Foliumzuur is belangrijk tijdens de zwangerschap. Elk vrouw die zwanger is geweest heeft dat vast wel eens gehoord. Foliumzuur tekort tijdens de zwangerschap kan behoorlijk schadelijk zijn voor de baby. Daarom worden zowel zwangeren als vrouwen die zwanger willen worden, aangeraden om foliumzuur pillen te nemen. Waarom is foliumzuur nou belangrijk voor de zwangerschap en hoe voorkom je foliumzuur tekort? Dat gaan we allemaal behandelen in dit artikel.
Wat is foliumzuur
Foliumzuur is een andere naam voor Vitamine B11. Foliumzuur is eigenlijk een ‘geperfectioniseerde’ vorm van Folaat. Het is dus geen natuurlijke vitamine. De natuurlijke vorm ervan is folaat. Folaat wordt ook wel Vitamine B9 genoemd. Hier hebben behoorlijk veel mensen een tekort aan. In voedingsmiddelen komt folaat voor. Folaat wordt iets minder snel opgenomen door het lichaam. Foliumzuur wordt wel makkelijker opgenomen. Deze opname kan echter op een gegeven moment ophouden. Dit komt omdat foliumzuur een enzym nodig heeft voor de opname, genaamd dihydrofolaat reductase. dihydrofolaat reductase is een enzym die in vrij kleine hoeveelheid voorkomt in ons lichaam. Het kan snel opraken, vooral als je veel foliumzuur naar binnen krijgt. Het gebrek aan deze enzym kan verschillende klachten veroorzaken, waaronder ook een hoger kans op kanker. Foliumzuur komt onder andere voor in foliumzuur supplementen en verrijkte producten.
Tegenwoordig wordt folaat vaak foliumzuur genoemd. Met foliumzuur rijke groente en fruit wordt dan ook eigenlijk folaatrijke groente en fruit bedoeld, aangezien hier de natuurlijke vitamine B9 in voorkomt.
Waar is foliumzuur voor nodig?
Er zijn een aantal verschillende processen die niet of in mindere mate kunnen plaatsvinden als er sprake is van foliumzuur tekort. Foliumzuur is onder andere nodig voor de volgende processen
- Ten eerste is foliumzuur betrokken bij de vorming van rode bloedcellen. Dat betekent dat foliumzuur tekort kan leiden tot bloedarmoede. De risico is op bloedarmoede is al groter bij vrouwen tijdens de zwangerschap. Dat heeft ook te maken met een vergrootte ADH aan ijzer. Bloedarmoede kan zowel voor de moeder als voor de baby nare gevolgen hebben tijdens de zwangerschap.
- Foliumzuur is ook betrokken bij de ontwikkeling van de baby. Het is namelijk belangrijk voor de vorming van de centrale zenuwstelsel, de hersenen en het ruggenmerg van de baby.
- Het speelt ook een belangrijke rol voor bij de celdeling. Het is daarom dus essentieel voor de snelle groei en de weefselvorming van de baby. Hierdoor verkleint het de risico op allerlei aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje of een hazenlip.
- Tenslotte is het samen met de vitamines B6 en B12 ook nodig voor de vorming van DNA.
Waarom zijn extra foliumzuur pillen belangrijk tijdens de zwangerschap
Foliumzuur is dus erg belangrijk tijdens de zwangerschap. Artsen raden vrouwen aan om 4 weken voor de zwangerschap tot week 10 van de zwangerschap foliumzuurpillen te slikken. Je moet dus beginnen met het slikken van foliumzuur pillen zodra je zwanger wilt worden. Dit zijn meestal foliumzuur pillen van 0,4 mg. De reden voor de extra foliumzuur pillen is eigenlijk heel logisch. Tijdens de zwangerschap stijgt de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) aan foliumzuur namelijk. Dit komt natuurlijk omdat behalve de moeder, ook de baby foliumzuur nodig heeft voor de ontwikkeling.
Hoe kan je foliumzuur verhogen
Foliumzuur is een wateroplosbare vitamine. Dat betekent dat het lichaam geen voorraad kan opslaan van foliumzuur. Het is dus belangrijk dat je dagelijks voldoende foliumzuur naar binnen krijgt. Foliumzuur zelf komt niet voor in voeding. Wel komt folaat voor in verschillende voedingsmiddelen. Folaat moet echter nog door bepaalde enzymen in de darmen worden omgezet tot een andere vorm, die wel opneembaar is door het lichaam. Er zijn verschillende groente en fruitsoorten die foliumzuur bevatten. Enkele voorbeelden zijn
- Andijvie
- Amandelen
- Rode bieten
- Paprika
- Prei
- Bieslook
- Sperziebonen
- Peterselie
- Spinazie
- Spruitjes
- Broccoli
- Witte- en rode kool
- Sinaasappel
- Pomelo
- Kiwi
- Avocado
- Walnoten
Vrouwen tijdens de zwangerschap kunnen natuurlijk gebruik maken van deze voedingsmiddelen. Dat betekent echter niet dat je geen foliumzuur pillen moet gaan gebruiken. Artsen adviseren vrouwen om enkele weken voor de zwangerschap al te beginnen met het nemen van foliumzuur pillen van 0,4 mg. Het is belangrijk dat je als toekomstige moeder, voor de zwangerschap al goed begint te zorgen voor je toekomstige baby en het advies van de artsen volgt.
Foliumzuur vergroot de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen
Uit recente dierproeven blijkt foliumzuur ook de vruchtbaarheid te verhogen. Nog verbazingwekkender is dat dit zowel voor mannen als voor vrouwen geldt. Uit de proeven bleken zowel bij mannen als bij vrouwen met foliumzuur tekort, de risico’s op aangeboren aandoeningen namelijk groter. Foliumzuur blijkt namelijk ook de kwaliteit van de sperma te verbeteren. Voldoende foliumzuur is dus niet alleen voor vrouwen maar ook voor mannen belangrijk.
Foliumzuur en medicatie
Foliumzuur heeft ook interacties met bepaalde medicijnen. Zo kan het de werking van bepaalde medicijnen zoals fenytoine (anti epilepsica) verminderen. Andere medicatie zoals methotrexaat (voor reumatoïde artritis) blijken minder bijwerkingen te hebben. Mocht je medicatie gebruiken waar je over twijfelt? Dan kan je dat het beste melden bij je arts.
Belangrijke mineralen en vitamines tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap verandert er natuurlijk het een en ander in je voedingspatroon. Dit heeft te maken met allerlei voedingsstoffen de baby nodig. Dat betekent voor de moeder, dat ze wat meer moet eten. Welke mineralen en vitamines zijn belangrijk tijdens de zwangerschap? En wat moet ik hiervoor eten? Dat vind je allemaal in de volgende twee artikelen.
Tijdens de zwangerschap zijn er ook sommige voedingsmiddelen die worden afgeraden. Meer informatie hierover vind je in het artikel ‘wat mag je niet eten tijdens de zwangerschap‘.