Medisch

Is Groene thee gezond? 11 voordelen van groene thee

Groene thee gezond
Geschreven door Bodyheal

Groene thee komt oorspronkelijk uit China en heeft veel voordelen voor de gezondheid. Waar is groene thee gezond voor? Alle voordelen van groene thee vind je in dit artikel dus lees snel verder!

Groene thee gezond | Tegen hart- en vaatziekten

Een hoge gehalte aan vrije radicalen verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Dankzij de grote hoeveelheid antioxidanten in groene thee worden de vrije radicalen tegengegaan, waardoor de kans op hart- en vaatziekten, zoals arteriosclerose, klein wordt.

Groene thee gezond | Tegen kanker

Professor Shu-Jun Cheng, van het kankeruniversiteit in Beijing beweert dat groene thee gezond is voor kanker patienten. Met name tegen maagkanker hebben de polyfenolen tannine en catechine een goede effect. Volgens professor Shu-Jun Cheng vermindert deze thee het aantal maagkanker gevallen met vijftig procent. Er zijn ook recente onderzoeken die aantonen dat groene thee een remmende werking heeft tegen prostaatkanker, longkanker, borstkanker en dikkedarmkanker.

Groene thee gezond | Tegen diabetes

Na een groot onderzoek van ruim 17.000 mensen is vastgesteld dat regelmatig gebruik van groene thee de kans op diabetes (vooral diabetes 2) vermindert.

Groene thee gezond | Voor tanden en botten

Dankzij de aanwezigheid van flavonoïden in groene thee gezond voor het gebit. Het helpt namelijk tandplak te verminderen, verlaagt de kans op ontstekingen en andere tandvleesaandoeningen. Deze flavonoïden zijn daarnaast ook goed voor botten en helpen om osteoporose te voorkomen. Ze maken de botten sterker door de mineraaldichtheid beter te onderhouden en de botvorming te stimuleren.

Groene thee gezond | Tegen alzheimer

Is groene thee gezond voor mensen met alzheimer? Jazeker! Het werkt als volgt. Alzheimer is een aandoening, waarbij eiwitplaques zich ophopen in de hersenen. Hiervoor is het eiwit beta amyloïd verantwoordelijk voor. Groene thee bevat een stofje genaamd EGCG dat het vorm van deze eiwit verandert, waardoor het zich niet meer kan binden aan hersencellen. Dit heeft de Journal of Biological Chemistry gepubliceerd na een wetenschappelijk onderzoek.

Groene thee gezond | Gezond afvallen

Het is mogelijk om met groene thee gezond af te vallen! Een onderzoek 200 mensen met een matige overgewicht heeft uitgewezen dat twee koppen per dag leidt tot duidelijke gewichtsafname. Dit is ook het geval bij andere theesoorten met een hoog catechine-gehalte. Het veroorzaakt met name gewichtsafname rondom de buik.

Groene thee gezond | Als ontstekingsremmer

Van alle theesoorten bevat groene thee de meeste catechine. Deze subtype van de polyfenolen heeft een ontstekingsremmende werking. Zwarte thee bevat bijvoorbeeld maar 4 procent catechine en dat kan natuurlijk niet op tegen de 25 procent in groene thee. Daarom is groene thee natuurlijke ontstekingsremmer.

Groene thee gezond | Natuurlijke Antidepressivum

L-theanine is een aminozuur in groene thee, die de alfagolven in de hersenen stimuleert, waardoor men zich ontspannen voelt, maar niet ten koste van de alertheid. Deze aminozuur bevordert de slaap, wat weer goed is voor de serotonine aanmaak. Daarnaast bevat groene thee ook magnesium. Magnesium helpt de spieren en zenuwen te ontspannen en bevordert het energieniveau. Bovendien helpt het vitamine B te activeren voor de productie van serotonine. Het is dus een heerlijke en gezonde thee voor mensen met serotonine tekort.  Nog een belangrijke reden dus voor de mensen die last hebben van depressie, vergeet niet van de voordelen van groene thee!

Groene thee gezond | Tegen slechte cholesterol (LDL)

Groene thee is een natuurlijke cholesterolverlager. Een grootschalig onderzoek in Amerika heeft aangetoond, dat groene thee gezond is voor mensen met een te hoge ‘slechte cholesterol’ (LDL). De antioxidanten en polyfenolen in groene thee hebben namelijk een verlagend effect op deze slechte cholesterol. Dit was allang bewezen, maar met kleinschalige onderzoeken. 1415 mensen hebben aan dit onderzoek deelgenomen.

Groene thee gezond | Vergroot de strijdbaarheid van het immuunsysteem

Na al de bovengenoemde voordelen te hebben gelezen kunnen we natuurlijk al concluderen dat groene thee gezond is. Dit voordeel is dan ook vanzelfsprekend. Het versterkt de strijdbaarheid van het immuunsysteem, dankzij de grote hoeveelheid antioxidanten, aminozuren en polyfenolen. Het gaat hierbij met name om calcium, vitamine C, betacaroteen, l-theanine, magnesium, tannine, catechine.

Groene thee gezond voor huid en haar

En tenslotte is er nog een reden waarom groene thee gezond is. Bij regelmatige gebruik ervan krijgen haren namelijk een betere glans. Er worden ook shampoos van groene thee verkocht. Deze zijn echter heel makkelijk zelf te maken. Onderaan het artikel staat het groene thee shampoo ‘recept’. Met name dankzij de catechine maar ook de antioxidant vitamine C en andere antioxidanten is het zeer goed voor de huid. Het wordt immers niet voor niets in huidverzorgingsproducten toegevoegd. Het gaat namelijk vroegtijdig huidveroudering tegen en beschermt het huid tegen UV-straling, vervuiling en beschadiging.

Groene thee shampoo

  1. Kook 200 ml water
  2. Laat het een paar minuten afkoelen
  3. Vijf theelepels groene thee blaadjes ingieten
  4. Afdekken
  5. Kwartier wachten
  6. Blaadjes met een zeef eruit halen
  7. Helemaal laten afkoelen
  8. Jouw shampoo verdelen (helft in een andere fles gieten)
  9. Verdeel het extract tussen de beide shampooflessen

En geniet van glanzend haar en gezond huid!

Groene thee heeft zo veel voordelen. Hopelijk ben jij nu ook overtuigd dat groene thee gezond is. Begin vandaag nog te profiteren van de vele voordelen van groene thee.

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter