Voeding

Ginkgo biloba | Voordelen van ginkgo biloba en Ginkgo biloba thee

gingko biloba | ginkgo | ginkgobiloba thee | ginkgo biloba extract
Geschreven door Bodyheal

Ginkgo biloba, ook wel Japanse notenboom of gewoon ginkgo, heeft onwijs veel gezondheidsvoordelen. Er is erg veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van ginkgo biloba. Uit al deze onderzoeken is gebleken dat het zo veel voordelen heeft, dat het gebruik ervan eigenlijk onmisbaar is. Helaas zijn er weinig mensen die de Ginkgo biloba kennen en gebruiken. In dit artikel gaan we het hebben over al deze voordelen.

Wat is ginkgo biloba ?

Aangezien ginkgo biloba niet erg populair is in de westerse landen is het allereerst verstandig om te weten wat het is. De ginkgo biloba komt oorspronkelijk uit China. Het wordt ook wel de Japanse notenboom of levend fossiel genoemd. Deze naam heeft het zich ook echt verdient. Het is namelijk de oudste levende boomsoort die nagenoeg onveranderd is gebleven sinds zijn ontstaan. Het zijn vooral de ginkgo biloba bladeren en zaden die gebruikt worden voor allerlei aandoeningen en gezondheidsvoordelen. Ginkgo biloba bladeren en zaden worden al duizenden jaren gebruikt in de Chinese geneeskunde. In westerse landen zoals Nederland worden vaak bladextracten gebruik voor verbetering van de bloedsomloop en ondersteuning bij allerlei aandoening gerelateerd aan dementie. Het is echter wetenschappelijk aangetoond dat ginkgo biloba bij veel meer leeftijdsgerelateerde aandoeningen helpt. Er wordt al meer dan 65 jaar onderzoek gedaan naar de voordelen van ginkgo biloba. Daarom is er al behoorlijk veel bekend over deze gezondheidsvoordelen.

Hoeveelheid ginkgo biloba extract per dag

Vaak wordt er gebruik gemaakt van ginkgo biloba extracten, omdat deze klein, compact en sterker geconcentreerd zijn. Daarom geven we de dosering weer in het aantal mg ginkgo biloba extract per dag. 120 tot 240 mg ginkgo biloba extract is de gebruikelijke dosis per dag. Dit kan je dan het beste verdelen in twee of drie porties. Voor een verbetering van het cognitieve hersenfunctie, kunnen studenten tot 600 mg ginkgo biloba blad extract gebruiken. Om chronische klachten en aandoeningen te verhelpen wordt het aangeraden om de ginkgo biloba extract minstens 2 maanden te gebruiken.

Voordelen van ginkgo biloba

Hopelijk is het nu duidelijk wat de ginkgo biloba is. Nu gaan we verder met de bewezen gezondheidsvoordelen van de ginkgo biloba.

Ginkgo biloba | Natuurlijke antidepressiva

Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van ginkgo biloba op depressie en stress. Onderzoeken bij dieren hebben aangetoond dat ginkgo biloba een natuurlijke antidepressiva is. Het helpt zowel tegen depressie als stress en angstaanvallen. Het zorgt namelijk voor een balans van de hormonen. Ginkgo biloba vermindert de aanmaak van de stresshormoon cortisol. Het beïnvloedt daarnaast ook de hypothalamus-hypofyse-bijnieras op een zodanige manier dat het stress en depressie verlaagt. Verder is het ook aangetoond dat Ginkgo biloba een beter werkt bij acute stress dan bij chronische stress.

Ginkgo biloba | Dementie

Een gebruikelijke dosis van 120 tot 240 mg ginkgo biloba blad extract per dag remt symptomen van dementie zoals alzheimer en parkinson af. Daarom wordt het ook wel ‘hersenkruid’ genoemd. Het wordt vooral ingezet bij beginnende dementie. De volgende symptomen kunnen verholpen worden: geheugenproblemen, concentratieproblemen, angst, verwarring, depressie, vermoeidheid, stekende hoofdpijn, duizeligheid, agressie en slaapproblemen. Ginkgo biloba gaat dus leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang tegen en verbetert de levenskwaliteit van deze mensen. De kracht van ginkgo biloba blad extract voor cognitieve achteruitgang is vergelijkbaar met medicatie als galantamine en donepezil.

Onderzoekers vermoeden ook dat de ginkgo biloba ook kan helpen bij MS (multiple sclerose). Hier moet echter nog verder onderzoek naar gedaan worden.

Ginkgo biloba | Gezonde hersenen

Behalve mensen met een cognitieve achteruitgang hebben anderen natuurlijk ook baat bij het gebruik van ginkgo biloba. Het verbetert namelijk de snelheid waarin je informatie verwerkt, je concentratie en allertheid. Dit geldt overigens zowel voor jongeren als ouderen. Het is dus te vergelijken met de werking van een energiedrank. In tegenstelling tot energiedrankjes is het gezond en heeft het nog veel meer voordelen.

Ginkgo biloba | Herseninfarct

Ondanks dat het nog niet wetenschappelijk is bewezen dat ginkgo biloba helpt tijdens het herstel van een herseninfarct, wordt het in China op grote schaal hiervoor gebruikt. Onder andere bij acute herseninfarct. Onderzoeken bij dieren hebben wel aangetoond dat ginkgo biloba bescherming biedt voor beschadigingen door ischemie (onvoldoende doorbloeding), wat ook het geval is bij een herseninfarct. Ondanks dat er grote waarschijnlijkheid is dat het helpt bij de genezing moet het nog nader onderzocht worden.

Ginkgo biloba | Hart- en vaatziekten

De ginkgo biloba is oorspronkelijk gebruikt als een natuurlijk behandeling voor hart en vaatziekten. Onderzoekers hebben aangetoond dat de ginkgo biloba extract de vorming van atherosclerose plaques afremt. Daarnaast verhoogt de ginkgo biloba extract de doorbloeding door de kransaders die zijn aangetast door atherosclerose. De ginkgo biloba extract kan toegepast worden bij de volgende aandoeningen

 • Ziekte van Raynaud
 • Retinophatie
 • Trombose
 • Post flebitis syndroom
 • Acrocyanose (blauw kleuren van lichaamsdelen als gevolg van slechte doorbloeding).
 • Nefropatie
 • Herstel na bypassoperatie
 • Herstel en pretentie van hartfalen
 • Angina pectoris
 • Myocardinfarct

Ginkgo biloba | tinnitus, oorsuizen

Meerdere studies hebben aangetoond dat de ginkgo biloba extract helpt tegen oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd. Het verzacht de luidheid van oorsuizen. Er wordt echter beweert dat er niet voldoende onderzoek gedaan om dit te concluderen. Wat wel zeker is, is dat ginkgo biloba extract een bloedvat verwijdend werking heeft.  Dit heeft wel een positieve werking op oorsuizen (tinnitus).

Ginkgo biloba | Plotse slechthorendheid

ISSHL is een aandoening waarbij het gehoor vermindert zonder duidelijke oorzaken. Een onderzoek naar het effect van ginkgo biloba op ISSHL heeft aangetoond dat het een zeer gunstige werking heeft voor het herstel. Onderzoekers hebben vastgesteld dat hogere doseringen van ginkgo biloba extract leidt tot een snellere genezing en meer kans op volledig genezing. Daarom worden mensen met een ISSHL die lager is dan 75 dB behandeld met 240 mg ginkgo biloba extract per dag.

Ginkgo biloba | Middenoorontsteking

Middenoorontsteking kan ernstige gevolgen hebben. Het kan leiden tot beschadigingen van het slakkenhuis. Dit kan resulteren tot gehoorverlies. Volgens een studie op dieren met middenoorontsteking, beschermt ginkgo biloba de slakkenhuis, waardoor het aanzienlijk minder wordt beschadigd. Hierdoor denken onderzoekers dat het uitermate geschikt is als aanvullende behandeling, naast ontstekingsremmers.

Ginkgo biloba | Glaucoom

Glaucoom is een aandoening waarbij de oogzenuw wordt beschadigd. Een belangrijke factor dat hierbij een rol speelt is het vermindering van de doorbloeding in de ogen. Ginkgo biloba remt de proces van glaucoom en geneest de beschadigingen die als gevolg ervan zijn ontstaan. Onderzoekers vermoeden dat de oorzaak voor het gunstige effect komt doordat het de doorbloeding en de celmetabolisme verbeterd.

Ginkgo biloba | Maculadegeneratie

Verschillende studies hebben aangetoond dat de ginkgo biloba extract leeftijdsgerelateerde afname van gezichtsvermogen afremt. Een studie van 99 personen die dagelijks een dosis van 60 tot 240 mg ginkgo biloba extract gebruikten leidde tot verbazingwekkende resultaten. Na vier weken trad er al duidelijke verbetering. De gezichtsscherpte nam aanzienlijk toe. Bovendien werd opgemerkt dat een hogere dosis zorgt voor meer en snellere verbetering. Andere studies toonden aan dat het de ginkgo biloba extract ook positieve effecten heeft op oogaandoeningen als staar en bij netvliesloslating. Het heeft dus erg veel voordelen op het gebied van zicht.

Ginkgo biloba | Astma

Een onderzoek in China heeft kunnen aantonen dat het gebruik van ginkgo biloba extract gedurende vier weken de ontstekingsactiviteit bij mensen met astma aanzienlijk verlaagt. De Chinese onderzoekers raden aan om ginkgo biloba als een aanvulling van gluco-corticosteroïden te gebruiken. Aan de hand van onderzoek op dieren, beweren de onderzoekers dat ginkgo biloba extract, astaxanthine en vitamine C allerlei chronische ontstekingsziekten goed verhelpen en een ideale alternatief zijn voor NSAID’s.

Ginkgo biloba | premenstrueel syndroom

Uit een Iraanse studie met 90 deelnemers met PMS klachten is gebleken dat een hoeveelheid van 120 mg ginkgo biloba extract per dag, veel symptomen van PMS verlicht. Het verlicht onder andere klachten als hartkloppingen, vochtretentie, irritatie, opgeblazen gevoel, agressie, slaapproblemen en cyclische mastalgie.

Ginkgo biloba is een natuurlijke ontstekingsremmer

Tenslotte is heeft de ginkgo biloba nog een voordeel. Het is namelijk zowel een natuurlijke ontstekingsremmer als een natuurlijke pijnstiller. Je zal dit misschien al hebben opgemerkt door een aantal van de bovengenoemde voordelen. Ginkgo biloba kan gebruikt worden voor verschillende ontstekingen. Hierbij kan je denken aan slagaderontsteking en middenoorontsteking en slijmvliesontstekingen.

Nog meer voordelen van Ginkgo biloba extract

Ginkgo biloba heeft natuurlijk veel meer voordelen dan de bovenstaande. Hieronder volgt nog een lijst met aandoeningen en klachten waarvoor je het kan gebruiken.

 • Aambeien
 • Vitiligo
 • Couperose
 • Ziekte van Ménière
 • Etalagebeen
 • Diabetes type 2
 • Hoogteziekte, hoogtevrees
 • Ginkgo biloba vermindert de gevolgen van straling van apparatuur.
 • Schizofrenie
 • ADHD
 • Dyslexie
 • Duizeligheid
 • Ginkgo biloba is een natuurlijke bloedverdunner. Verder heeft het ook een bloedvat verwijdende werking waardoor het ook een natuurlijke bloeddrukverlager is.

Bereidingswijze van ginkgo biloba thee

Natuurlijk hoef je ginkgo biloba niet perse in de vorm van een pil nemen. Het is namelijk ook mogelijk om heerlijke ginkgo biloba thee te maken. De ginkgo biloba thee heeft natuurlijk ook alle voordelen die de extract heeft maar wel in mindere mate. De bereidingswijze van ginkgo biloba thee is erg simpel. Om ginkgo biloba thee te maken heb je 50 gram gedroogde bladeren nodig en 500 ml water.

 • Breng 50 gram ginkgo biloba bladeren met 500 ml water aan de kook.
 • Laat het vervolgens een minuutje of 10 intrekken.
 • Je heerlijke ginkgo biloba thee is klaar!

Bijwerkingen van ginkgo biloba

Verschillende onderzoeken hebben vastgesteld dat ginkgo biloba goed te verdragen is door mensen. 98 % van de deelnemers aan het onderzoek hadden weinig tot geen bijwerkingen. Aangezien de ginkgo biloba een natuurlijke bloedverdunner is, wordt het wel afgeraden in combinatie met bloedverdunners of een week voorafgaand aan een operatie.

Na alle bovengenoemde feiten is het wel duidelijk dat ginkgo biloba gezond is. Maak daarom ook gebruik van de vele voordelen van ginkgo biloba. Gebruik daarvoor een ginkgo biloba extract of maak een heerlijke ginkgo biloba thee.

Photo by lezumbalaberenjena / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

3 Reacties

 • Hallo!

  Ik ben een man, 23 jaar en slik vitamine C-1000 en multivitamine.
  Is het voor mij ook mogelijk om Ginkgo biloba erbij te nemen? en welke zou jij dan aanbevelen?

  ps; klopt het ook dat je er een grotere erectie van kan krijgen?!

 • Beste lauw,

  Je kan de ginkgo biloba extract zeker een keer uitproberen als je geen bloedverdunnende medicijnen slikt, aangezien het bloedverdunnende werkingen heeft. Ik raad je aan om eens de thee te proberen. Drink met mate en kijk naar de effecten die het heeft op jou. Aan de hand hiervan kan je kijken of je verder wilt gaan met het gebruik of niet.

  Er zijn een aantal onderzoeken gedaan naar het verband tussen ginkgo biloba en een stijging van libido. Hieruit is gebleken dat mannen helpt bij mannen met erectieproblemen, orgasmeproblemen en een laag libido. Ik neem aan dat jij daar geen last van hebt. Dus denk ik persoonlijk dat je niet veel verschil zal merken.

  Groet,
  Bodyhealteam

 • Hallo,
  Wat zijn de bronnen die gebruikt zijn bij het opstellen van dit artikel?
  Heeft u een referentie naar de studie die gedaan is bij 99 personen met de maculadegeneratie?
  Ik vraag mij dit af omdat ik op jonge leeftijd netvliesloslatingen (beide ogen) heb gehad. Na dit gelezen te hebben ga ik vandaag nog starten met ginkgo thee!
  Hartelijke groet,
  Evelien

Laat een Reactie achter