Voeding

Granaatappel gezond? Alle voordelen van granaatappels

granaatappel gezond | granaatappel | granaatappels | voordelen van granaatappels | granaatappels goed voor | is de granaatappel gezond | granaatappelsap | granaatappelolie
Geschreven door Bodyheal

De granaatappel is een super lekkere en verfrissende fruitsoort. Is de granaatappel ook gezond? Jazeker! In dit artikel gaan we kijken waarom de granaatappel gezond is. We gaan kijken naar alle voordelen van granaatappels en granaatappelsap.

Granaatappel gezond | Tegen kanker

Een van de beste eigenschappen van granaatappels, zijn de grote hoeveelheid antioxidanten. De granaatappel bevat namelijk aanzienlijk meer antioxidanten dan de gemiddelde fruit- of groentesoort. Deze antioxidanten verkleinen de kans op kanker. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat regelmatig gebruik van granaatappels, de kans op longkanker, borstkanker, darmkanker en prostaatkanker. Een kleinschalige onderzoek op 50 mannen met prostaatkanker, wees uit dat het drinken van een glaasje granaatappelsap per dag, de kanker remde en hielp te bestrijden. De werking was zo sterk en effectief dat de behoefte aan chemotherapie sterk afnam. Andere onderzoeken laten duidelijk zien dat granaatappelsap borstkanker- en longkankercellen vernietigt en de ontwikkeling van nieuwe kankercellen tegengaat. Dit doen ze door de voeding naar de kankercellen wordt verminderd. Een onderzoek op muizen liet zien dat de menselijke prostaatkankercellen, die waren toegediend in de muizen, na vier weken al aanzienlijk waren vermindert. Dit werd gepubliceerd in een het International Journal of Oncology in 2008. Ondanks dat sommige van de onderzoeken op dieren zijn uitgevoerd, kunnen we toch concluderen dat granaatappels kanker tegengaan. met De positieve werking van granaatappels op kanker heeft ook te maken met

Granaatappel gezond | Natuurlijke cholesterolverlager

Ook is de granaatappel gezond voor mensen met een te hoge cholesterol. Het is namelijk een natuurlijke cholesterolverlager. Vooral granaatappelzaadolie blijkt een sterke cholesterolverlagende werking te hebben Uiteraard geldt dit dus ook voor granaatappelsap en granaatappels. Zo bleek uit een onderzoek op dieren dat het LDL cholesterol beschermt tegen oxidatie. Daarnaast verhoogt het ook de goede HDL cholesterol. Het voorkomt dat de cholesterol blijft plakken aan bloedvatwanden, waardoor het de kans op atherosclerose verkleint. Dit komt onder andere door het enzym Paraoxonase. De hoeveelheid Paraoxonase nam na het onderzoek met 18% toe. Hierdoor draagt het ook bij aan de gezondheid van het hart en de bloedvaten.

Granaatappel gezond voor tanden

Is de granaatappel gezond voor de tanden? Dat is de granaatappel zeker! De sterke antibacteriële werking van de granaatappel verwijdert tandplaque en beschermt je tanden ertegen. Daarnaast blijkt de granaatappel ook te helpen bij verschillende tand- en tandvleesaandoeningen.

Granaatappel gezond voor de huid

Granaatappels zijn super gezond voor de huid! Ze verbeteren namelijk de productie van elastine en collageen. Granaatappels verlengen namelijk de levensduur van de cellen die collageen en elastine produceren. Collageen en elastine zijn belangrijk voor een gezonde huid. Een onderzoek wees uit dat granaatappelolie de collageen productie verbetert, waardoor huidveroudering wordt tegen gegaan. Door de krachtige antioxidanten, beperkt de granaatappel ook de huid tegen schade van UV stralen en versnelt het de genezingsproces van wonden, puistjes en littekens. Granaatappels kunnen ook acne tegengaan. Dat geldt overigens ook voor granaatappelsap en granaatappelolie.

Granaatappel gezond | Natuurlijke ontstekingsremmer

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat granaatappels sterke natuurlijke ontstekingsremmers zijn. Granaatappelproducten gaan ontstekingen tegen. Het is daarom ook behulpzaam bij ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis. Het verlicht onder andere de pijnklachten en voorkomt verdere achteruitgang van het kraakbeen. Nog een reden dus, om te onthouden dat de granaatappel gezond is!

Granaatappel gezond | Voorkomt Alzheimer

Onderzoek heeft uitgewezen dat de granaatappel gezond is voor de geheugen. Het kan namelijk het geheugen verbeteren. Uit een studie op dieren is gebleken dat dagelijks gebruik van granaatappelsap Alzheimer kan voorkomen en kan tegengaan. Weer een andere studie bleek dat 2 gram granaatappelextract de geheugentekorten na een operatie kan voorkomen.

Granaatappel gezond | Natuurlijke bloedverdunner

Granaatappels zijn ook natuurlijke bloedverdunners. Dit komt vanwege de grote hoeveelheid aan antioxidanten en de hoge vochtgehalte. Om van de bloedverdunnende werking te profiteren kan je ook kiezen voor granaatappelsap. Doordat het de bloed verdunt, verlaagt het ook de bloeddruk. Het kan dus ook gebruikt worden als natuurlijke bloeddrukverlagers.Verder bevatten granaatappels ook kalium, die de bloeddruk reguleert.

Granaatappel gezond | Voor het hart en de bloedvaten

Dat de granaatappel gezond is voor het hart en de bloedvaten, valt zeker niet over te twijfelen. Hoge bloeddruk en cholesterol zijn de meestvoorkomende oorzaken voor allerlei hart- en vaataandoeningen. Zowel hoge bloeddruk als cholesterol wordt tegengegaan door granaatappels. Dit betekent voor jou als gebruiker dat de risico op hart en vaat-aandoeningen verkleinen.

Punicic zuur, is een van de belangrijkste vetzuren die voorkomt in de granaatappel. Deze vetzuur blijkt ook gunstig te zijn voor het hart en de bloedvaten.  Ook bij diabetes type 2 patiënten bleek dagelijkse granaatappelsap drinken, aanzienlijke verbeteringen, waaronder ook een lagere LDL cholesterol, met zich mee te brengen.

Granaatappel gezond | Bij erectiestoornissen

Granaatappels kunnen ook behulpzaam zijn bij de behandeling van een erectiestoornis. Granaatappels zijn echter geen wondermiddelen voor erectiestoornissen. Granaatappels en granaatappelsap kunnen helpen bij matige erectiestoornissen. Heb jij last van erectiestoornissen? Meld dit dat direct bij je arts en bespreek de mogelijke behandelingen.

Granaatappel gezond | Voor de spijsvertering

Granaatappels zijn zeer goed voor de spijsvertering. Dit heeft vooral te maken met de hoge vezelgehalte van granaatappels. Deze vezels zorgen er namelijk voor dat de werking van de darmen optimaal blijft. Hierdoor blijkt het goed te werken voor zowel constipatieproblemen als diarree. Het zorgt er dus voor dat de werking van je darmen gereguleerd wordt.

Granaatappel gezond | Vermindert stress

Er zijn nog een paar redenen waarom de granaatappel gezond is. Een onderzoek aan de Queen Margaret universiteit in Edinburgh heeft uitgewezen dat een glas granaatappelsap per dag, stress en spanning vermindert. Uit de resultaten bleek de stresshormoon cortisol aanzienlijk afgenomen te zijn. Begin daarom vandaag nog met het gebruiken van granaatappels en geniet van de voordelen.

Gezond afvallen met granaatappels

gezond afvallen, het klinkt zo moeilijk, terwijl het makkelijk is dan je denkt! Het is slechts een kwestie van jezelf goede gewoontes aanleren en slechte gewoontes afleren. Granaatappels kunnen ook helpen bij een gezonde afvaldieet. Dit komt ten eerste doordat ze rijk zijn aan vezels. Hierdoor krijg je namelijk snel een verzadigd gevoel. Granaatappels zijn ook behoorlijk laag in calorie. Tenslotte bevatten ze ondanks de lage caloriegehalte ook nog is ontzettend veel belangrijke vitamines en mineralen. Aangezien granaatappels ook fructose bevatten (fruitsuiker), moet je er niet te veel van gebruiken. Anders kan het de gewichtsverlies belemmeren. Uit een andere onderzoek bleek dat een half liter granaatappelsap per dag, resulteert tot verlaging van de vetzuurniveau.

Granaatappel gezond | Versterkt het immuunsysteem

Na alle bovenstaande voordelen gezien te hebben, is het wel duidelijk dat de granaatappel het immuunsysteem versterkt. Granaatappels zijn een echte boost voor het immuunsysteem. Door dagelijks een glaasje granaatappelsap te drinken, zal je merken dat je minder snel verkouden wordt. Het versnelt  ook de genezingsproces van griepjes of een verkoudheid. Tenslotte behoort de granaatappel ook tot de koortsverlagende voeding. Dit komt onder andere door de sterke antioxiderende werking.

Granaatappels gezond voor zwangeren

Granaatappels zijn zeker aan te raden voor zwangeren. Ze zijn namelijk rijk aan vitamines en mineralen zoals kalium, ijzer, calcium, Vitamine C, B1, B2 en Vitamine A. Tijdens de zwangerschap verandert er het een en ander voor vrouwen. Hierdoor worden bepaalde voedingssoorten afgeraden. Wat mag je niet eten tijdens de zwangerschap? Nog belangrijker is het natuurlijk om te weten wat je juist wel moet eten tijdens de zwangerschap. Voor meer informatie hierover lees je het artikel ‘gezonde voeding tijdens .

Zoals je uit de informatie hierboven kan afleiden, is de granaatappel gezond en helpt het bij veel verschillende zaken in het lichaam. Maak granaatappels eten daarom vandaag nog een gewoonte!

 

 

Photo by coniferconifer / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter