IJzer is een hele belangrijke mineraal tijdens de zwangerschap. Dat komt omdat een vrouw tijdens de zwangerschap meer ijzer nodig heeft dan normaal. IJzertekort tijdens de zwangerschap komt daarom ook vaker voor. IJzertekort is de meestvoorkomende oorzaak van bloedarmoede. Waarom is er extra ijzer nodig tijdens de zwangerschap? En hoe voorkom je ijzertekort? Dat gaan we allemaal behandelen in dit artikel.
Waarom heb je extra ijzer nodig tijdens de zwangerschap?
De reden voor de extra ijzer tijdens de zwangerschap is eigenlijk heel simpel. Een zwangere vrouw heeft gemiddeld 1 liter extra bloed in het lichaam. Dat komt natuurlijk door de baby. Je lichaam heeft ijzer nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen (hemoglobine). Voorzie je je lichaam niet van extra ijzer, dan is er sprake van ijzertekort. De symptomen van ijzertekort zijn erg verschillend en het zijn er erg veel. Enkele voorbeelden zijn concentratieproblemen, schildklierproblemen, oorsuizen, hoofdpijn, haaruitval en bloedarmoede natuurlijk. Meer informatie over ijzertekort vind je in het artikel ‘ijzertekort‘.
De risico op bloedarmoede is bij vrouwen dus groter tijdens de zwangerschap. Een tekort aan andere voedingsstoffen zoals foliumzuur en Vitamine B12 kan ook een oorzaak zijn voor bloedarmoede. Bloedarmoede kan je herkennen aan symptomen als misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid, overmatig zweten, kortademigheid, onregelmatig hartslag, gescheurde lippen, oorsuizen en koude handen en voeten. Meer informatie over bloedarmoede vind je in het artikel ‘bloedarmoede‘.
Hoeveel extra ijzer tijdens de zwangerschap?
Tijdens de zwangerschap heeft een vrouw dus extra ijzer nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Een zwangere vrouw heeft ongeveer 25% tot 40% extra bloed nodig. Dat betekent dus ook dat er ongeveer net zo veel extra ijzer nodig is voor de aanmaak hiervan. Daarom krijgen zwangere vrouwen ook vaak het advies om goed te letten op de ijzer inname tijdens de zwangerschap. Ook vrouwen die zwanger willen worden, wordt aangeraden om te letten op de ijzer inname.
IJzertekort tijdens de zwangerschap behandelen door ijzerrijke voeding
IJzertekort is gelukkig makkelijk te behandelen. Als er ijzertekort optreedt dan is het verstandig om te weten welke voedingsmiddelen rijk zijn aan ijzer. Aangezien het een belangrijk onderwerp is, hebben we daar een aparte artikel voor geschreven. Alles over ijzerrijke voeding vindt je in het artikel ‘ijzerrijke voeding‘. Enkele ijzerrijke voedingsmiddelen zijn vlees- en viswaren en groente en fruitsoorten als spinazie, knoflook, boerenkool, andijvie, (gedroogde) dadels, frambozen, aardbeien, avocado en watermeloen.
Ook bloedarmoede, dat veroorzaakt is door ijzertekort kan genezen worden als je ijzerrijke voeding eet. Met behulp van het artikel over ijzerrijke voeding kan je een persoonlijke ijzerrijke dieet samenstellen.
Vitamine C verbetert de opname van non-heemijzer
Er zijn twee verschillende soorten ijzer, namelijk heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer is ijzer uit vlees, vis en gevogelte (dierlijke producten). Heemijzer wordt makkelijker opgenomen door het lichaam. Naar schatting wordt zo’n 25% van de ijzer uit dierlijke producten opgenomen door het lichaam. Non-heemijzer is te vinden in plantaardige producten. Non-heemijzer wordt moeilijker opgenomen door het lichaam. Afhankelijk van wat je eet kan de opname variëren tussen de 1% en de 10%. Om de opname van non-heemijzer te verbeteren is het belangrijk dat je voldoende Vitamine C binnenkrijgt.
Aangezien de opname van ijzer makkelijker gaat bij dierlijke producten, is de kans op ijzertekort en dus ook bloedarmoede groter bij vegetariërs en veganisten. Deze risicogroep moet dus extra goed letten op de ijzerinname, vooral tijdens de zwangerschap. Heb je het gevoel dat je een tekort hebt aan ijzer? Dan is het slim om het te melden bij je huisarts. Hij zal er dan voor zorgen dat je bloedwaarden wordt getest.
Belangrijke mineralen en vitamines tijdens de zwangerschap
Uiteraard zijn er meer belangrijke mineralen en vitamines, waarvan de hoeveelheid stijgt tijdens de zwangerschap. Enkele hiervan zijn foliumzuur (Vitamine B11), Vitamine A en Vitamine C. Meer informatie hierover is te vinden in het artikel ‘belangrijke mineralen en vitamines tijdens de zwangerschap‘.