Voeding

Is honing gezond? Voordelen van honing

honing gezond
Geschreven door Bodyheal

Honing, ook wel aangeduid als ‘De nectar van de goden’ is een van de oudste natuurlijke zoetproducten. Maar in hoeverre is honing gezond? Honing is erg gezond! Het is niet alleen lekker, maar heeft ook enorm veel gezondheidsvoordelen. 

Honing gezond | tegen keelklachten

Het is wetenschappelijk bewezen dat het een effectief middel is tegen de bacterie streptococcus pyogenes. Dit bacteriesoort is de veroorzaker van keelontsteking. Hiervoor kun je een eetlepel honing in warm water of warm melk toevoegen, even goed roeren en dan het mixje innemen.

Honing gezond | tegen maagzweer

Een andere reden waarom honing gezond is, is omdat het de groei van de helicobacterpylori tegengaat. Helicobacterpylori levert een grote bijdrage aan bijna alle vormen van maagzweer. Behalve dat het de groei van deze bacterie tegengaat, valt het andere goede bacteriën niet aan in tegenstelling tot antibiotica. 

Honing gezond | energiebron

Dankzij de grote hoeveelheid suikers die erin zit geeft het snel en veel energie. Een lepel ervan is dus ideaal voor je begint met sporten. Nog een reden dus waarom honing gezond is en zeer bruikbaar is voor sporters.

Honing gezond | (brand) wonden

Tenslotte is er nog een reden waarom honing gezond is. Een eetlepel honing op wonden helpt om ze sneller en beter te genezen (zelfs grote en ernstige wonden zijn hierdoor te genezen). Het heeft namelijk van nature een antibacteriële werking. Bovendien bevat het ook een enzym dat de bijen hebben meegegeven. Dit is namelijk het enzym glucose-oxydase. Hierdoor wordt het glucose in honing omgezet tot gluconzuur en waterstofperoxide. Waterstofperoxide wordt door middel van katalase omgezet tot zuurstof en water. De waterstofperoxide werkt desinfecterend en vernietigt dan ook de bacteriën op het wond. Dit proces gebeurt wanneer het verdund raakt door het wondvocht. Het is echter wel belangrijk dat het twee keer per dag wordt ververst.

Honing gezond | Natuurlijke suikervervanger

Tenslotte is honing ook nog is een uitstekende natuurlijke suikervervanger! Ondanks dat de glycemische waarde van honing niet bepaald laag is, blijft het toch nog ruim een kwart lager dan gewone suiker. Behalve dat bevat honing echter nog talloze andere voedingsstoffen waar ons lichaam veel aan heeft. Vervang de ongezonde suikers daarom vandaag nog met natuurlijke suikervervangers als honing!

Algemeen

Naast de genoemde voordelen helpt honing veel meer gezondheidsvoordelen te bieden. Het is namelijk bewezen dat honing een effectief middel is tegen meer dan 50 verschillende bacteriesoorten, daarnaast bevat het veel antioxidanten die bijvoorbeeld schade aan de dikke darm (ulcerosa), kans op kanker, schade veroorzaakt door vrije radicalen kunnen verminderen. Het stimuleert ook het opnameniveau van calcium, waardoor ook veel aandoeningen voorkomen kunnen worden. Tot op vandaag is geen enkel negatief effect van honing bewezen (bij matig gebruik). Je zult dus alleen maar baat hebben met een lepel honing en melk elke ochtend.

Uit alle bovengenoemde weetjes kunnen we concluderen dat honing gezond is en dat ons lichaam veel voordelen heeft als wij ze eten. Begin daarom vandaag nog met het eten van honing en profiteer van de voordelen van honing.

Over de auteur

Bodyheal

2 Reacties

Laat een Reactie achter