Geest Medisch

Gevolgen van (langdurig) cannabis gebruik

cannabis
Geschreven door Bodyheal

Steeds meer studenten en scholieren beginnen op een jonger leeftijd met het gebruiken van cannabis. Naast het ontspannen gevoel kan cannabis gebruik echter veel slechte bijwerkingen veroorzaken. 

Vetzuren

Na een wetenschappelijk onderzoek is vastgesteld dat cannabisgebruikers een hele hoge concentratie apo-CIII in hun bloed hebben. apo-CIII is een eiwit die de afbraak van vetzuren, waaronder ook cholesterol remt. De productie van apo-CIII wordt gestimuleerd door THC. De opstapeling van deze vetzuren kan leiden tot atherosclerose. Doordat het vettig materiaal zich aan de wanden van de bloedvaten bindt, ontstaat er een vernauwing van bloedvaten. Daarnaast veroorzaakt het niet afbreken van vetten een verstoring in de levercellen. Dankzij deze oorzaken wordt de kans op hartinfarct of beroerte vergroot.

Hersenen

Cannabisgebruik op lange termijn veroorzaakt een verslechtering van de cognitieve prestaties. Dit wil zeggen dat je concentratie en opnameniveau (leerstofopname) achteruitgaan.

Longen

Cannabisgebruikers hebben een grotere kans op longkanker. Dit komt omdat cannabis meer teer en meer kankerverwekkende stoffen bevat dan tabak. Het gebruik van cannabis en tabak samen (joint) is dus veel gevaarlijker dan de meeste van ons denken.

Zwangerschap

Vrouwen die cannabis gebruiken tijdens de zwangerschap verhogen de kans op miskraam. Het veroorzaakt namelijk een slechte doorbloeding van de placenta. Hierdoor wordt er minder zuurstof toegevoerd naar het kind. Daarnaast kan langdurig cannabisgebruik ook zwangerschap verhinderen. Dit komt doordat de cannabinoïden in cannabis een te lage hoeveelheid endogene cannabinoïden in de baarmoeder kunnen veroorzaken. Waardoor innesteling niet plaats kan vinden.

Geestelijke bijwerkingen

– Pubers die op zeer jonge leeftijd beginnen met blowen vergroten de kans om schizofreen te worden op latere leeftijd of om regelmatig psychoses te krijgen.
– Versterking van stemming (tijdens gebruik). Dus als je somber bent wordt het somber gevoel versterkt.
– Je kunt hallucinaties krijgen. Dit gebeurt echter meestal tijdens een zogenaamde ‘bad trip’ een angstig en paniekerige ervaring, waarin je helemaal verward raakt.
– Er kan onverschilligheid ontstaan tegenover school, werk etc. Dit komt met name voor bij langdurig gebruik.

Sociale leven

Dankzij de onverschilligheid en in sommige gevallen schaamte, gaat ook de communicatie met vrienden en familie achteruit. Hierdoor kiezen cannabisgebruikers meestal een vriendenkring met dezelfde levensstijl.

Een oplossing!

Om van cannabis af te komen is er maar één oplossing. Dat is namelijk je eigen wilskracht. Als deze stap er is kun je beginnen met het maken van een ander vriendenkring. Daarnaast is het belangrijk dat je een goede band legt met je familie. Oftewel verander je levensstijl en ga terug naar de oude jij!

Over de auteur

Bodyheal

1 Reactie

  • Hallo, ik vroeg mij af of haaruitval ook een gevolg kan zijn, wanneer je stopt met jaren lang cannabis gebruik?
    Ik hoop op een reactie, bij voorbaat dank!
    Hartelijke groet, A.R.

Laat een Reactie achter