Geest Medisch

De ernstige gevolgen van alcoholverslaving

alcoholverslaving
Geschreven door Bodyheal

Alcoholverslaving veroorzaakt jaarlijks 2,5 miljoen doden, dit meldt ‘GISAH’ (Global Information System on Alcohol and Health). Het is namelijk niet nieuw dat alcoholverslaving de meest voorkomende vorm van verslaving is. Alcohol kan psychische, lichamelijke en sociale schade veroorzaken. 

Lichamelijke en psychische gevolgen

Gevolgen op korte termijn

– Met name de langetermijngeheugen verslechtert (tijdelijk) na een avondje goed drinken. Ook als de alcohol al geheel uit het bloed is verdwenen.
– Blackouts kunnen ontstaan. Dit wil zeggen dat je niets meer weet van de tijd dat je onder invloed was! Meestal komt dit voor als je veel drinkt (meer dan 8 glazen) in een korte tijd.
– Natuurlijk is er nog de bekende ‘kater’, waarbij de hersenen een vochttekort hebben. Katers kunnen misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid en zelfs hartkloppingen veroorzaken.

Gevolgen op lange termijn

  • Leveraandoeningen

– Leververvetting is een van de meest voorkomende aandoeningen van alcoholverslaving. Bij deze aandoening worden vetten niet afgebroken, maar opgeslagen in de lever, omdat de lever de alcohol afbreekt en geen tijd heeft voor andere stoffen. Als gevolg kan de lever tot wel 3 keer zo groot worden. Alleen door langere tijd geen alcohol te gebruiken kan dit genezen worden.
– leverontsteking, ook wel (alcohol)hepatitis genoemd, kan optreden bij toediening van een grote hoeveelheid alcohol, dat hoeft echter niet. Het kan ook ontstaan zonder verandering in het drinkpatroon. Kenmerkend voor een leverontsteking zijn hevige buikpijn, geen eetlust en koorts. Een Leverontsteking kan dodelijk zijn. 10 tot 30% overlijdt aan deze aandoening.
– Levercirrose, als een patiënt een leverontsteking overleeft en vervolgens weer gaat drinken, kan er een chronische ontsteking ontstaan, wat kan leiden tot levercirrose. Alcoholisme is de grootste oorzaak voor levercirrose (15%). Bij levercirrose worden levercellen vernietigd, waardoor het zijn functionaliteit verliest. Het is dus een ernstige aandoening die meestal niet te genezen is en veel klachten met zich mee kan brengen.

  • Maagslijmvliesontsteking

Doordat alcohol zeer bijtend is, kan overmatig gebruik van alcohol het slijmvlies irriteren, waardoor het ontstoken raakt. Hersenschade Alcohol werkt direct in op de hersenen. Onderzoek heeft aangetoond dat drinkers kleinere (gekrompen) hersenen hebben dan geen alcohol gebruikers. Dit kan leiden tot geheugenverlies en vermindering van de concentratie.

  • Wernicke-korsakov syndroom

De wernicke-korsakov syndroom is een ernstige vorm van hersenbeschadiging, die veel op dementie lijkt. Alcohol kan de hersenen zodanig aantasten dat het niet meer in staat is om normaal te functioneren. Dit kan lijden tot ernstige verwardheid, niet herkennen van familie en vrienden, depressie, angst en paniekaanvallen

  • Alvleesklierontsteking

Alvleesklierontsteking, oftewel pancreatitis, is vaak het gevolg van alcoholverslaving. Kenmerkend voor deze ontsteking is hevige pijn in de bovenbuik, rug en gewichtsverlies.

  • Hart- en vaatziekten

Alcoholverslaving kan lijden tot een vernauwing van bloedvaten, hartspierzwakte, hersenbloeding, een hoge bloeddruk en hartritmestoornissen. Een matige consumptie van alcoholgebruikers is echter goed voor het hart en bloedvaten.

  • Kanker

Naar schatting zijn 10% van alle kankersterfgevallen aan alcohol te wijden. De kans op mondholte- neusholte-, keelholte-, alvleesklier-, slokdarm- en leverkanker wordt vergroot. Bij vrouwen is er ook een verband gevonden tussen alcoholgebruik en borstkanker.

  • Alcoholvergiftiging

Door het drinken van grote hoeveelheden alcohol kan alcohol vergiftiging ontstaan. Kenmerkend voor deze aandoening zijn desoriëntatie, bewustzijn verlies en moeite met spreken. Delirium ontwikkelt zich heel snel (zelfs in uren of dagen). Deze aandoening kan dodelijk zijn.

  • Psychisch

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat alcoholverslaafden twee keer zoveel kans op psychische problemen oplevert dan niet alcoholgebruikers. Bij een derde van de groep mensen met chronische psychische problemen blijkt alcoholverslaving de oorzaak te zijn.

  • Angst

Alcoholverslaving kan zowel de oorzaak als gevolg zijn van angstaanvallen. Uit onderzoek blijkt dat paniekaanvallen, angstaanvallen, dwanggedachten en sociale fobie’s bij alcoholverslaafden vaker voorkomen.

  • Depressie

Net zoals angst kan ook depressie zowel een oorzaak als een gevolg van alcoholverslaving zijn. Bij mensen met alcoholproblemen is de kans op depressie vier maal zo groot.

– In een een gezin kunnen vaak problemen ontstaan, zoals huishoudelijk geweld.
– Men kan afspraken vergeten en beginnen met liegen tegen vrienden en familieleden.
– Op werk kunnen ook problemen ontstaan door te laat komen of doordat de productiviteit, kwaliteit van het werk afneemt.

Wat kun je tegen alcoholverslaving doen?

Het allerbelangrijkste in dit geval is je eigen wilskracht. Als dat er is dan is het halve werk al gedaan. Er zijn veel verschillende revalidatiecentrums die je kunnen helpen bij het stoppen met alcoholgebruik. Hier kun je om hulp vragen als je er zelf niet van af kunt komen.

Over de auteur

Bodyheal

2 Reacties

Laat een Reactie achter