Voeding

Zijn frambozen gezond? Voordelen van Frambozen

framboos | frambozen gezond | frambozen | frambozen goed voor | voordelen van frambozen
Geschreven door Bodyheal

Frambozen zijn heerlijke kleine, rode besjes. Wist jij dat frambozen gezond zijn? De kleine besjes bevatten namelijk erg veel belangrijke en supergezonde voedingsstoffen. Frambozen kunnen overal in Europa groeien. De kleine besjes zijn behoorlijk duur. Ik zelf heb daarom ook een frambozenplant in de tuin staan. Zo kan ik elke jaar weer genieten van heerlijke frambozen. In dit artikel gaan we kijken naar de voordelen van frambozen.

Gezond afvallen met frambozen

Zit jij in je dieet en wil je gezond afvallen? Dan zijn frambozen zeker geschikt voor jou! Frambozen bestaan voornamelijk uit water, waardoor ze calorie arm zijn. Bovendien zijn ze ook rijk aan vezels. Deze vezels zorgen ervoor dat je een vol gevoel krijgt en dus minder snel zal grijpen naar andere voeding. Gebruik frambozen dus als tussendoortjes bij een dieet. Let wel op de hoeveelheid. Frambozen bevatten fructose, ook wel bekend als fruitsuikers. Bij overmatig gebruik van frambozen kan dit je dieet tegenwerken.

Frambozen gezond | Tegen kanker

Ook zijn frambozen gezond voor mensen met kanker. Ze helpen in eerste instantie kanker te voorkomen. Dit heeft te maken met de grote hoeveelheden antioxidanten die frambozen bevatten. Onder andere de antioxidant quercetine heeft anti-tumorwerkingen. Daarnaast zou ook de ellaginezuur een kankerremmende werking hebben. Beide antioxidanten komen voor in frambozen, daarom kunnen frambozen effectief zijn tegen verschillende kankersoorten als darmkanker en borstkanker.

Het stofje quercetine heeft veel meer gezonde eigenschappen. Het is bijvoorbeeld ook een natuurlijke histamineremmer. Dat wil zeggen dat het goed werkt bij allergische reacties. Ze kunnen dus goed van pas komen voor mensen met hooikoorts of astma.

Frambozen gezond | Natuurlijke ontstekingsremmers

Onderzoekers aan de  universiteit van Rhode Island hebben aangetoond dat frambozen behoren tot de natuurlijke ontstekingsremmers. Het blijkt dat frambozen de productie van bepaalde enzymen verminderen, die betrokken zijn bij het ontwikkelen van ontstekingen. Daarnaast bleken frambozen ook een positieve effect te hebben op de botafbraak en beschadigingen van de vaatwanden.

Frambozen gezond | Stabiliseert bloedsuikerspiegel

Dat frambozen gezond zijn voor diabetes patiënten moet onderhand wel duidelijk zijn. Ze bevatten namelijk veel vezels, waardoor de bloedsuikerspiegel langer stabiel blijft. Daarnaast hebben verschillende studies ook aangetoond dat vezelrijke diëten de bloedsuikerspiegel op lange termijn kunnen verlagen.

Frambozen gezond | Voor het gezichtsvermogen

Frambozen zijn supergezond! Maar waarom zijn frambozen gezond voor het gezichtsvermogen? Ten eerste voorkomen frambozen droge ogen. De voedingsstoffen in frambozen zorgen er namelijk voor dat er voldoende traanvocht wordt aangemaakt. Verder beschermt de antioxidant vitamine C ook tegen de UV-stralen van de zon. Tenslotte bevat de framboos ook een stof genaamd zeaxanthine. Onderzoek heeft aangetoond dat zeaxanthine leeftijdsgebonden achteruitgang van het gezichtsvermogen (maculadegeneratie) tegengaat.

Frambozen zijn natuurlijke bloedverdunners

Onderzoek heeft aangetoond dat frambozen natuurlijke bloedverdunners zijn. Dat is een van de redenen waarom frambozen gezond zijn voor het hart. Frambozen verlagen dus de stollingsfactoren en voorkomen zo bloedproppen. Natuurlijke bloedverdunners hebben in tegenstelling tot bloedverdunnende medicijnen geen bijwerking. Verder zijn ze ook gezond voor het hart omdat ze kalium bevatten. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat mensen die de algemene dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan kalium binnenkrijgen, 49% minder kans hebben op het overlijden aan een hartziekte.

Frambozen voor sporters

Zijn frambozen goed voor sporters? Jazeker! Frambozen bevatten namelijk een polyfenol, genaamd cyanidine-3-glucosylrutinoside. Dit zal je hoogstwaarschijnlijk niet veel zeggen. Een onderzoek in 2006 heeft echter aangetoond dat cyanidine-3-glucosylrutinoside de spierherstel bevordert na een grote inspanning.

Frambozen gezond voor het immuunsysteem

Na al de bovenstaande voordelen gelezen te hebben is het natuurlijk wel duidelijk dat frambozen gezond zijn voor het immuunsysteem. Bij regelmatig gebruik van frambozen zal  je merken dat je minder snel infecties, griepjes en verkoudheden oploopt. Dit komt uiteraard door de grote hoeveelheden aan antioxidanten die framboos bevat. Deze beschermen het lichaam tegen indringers van buitenaf.

Zijn frambozen gezond tijdens de zwangerschap?

Een heerlijke kopje frambozenthee kan wonderen verrichten tijdens de zwangerschap. Het kan namelijk menstruatiekrampen verlichten. Verder kan het ook gebruikt worden tegen misselijkheid. De bladeren van de frambozenstruik hebben ook een pijnstillende werking, waardoor ze pijn tijdens een bevalling kunnen verlichten. Naast deze voordelen zal de framboos natuurlijk ook van pas komen om de dagelijkse hoeveelheden aan allerlei voedingsstoffen te behalen. Dit is erg belangrijk tijdens het zwangerschap. Zo vergroot je de kans op een sterk en gezond baby. Voor meer informatie over voeding tijdens de zwangerschap, lees het artikel over gezonde voeding tijdens zwangerschap.

Frambozen goed voor huid en haar

Aangezien frambozen erg veel antioxidanten bevatten, dragen ze ook bij aan het verkrijgen en behouden van gezonde huid en haren. De antioxidanten gaan namelijk schade aan de huid en haren tegen. Zo blijven je haren sterk en glanzend, en je huid blijft langer jong en zacht.

Hoe bewaar je frambozen?

Frambozen zijn over het algemeen niet lang houdbaar. Als je een bakje frambozen koopt is het ook slim om ze zo snel mogelijk te consumeren. Kies je er toch voor om het te bewaren? Dan kan je ze het beste invriezen. Ingevroren frambozen kunnen namelijk veel langer bewaard worden. Uiteraard zullen de frambozen wel wat voedingsstoffen verliezen maar er zullen ook veel voedingsstoffen bewaard blijven.

Zoals je kunt zien,zijn frambozen gezond en helpen ze bij veel verschillende zaken in het lichaam. Voeg het dus snel toe aan je dagelijkse voeding en profiteer van de vele voordelen van frambozen.

 

Photo by oatsy40 / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter