Haaruitval (ook wel alopecia genoemd) is een veelvoorkomend probleem dat zich vooral bij de mannen voordoet. Haaruitval stoppen kan heel moeilijk zijn. Het kan namelijk verschillende oorzaken hebben. Haaruitval tegengaan kan dus op verschillende manieren. Haarverlies zorgt bij veel mensen ook voor psychische problemen wegens het beschadigen van het zelfbeeld.
Haargroei
Een mens heeft gemiddeld 100.000 haarfollikels (haarzakjes), uit deze follikels groeien onze haren. De groei van haren gebeurt in de volgende 3 fases
Groeifase
- De groeifase neemt 3 jaar in beslag. Tijdens de groeifase groeien de haren gemiddeld 0,5 mm per dag.
Katagene fase
- Op het einde van de 3e jaar van de groeifase beginnen de haren dunner te worden. Doordat de celdeling gestopt wordt.
Tetogene fase (afbraakfase)
- In deze fase raken de haren los van de haarzakjes Bij de mens (zonder haaruitval) is het zo dat 60% tot 90% van de haren zich voortdurend in de groeifase bevinden en 10% tot 20% in de katagene of tetogene fase. Als dit niet het geval is dan is er sprake van haaruitval.
Hoe weet ik of ik haaruitval heb?
Vaak denken mensen dat ze haaruitval hebben, omdat ze een aantal haren zien op de borstel of op het kussen bij het wakker worden. Er zijn echter simpele methodes waarmee je kunt vaststellen of er sprake is van haaruitval. Een van de methodes is om een bos haren van ongeveer 100 stukjes te trekken en vervolgens de losgekomen haren op te tellen. Zijn dit er meer dan 20 dan kan je verder onderzoek gaan doen via je huisarts. Haaruitval stoppen kan natuurlijk pas wanneer je precies weet waarom je haren uitvallen. Je huisarts zal je waarschijnlijk doorverwijzen naar een lab, waar ze een aantal haren epileren en de wortels onder een microscoop bekijken (trichogram). Dit onderzoek kan je belangrijke informatie geven. Zowel de vorm van de haarwortels als de afwijking van de groei en afbraak fase kan door middel van dit onderzoek achterhaald worden.
Soorten haaruitval
Androgene alopecia
- Dit is het meest voorkomende vorm van haaruitval. Hierbij spelen hormonen en erfelijkheid een grote rol.
Toxic alopecia
- Toxic alopecia is een vorm van haaruitval dat voort komt uit lichamelijke of geestelijke stress. Deze vorm van haaruitval kan tot 2/3 maanden na de stress periode duren.
Alopecia areata
- Hierbij gaat het om een huidziekte die meestal op jonge leeftijd toetreedt. In de meeste gevallen groeit het haar weer terug.
Haaruitval stoppen
Haaruitval tegengaan kan op verschillende manieren, afhankelijk van de oorzaak kunnen bepaalde behandelingen en diëten effectief haaruitval stoppen. Veel van deze oorzaken hebben te maken met te korten aan bepaalde stoffen in het lichaam. Om deze tekort te voorkomen is het van belang dat je gevarieerd eet. Het gaat met name over een tekort aan de volgende stoffen:
Haaruitval stoppen | Vitamine A
- Vitamine A is behulpzaam bij veel functies, waaronder ook het stimuleren van nieuwe haargroei. Vitamine A zit veel in voeding als eieren, melk en visolie (visolie is ook te koop als een pil genaamd omega 3).
Haaruitval stoppen | Mineralen
- Bij het tegengaan van haaruitval is er een belangrijke mineraal die niet door het lichaam aangemaakt wordt, namelijk zwavel. Het is erg belangrijk dat er voldoende zwavel in je voeding aanwezig is, omdat het een belangrijke rol speelt in de haargroei. Zwavelhoudende groente zijn bijvoorbeeld knoflook en uien.
Haaruitval stoppen | Antioxidanten
- Er zijn verschillende antioxidanten belangrijke voor de haargroei, want dat zijn tenslotte de bouwstenen van het lichaam. De belangrijkste antioxidanten zijn echter vitamine C en E.
Naast de genoemde vitamines, antioxidanten en mineralen spelen vitamines als B12, B6 en B5 ook een rol. Het is kortom belangrijk dat je gevarieerd en voldoende eet. Als uitgangspunt kun je het voedsel piramide of de schijf van 5 nemen.
[…] Bij een experiment op jonge zoogdieren, waarbij de zwezerik werd verwijderd werd onder andere haaruitval, gewichtsverlies, groeivertraging en gezondheidsachteruitgang met veel infecties opgemerkt. Deze […]