Voeding

Is stevia gezond? Witte of groene stevia?

stevia | groene stevia | stevia gezond | groene stevia gezond | honingkruid
Geschreven door Bodyheal

Stevia, ook wel bekend als honingkruid is de afgelopen jaren erg populair geworden op de suikermarkt. De plant stevia komt oorspronkelijk uit Zuid- en Centraal Amerika. Ook daar wordt het plant al eeuwenlang vooral als zoetmiddel gebruikt. Er gaan veel geruchten rond, dat stevia een gezonde suikervervanger is, aangezien het natuurlijk is en geen calorieën bevat. Dat hoeft echter niet direct te betekenen dat stevia gezond is. In dit artikel gaan we kijken of stevia ook echt gezond is. Zo ja waar is stevia gezond voor? Verder gaan we ook kijken waar je op moet letten bij de aankoop van stevia en welke stevia je het beste kan kopen. Maar eerst even wat extra informatie over stevia zelf.

Wat is stevia

De echte naam van de stevia plant is Stevia Rebaudiana. Van deze plant zijn enkele onderdelen zoet, waaronder ook de bladeren. De bladeren worden gebruikt om stevia te maken. Het komt vooral voor in Paraguay en Brazilië. Het wordt onder andere gebruikt als zoetmiddel voor thee en medicatie. Witte, geraffineerde stevia is ongeveer 600 keer zoeter dan suiker. Groene stevia is echter maar 30 tot 40 keer zoeter dan suiker. Dit betekent dus dat je er weinig van nodig hebt om iets zoet te maken. Ze hebben echter een licht bittere nasmaak, daarom wordt het in producten vaak gemengd met normale suiker. Aangezien het een natuurlijke zoetstof is en vrijwel geen calorieën bevat, lijkt het dus de ideale natuurlijke suikervervanger. Juist om deze reden wordt het tegenwoordig ook gebruikt in drankjes zoals Coca-cola.

Witte of groene stevia?

Er wordt onder andere onderscheid gemaakt tussen witte stevia en groene stevia. Witte stevia is geraffineerde stevia. Witte stevia bevat daarom geen gezonde stoffen meer. Daarom is het ook zo’n 600 keer zoeter dan suiker. Groene stevia daarentegen bevat nog wel al de vitamines en mineralen. Het is ook veel minder zoet dan geraffineerde suiker. Groene stevia is zo’n 30-40 keer zoeter dan suiker. Om te profiteren van de gezondheidsvoordelen van stevia is het daarom slim om te kiezen voor groene stevia. Pure groene stevia zal uiteraard wat moeilijker te vinden zijn. Ga daarom op zoek naar een betrouwbare biologische winkel.

Waar moet je op letten bij het kopen van groene stevia?

Bij de aankoop van stevia of stevia producten zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten. Veel bedrijven brengen producten op de markt, die slechts enkele percentages stevia bevatten. Dat maakt het zeker niet gezond. Kijk naar de verhoudingen. Dus hoeveel gram suiker en hoeveel gram stevia. De Coca-cola voorbeeld in de inleiding heeft bijvoorbeeld 19 gram suiker in combinatie met stevia. Dat zegt in eerste instantie niks over de hoeveelheid stevia. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat lang niet alle producten die stevia gebruiken gezond zijn. Vrijwel al deze producten bevatten namelijk witte stevia. Dat betekent dat je alleen de zoetstof eruit is ‘gefilterd’ en er dus geen gezonde stofjes meer inzitten.

Daarnaast zijn er veel stevia potten in de winkels, die maar 3% stevia bevatten. De overige 97% is een andere, niet natuurlijke suikersoort genaamd maltodextrine.  Als je het etiket niet leest is de kans dus groot dat je voor de gek wordt gehouden. Daarom moet je op zoek gaan naar pure stevia. Pure stevia is een stuk prijziger dan al de bewerkte producten. Toch loont het om deze te kopen, aangezien je veel minder stevia nodig hebt om er iets mee te zoeten.

Voordelen van stevia

Nu je weet wat stevia is en waar je op moet letten bij het kopen van stevia producten, gaan we kijken naar de voordelen van stevia.

Stevia als natuurlijke suikervervanger

Tot voor kort werden in onze dagelijkse producten behoorlijk veel schadelijke zoetstoffen zoals aspartaam gebruikt. Gelukkig begint dit langzamerhand te veranderen, nu er meer en meer natuurlijke zoetstoffen op de grote markt worden gebracht zoals stevia en palmsuiker. Het is echter aan jou om je tafelsuiker te vervangen door gezonde en natuurlijke suikervervangers. Dit kan je namelijk helpen om een gezonder leefstijl te creëren.

Stevia gezond voor de bloeddruk

Groene stevia bevat stevioside. Dat is een van de stoffen die verantwoordelijk is voor de zoette smaak. Er zijn een aantal onderzoeken gedaan naar de relatie tussen stevioside en de bloeddruk. Uit deze onderzoeken blijkt dat het gebruik van deze stof voor een lange periode positieve effecten heeft op de bloeddruk. Zo bleek uit een onderzoek van 174 patiënten met hoge bloeddruk, dat het op lange termijn (2 jaar), aanzienlijk was gecorrigeerd. Verschillende onderzoeken zijn uitgekomen op hetzelfde resultaat. Bovendien blijkt uit een onderzoek van 2014 dat suikers ook de bloeddruk kunnen laten stijgen. Het is dan vanzelfsprekend dat je bloeddruk zal afnemen als je natuurlijke suikervervangers gebruikt. Stevia is dus behalve een suikervervanger ook een natuurlijke bloeddrukverlager op lange termijn.

Stevia gezond voor de bloedsuikerspiegel

Ook blijkt groene stevia gezond te zijn voor mensen met diabetes. Uit een onderzoek, waarbij de deelnemers  (met diabetes type 2) elke dag 1 gram stevioside innamen, werd er een verlaging aangetroffen van de bloedsuikerspiegel van 18 %. Dit is natuurlijk uitstekende nieuws voor mensen met diabetes. Uit andere studies blijkt dat stevia zowel de bloedsuikerspiegel als de insulineniveaus verlaagd. Blijkbaar is stevia dus een goede natuurlijke zoetstof, die positieve effecten heeft op diabetes.

Gezond afvallen met stevia

Door je dagelijkse suikergebruik te vervangen met groene stevia kan je gezond afvallen. Dat moet denk ik wel duidelijk zijn uit de informatie hierboven. Het bevat vrijwel geen calorieën en heeft daarnaast een positieve effect op de hormonen. Ideaal dus voor een gezonde afvaldieet.

Kies dus bewust voor groene stevia, aangezien groene stevia gezond is. Dit komt doordat groene stevia onbewerkt is. Door je suikergebruik te vervangen door groene stevia zal je snel gezonde veranderingen opmerken in je lichaam.

 

Photo by Rosa Say/ CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter