Voeding

Is de galia meloen gezond? 10 voordelen van meloen

galia meloen gezond | galia meloen | meloen gezond | meloen | voordelen van meloen
Geschreven door Bodyheal

De meloen is erg populaire fruitsoorten in Nederland. Dat geldt dus ook voor de galia meloen. Dat is maar goed ook, aangezien de galia meloen gezond is en veel voordelen met zich meebrengt. De galia meloen komt oorspronkelijk uit Israël. Het is daarom ook vernoemd naar de dochter van een Israëlische kweker.

Galia meloen gezond | Gezond afvallen

Veel mensen willen gezond afvallen. Ongezond afvallen kan namelijk nare gevolgen en resultaten hebben. Meloenen, waaronder ook de galia meloen kan je hier zeker bij helpen. Dit komt door dat het erg weinig calorieën bevat. Daarnaast geeft de zoete smaak je ook direct een voldoening, waardoor je minder trek zal hebben in andere voeding. Als je gezond en gemakkelijk wilt afvallen is het slim om te variëren met vruchten. Varieer daarom met appels, aardbeien of citroen. Dit zal ervoor zorgen dat je allerlei verschillende soorten vezels, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Wil je hier meer over weten? Lees dan het artikel over gezond en gemakkelijk afvallen.

Galia meloen als natuurlijke ontstekingsremmer

Er zijn nog meer redenen waarom de galia meloen gezond is. De galia meloen is namelijk ook een natuurlijke ontstekingsremmer. De galia meloen bevat namelijk choline. Dit is een stof die het lichaam verschillende voordelen biedt. Ten eerste heeft choline een ontstekingsremmende werking. Het verlicht namelijk zwellingen en klachten van chronische ontstekingen. Daarnaast speelt het ook een rol bij het slapen, bewegen en bij het leren en onthouden van iets nieuws.

Galia meloen gezond | Tegen stress

Een Franse onderzoek heeft uitgewezen dat de galia meloen ook stress en uitputting vermindert. Volgens de onderzoekster Marie- Anne Milese van het Franse bedrijf Seppic, komt dit door het antioxidant superoxide dismutase. Mocht je dus een keer in een dip zitten, neem dan gerust een heerlijk stukje meloen.

Galia meloen gezond voor de ogen

Ook is de galia meloen gezond voor je ogen. Het bevat namelijk lutheine en zeaxantine. Dit zijn een carotenoïden die een belangrijk rol speelt in het behouden van gezonde ogen. Door voldoende voeding te eten met deze carotenoïden kan je ook de kans op leeftijdsgebonden achteruitgang van het gezichtsvermogen (maculaire degeneratie) en staar verkleinen. Andere voedingsmiddelen die deze carotenoïden bevatten zijn paprika, aardbeien, kaki fruit, spinazie, dadels, mango, avocado, prei en bieslook. Verder bevat de meloen ook vitamine A. Vitamine A is vooral belangrijk voor een goede nachtzicht en beschermt je ogen ook tegen infecties.

Galia meloen gezond voor de huid

Is de galia meloen gezond voor de huid? Jazeker! Dit komt voornamelijk door de grote hoeveelheid carotenoïden. Deze beschermen je huid namelijk tegen beschadigingen, waardoor de laag met dode huidcellen zal verminderen. Dit zal leiden tot een verbetering van het huid, omdat de poriën minder verstopt zullen raken. Ook hebben verschillende studies aangetoond dat carotenoïden de elasticiteit van het huid verbeteren en veroudering tegengaan, waardoor ze dus ook rimpels tegen gaan. Behalve dat de galia meloen zo heerlijk zoet is, helpt je dus ook om jong te blijven.

Galia meloen als natuurlijke bloeddrukverlager

Voedingsexperts van de universiteit van Texas Southwestern Medical center beweren dat de galia meloen ook een bloeddrukverlagende werking heeft. Dit geld overigens ook voor de watermeloen. De bloeddrukverlagende werking komt door de hoge gehalte kalium. Een kwart meloen bevat namelijk zo’n 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan kalium. Andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium zijn de grapefruit, rozijnen, kiwi, avocado, vijgen, dadels, bonen, aardappelen en sinaasappels.

Galia meloen gezond | Tegen hart- en vaatziekten

De Galia meloen is ook gunstig voor mensen met hart- en vaatziekten. Uiteraard helpt het ook om hart- en vaatziekten te voorkomen. Dit komt net name door de grote gehalte aan kalium. Aangezien kalium bloeddrukverlagend werkt, verkleint het de kans op hart- en vaatziekten. Verschillende studies hebben aangetoond dat het eten van kaliumrijke groente en fruitsoorten de kans op hartaanvallen en ook allerlei hart- en vaatziekten verkleint.

Galia meloen gezond | Voorkomt kanker

Het regelmatig eten van meloenen zoals de galia meloen verkleint de kans op allerlei soorten kanker. Dit komt doordat het allerlei sterke antioxidanten bevat die beschadigingen van de cellen tegengaan. Beschadigingen van de cellen worden veroorzaakt door vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen DNA schade veroorzaken, wat kan leiden tot tumorgroei. Een van deze antioxidanten is vitamine A. Vitamine A is een sterke antioxidant die de kans op longkanker, mondholtekanker, neusholtekanker en kaakholtekanker verkleint.

Door voldoende voeding te eten met carotenoïden wordt ook de kans op prostaatkanker verkleint. Dit is aangetoond in een onderzoek aan de Harvard University of Public Health Department of Nutrition. Uiteraard zullen deze antioxidanten ook gunstig zijn voor mensen die al leiden aan kanker.

Galia meloen gezond tegen astma

Wist je dat de galia meloen gezond is voor mensen met astma? De galia meloen bevat namelijk veel voedingsstoffen die positieve werkingen hebben bij astma patiënten. Onder andere de carotenoïden, vitamine C en de choline kunnen zowel de klachten van astma verlichten als de kans op astma verkleinen.

Galia meloen | Gezonde voeding tijdens zwangerschap?

Zwangere vrouwen zullen zichzelf en het ongeboren kind zeker goed doen door galia meloenen te eten. De galia meloen bevat zoals je onderhand al weet erg veel vitamines en mineralen die zeker gunstig zijn voor zowel het kind als de moeder. Onder andere de vitamine A en vitamine C gehaltes in de galia meloen zullen zeker goed van pas komen. Deze twee vitamines zullen de groei van de organen van je baby verbeteren en beschermen  tegen allerlei infecties. Eet dus gerust dagelijks een stukje galia meloen tijdens je zwangerschap. Er zijn veel meer gezonde voedingsmiddelen voor zwangere vrouwen. Lees hiervoor het artikel over gezonde voeding tijdens zwangerschap.

Zoals je kunt afleiden van de bovengenoemde feitjes, is de galia meloen gezond en helpt het bij veel verschillende zaken in het lichaam. Voeg het dus snel toe aan je dagelijkse voeding en profiteer van de vele voordelen van de galia meloen.

Photo by /CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter