biedt een zeer goede en gezonde behandeling bij een jeukende hoofdhuid. Maak hiervoor een mengsel met 1 liter water, 50 ml witte azijn en 5 ml eucalyptus olie. Was hier vervolgens je haar mee en zorg ervoor dat je het op alle jeukende plaatsen aanbrengt. Neem daarna gewoon een douch en was je haren zoals altijd.

Daarnaast kan je een mengsel van 5 ml eucalyptus olie met 50 ml warme olijfolie je haren dikker maken en ze een mooie glans geven. Deze warm/lauwe oplossing moet je aanbrengen op je hoofdhuid en 10 minuten laten inwerken. Het stimuleert de bloedtoevoer naar de haarwortels. Was je haar vervolgens goed met shampoo en een eventueel een conditioner. Probeer het maximaal 1 a 2 keer per week te doen. Als je het te vaak doet kan het juist de tegenovergestelde effect hebben.

Eucalyptus gezond | Natuurlijke pijnstiller

Eucalyptus kan zowel bij inwendige als uitwendige gebruik allerlei soorten pijn verminderen. Eucalyptus thee heeft bijvoorbeeld een positieve en pijn verminderende werking bij keelpijn en allerlei andere pijn als gevolg van een ontsteking. De pijnstillende werking komt dus ook doordat eucalyptus een ontstekingsremmer is. Voor uitwendige pijn als spierpijn, gewrichtspijn door reumatoïde artritis, hoofdpijn, nierstenen. Het is ook te gebruiken als een pijnstiller voor verbrandingen door de zon. Behalve de pijnstillende werking helpt het ook om de genezingsproces te versnellen. Uit al deze werkingen van de eucalyptus kunnen we zeker concluderen dat de eucalyptus behoort tot de natuurlijke pijnstillers.

Eucalyptus olie gezond | Voor het huid.

Eucalyptus olie is een erg goed voor je huid. Het heeft sterke ontstekingsremmende en antibacteriële werkingen. Hierdoor is het te gebruiken bij huidaandoeningen als gordelroos, acne, eczeem, psoriasis, jeugdpuisten, herpes, waterpokken en ook bij kleine sneetjes en wondjes. Om van deze voordeel te profiteren kan je bijvoorbeeld een bad nemen met een aantal druppels eucalyptus. Maar het helpt nog effectiever als je massageolie maakt. Hiervoor heb je eucalyptus olie en appelazijn nodig. Meng beide in gelijke hoeveelheden met elkaar. Deze mengsel kan gebruiken als massageolie en als een crème voor om op je huid te smeren bij al de genoemde huidaandoeningen.

Eucalyptus gezond | Voor de spijsvertering

Eucalyptus bevordert de spijsvertering. Het verbetert daarnaast ook de eetlust. Eucalyptus verbetert de mate waarin de voeding kan worden opgenomen door de aanmaak van spijsverteringssappen te stimuleren. Heb je last van diarree? Diarree stoppen is ook een van de eigenschappen van eucalyptus olie. Smeer hiervoor een paar druppels eucalyptus olie op je buik en masseer het tegen de klok in op je buik. Het zal je diarree stoppen en verlicht daarnaast ook infecties en ontstekingen.

Eucalyptus olie gezond | Verkoudheid, hoesten en griep

Eucalyptus olie wordt net zoals andere etherische oliën erg snel opgenomen door het lichaam en heeft sterke antibacteriële eigenschappen. Hierdoor kan het erg snel helpen bij een verstopte neus, hoesten, griep, verkoudheid. Je zal meteen verbetering zien na een heerlijke kopje eucalyptus thee. Als je geen thee liefhebber bent kan je het ook eucalyptus olie gaan stomen. Hierbij moet je wat water koken, in een schaal gieten en daar een paar druppels eucalyptus olie aan toevoegen. Vervolgens moet je er met je hoofd boven zitten en dek je hoofd af met een doek. Op deze manier zal al het damp je gezicht bereiken. Dit zal ervoor zorgen dat het slijm in je neus en keel los zal komen. Door de antibacteriële werking van de olie zal het ook alle bacteriën en infecties vernietigen.

Eucalyptus voor de mond en tand

Heb je last van slechte adem? Dankzij de antibacteriële eigenschappen van eucalyptus kan het zeker goed van pas komen! Eucalyptus thee laat een frisse smaak achter, reinigt het hele gebit en is een natuurlijke behandeling voor tandplaque. Verder helpt het ook bij zweren en geïrriteerd tandvlees. Gebruik dus eucalyptus thee en eucalyptus olie om je gebit in een perfecte conditie te behouden!

Eucalyptus olie gezond voor astma

De eucalyptus olie is ook gezond voor mensen die astma hebben. Eucalyptus olie bevordert namelijk de ademhaling. Op het moment dat je moeite krijgt met het ademhalen kun je daarom even de olie inademen. Het zal voor directe verbetering zorgen. Helpt dit niet voldoende? Dan kan je nog een paar druppels eucalyptus olie op je borst in masseren.

Pas op met teveel eucalyptus gebruik

Het is wel erg belangrijk dat je de eucalyptusproducten niet te vaak gebruikt. Eucalyptus thee kan je  dagelijks 2-3 keer gebruiken. Eucalyptus olie kan je ook dagelijks gebruiken. Je moet het echter goed verdunnen voor je het gebruikt op je huid of ergens anders voor. Doe je dit niet dan kunnen er veel nare gevolgen zijn zoals misselijkheid, braken, diarree en maagstoornissen. In de ergste gevallen kunnen ze ook levensgevaarlijk zijn. Let daarom op dat je het goed verdund en dat je het niet in overmaat gebruikt!

Hoe bereidt je eucalyptus thee?

Nu je weet dat eucalyptus thee zoveel voordelen heeft voor je gezondheid, wil je natuurlijk wel weten hoe je het moet voorbereiden. De beste manier om eucalyptus thee te maken is door het gebruiken van zowel gedroogde eucalyptus bladeren als eucalyptus olie. Warm eerst water op. Voeg hier vervolgens een aantal eucalyptus bladeren en een paar druppels eucalyptus olie aan toe. Wacht een kwartier zodat de geneeskrachtige stoffen van de eucalyptus bladeren eruit komen en geniet vervolgens van je eucalyptus thee.

Andere weetjes over eucalyptus

  • Eucalyptus is een natuurlijke pesticide. Meng daarvoor een paar druppels eucalyptus met een glaasje water. En je natuurlijke pesticide is klaar voor gebruik. Spuit dit in je kamer om muggen en insecten op afstand te houden.

Zoals je kunt afleiden van de bovengenoemde weetjes, is de eucalyptus gezond en helpt het bij veel verschillende zaken in het lichaam. Maak dus zo snel mogelijk gebruik van al deze voordelen van de eucalyptus.

Photo by  urban bamboo / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter