Een gezonde leefstijl is erg belangrijk, vooral tijdens een zwangerschap. Gezonde voeding tijdens zwangerschap is dus ook erg belangrijk. Wat mag je eten als je zwanger bent? Het is een veelvoorkomende vraag. In principe mag je bijna alles eten tijdens de zwangerschap. Het is echter slim om te letten op je voeding. Probeer het zo gezond mogelijk te maken, zodat de ontwikkeling van het ongeboren kind zonder enige obstakels verloopt.
We gaan het dit keer anders aanpakken. Aangezien er erg veel gezonde voedingsmiddelen zijn, gaan we in dit artikel alle belangrijke voedingsstoffen behandelen. Per voedingsstof geven we dan een opsomming van alle voedingsmiddelen waar het in voorkomt.
Foliumzuurrijke voeding tijdens zwangerschap
Vooral in het beginstadia van de zwangerschap is het belangrijk om veel foliumzuur binnen te krijgen. Artsen raden ook vaak aan om foliumzuur tabletten van 0,4 mg te gebruiken in het begin van de zwangerschap. Foliumzuur is een andere naam voor vitamine B11. Foliumzuur is erg belangrijk tijdens de zwangerschap. In de beginstadia van de zwangerschap wordt er in het embryo een structuur gevormd (de neuraalbuis) die uiteindelijk zal doorgroeien tot het ruggenmerg en de hersenen. Voor een goede ontwikkeling van de neuraalbuis en het ruggenmerg is foliumzuur nodig. Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot aangeboren afwijkingen als een open ruggetje, hazenlip en afwijkingen aan het hart, de armen en benen. Uiteraard zijn deze aandoening niet uitgesloten wanneer er wel voldoende foliumzuur aanwezig is. De kans erop wordt wel aanzienlijk verkleint.
Foliumzuur komt voor in veel groente en fruitsoorten. Enkelen van deze fruit en groentesoorten kan je hieronder vinden.
- Paprika
- Prei
- Bieslook
- Sperziebonen
- Peterselie
- Spinazie
- Spruitjes
- Broccoli
- Witte kool
- Rode kool
- Sinaasappel
- Pomelo
- Kiwi
- Avocado
- Walnoten
Hebben jij en je geliefde plannen voor een kleintje erbij? Dan kan het beste de volgende advies opvolgen. Begin 4 weken van tevoren met het innemen van extra foliumzuur. Artsen adviseren om 4 weken van te voren tot de 11e zwangerschapsweek extra foliumzuur van 0,4 mg in te nemen.
Vitaminerijk voeding tijdens zwangerschap
Gezonde voeding is niet het enigste waar je op moet lette tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk dat je voldoende van alle vitamines naar binnen krijgt. Dit is zowel goed voor jou als moeder, als voor het ongeboren kind. Het is dus belangrijk dat je gevarieerd eet. De beste tip die ik kan meegeven is te kijken naar de schrijf van vijf. Probeer van alle schijven dagelijks voldoende binnen te krijgen. Zo zal je er zeker van zijn dat het ongeboren kind alles krijgt wat hij/zij nodig heeft voor een gezonde ontwikkeling. Wat zijn belangrijke vitamines tijdens de zwangerschap? Lees het artikel ‘vitamines tijdens de zwangerschap‘.
Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je dagelijks groente, fruit, vlees/vis, melk of andere melkproducten en wat volkoren producten te eten. . Probeer dit dagelijks te variëren, aangezien lang niet alle voedingsmiddelen alle voedingsstoffen bevatten.
Ook is het belangrijk dat je tijdens de zwangerschap extra calcium binnenkrijgt. Hiervoor hoef je vaak geen tabletten in te nemen aangezien calcium in veel producten voorkomt. Veel mensen hebben krijgen ook meer dan voldoende calcium binnen. Dat is niet schadelijk maar wel een must tijdens de zwangerschap. Calcium komt voor in producten als melk, kaas, sinaasappel, appel, pomelo, kokosnoot, honing, citroen, boerenkool, uien, broccoli, erwten, cacao, paprika en nog veel meer producten. Wat zijn belangrijke mineralen tijdens de zwangerschap? Lees het artikel ‘mineralen tijdens de zwangerschap‘.
IJzerrijke voeding tijdens zwangerschap
Gezonde voeding tijdens zwangerschap is makkelijker uit te kiezen dan je denkt. Je moet gewoon weten wat jij en het baby nodig hebben. Tijdens de zwangerschap hebben veel moeders een tekort aan ijzer. Dit komt omdat ze niet weten dat ook het kind ijzer nodig heeft. Dit kan leiden tot bloedarmoede. Bloedarmoede is een aandoening waarbij er een tekort is aan rode bloedcellen. Het kan hele nare en vervelende symptomen hebben. Bloedarmoede voorkomen is echter heel simpel. Voor het aanmaken van hemoglobine (rode bloedcellen) is namelijk ijzer nodig. Daarnaast is er ook foliumzuur (Vitamine B11) en Vitamine B12 nodig. Een ijzertekort is echter de meestvoorkomende oorzaak voor bloedarmoede. Om dit te voorkomen is het dus erg belangrijk om extra veel ijzerrijke voeding te eten tijdens de zwangerschap.
IJzer komt voor in veel groente en fruitsoorten. Enkele hiervan kan je hieronder vinden.
- Broccoli
- Uien
- Zeewier
- Peterselie
- Brandnetel
- Tijm
- Olijven
- Rabarber
- Spinazie
- Spruitjes
- Sperziebonen
- Bieslook
- Koriander
- Komkommer
- Prei
- Kaneel
- Rauwe cacao
- Grapefruit
- Pomelo
- Blauwe Bessen
- Kokosnoot
- Banaan
- Dadels
Let op wat je eet en gebruik bewust ijzerrijk voeding tijdens de zwangerschap om nare gevolgen van ijzer tekort te voorkomen. Meer informatie over ijzer en zwangerschap vind je in het artikel ‘extra ijzer tijdens de zwangerschap‘.
Onverzadigde vetten tijdens de zwangerschap
Gezonde voeding tijdens zwangerschap? De gezonde vetzuren omega 3 en omega 6 kunnen hier zeker niet missen. Deze vetzuren staan bekend voor de vele gezondheidsvoordelen voor volwassenen. Tijdens de zwangerschap kunnen ze echter zeker ook van pas komen voor jou en je baby. Omega 3 vetzuren zijn namelijk nodig voor een gezonde hersenontwikkeling van het ongeboren kind. Daarnaast hebben ze nog veel meer voordelen voor jou en je baby. Neem dus voeding die rijk is aan onverzadigde vetten. Omega 3 vetzuren komen vooral voor in walnoten, chiazaad, avocado, kokosnoot, kaki fruit, sperziebonen, spinazie, cranberry en boerenkool. Vette vis als zalm, makreel sardines, forel en haring zijn ook rijk aan omega 3 vetzuren.
Na het lezen van dit artikel is het hopelijk duidelijk wat je nodig hebt tijdens de zwangerschap. De juiste voeding tijdens de zwangerschap is vrij makkelijk te vinden, aangezien veel voedingsmiddelen zoals walnoten, kokosnoot, spinazie en boerenkool van alles wat bevatten. Kortom, let op de voeding die je eet tijdens de zwangerschap. Let goed op je kind, ook al kan je hem/haar nog niet zien.
Wat mag je niet eten als je zwanger bent?
Dit is een veelvoorkomende vraag voor vrouwen die zwanger zijn. Voor de welzijn van de baby is het uiteraard ook slim om het je af te vragen. Om dit zo compleet en overzichtelijk mogelijk te maken hebben we hier een andere artikel over geschreven. Lees hiervoor het artikel ‘Wat mag je niet eten als je zwanger bent‘.
Niet aankomen tijdens de zwangerschap
Veel vrouwen willen niet aankomen tijdens de zwangerschap. Een gewichtstoename tijdens de zwangerschap is natuurlijk onvermijdelijk. Te veel aankomen tijdens de zwangerschap is niet alleen schadelijk voor jou maar ook voor de baby. Voor meer informatie hierover lees het artikel ‘ Niet aankomen tijdens de zwangerschap‘.
Andere interessante artikelen over zwangerschap
Ben je zwanger dan kunnen de volgende artikelen misschien ook interessant zijn voor jou.
- Eerste zwangerschapssymptomen
- Niet aankomen tijdens de zwangerschap
- Wat mag je niet eten tijdens de zwangerschap?
- Zwangerschapsklachten verhelpen
- Voordelen van sporten tijdens zwangerschap
- Oorzaken en gevolgen van vroeggeboorte. Hoe kan je vroeggeboorte voorkomen?
- Of als je graag zwanger wilt worden kan je het volgende artikel lezen ‘ik wil zwanger worden‘.
- Afvallen na zwangerschap