Verzorging

Huidveroudering tegengaan op natuurlijke wijze | 8 anti-aging tips!

huidveroudering tegengaan | huidveroudering | anti-aging
Geschreven door Bodyheal

Huidveroudering is iets wat we allemaal wel eens mee moeten maken. Naarmate men ouder wordt, zal simpelweg ook je huid ouder en slapper worden. Huidveroudering wordt echter voor zo’n 40 procent beïnvloedt door externe factoren. Huidveroudering tegengaan kan dus gelukkig wel. De overige 60 procent zijn genetisch bepaald. Deze externe factoren kunnen het proces versnellen. Veel van deze factoren laten vrije radicalen ontstaan, die de huidstructuur beschadigen. De huid wordt dan minder elastisch en ook neemt de vochtigheid af. Mannen hebben hier vaak op een latere leeftijd last van dan vrouwen. Door bewust te zijn van de externe factoren kan je dit proces dus tegengaat en vertragen. Hieronder volgen 10 tips, gebaseerd op deze factoren.

Vermijd sterke zonnestralen

Zonnestralen versnellen de huidveroudering proces. Dit heeft te maken met de UV-stralen. Deze stralen vallen de cellen aan en kunnen de functionaliteit ervan permanent aantasten. Daarnaast bevorderen de UV stralen ook nog is de afbraak van collageen. Bij sterke zonnestralen is slim om de huid te beschermen. Je kan dit doen met kleding of met goede zonnebrandcrèmes. Smeer jezelf zo’n 30 minuten van te voren in met goede zonnebrandcrème. Beter is het natuurlijk om de zon tijdens deze momenten helemaal te vermijden. In ernstige gevallen kan het ook een oorzaak zijn voor huidkanker.

Stoppen met roken

Dit is waarschijnlijk een hele bekende tip. Huidveroudering tegengaan kan door te stoppen met roken.  Roken is schadelijk voor je hele lichaam en dus ook voor je huid. Om precies te zijn is het op twee manieren schadelijk voor de huid. Om te beginnen bevordert het de vorming van vrije radicalen. Daarnaast zorgt het ook voor een vernauwing van de bloedvaten. Dit zorgt ervoor dat de bloedcirculatie verminderd, oftewel je huid zal minder zuurstof en voedingsstoffen ontvangen. Daarnaast blijkt de huid van rokers ook nog is minder vocht op te kunnen nemen. De resultaat hiervan is een versnelling van de verouderingsproces van de huid, oftewel sneller rimpels. Stop dus met roken om langer te genieten van je mooie en strakke huid.

Neem voldoende slaap

Je hebt vast wel eens gehoord van de term schoonheidsslaap. Deze term is zeker niet zomaar ontstaan. Tijdens het slaap laat je lichaam namelijk groeihormonen vrij. Daarnaast bevordert het ook de productie van interleukines. Dit zijn boodschappers die het immuunsysteem ondersteunen. Dit is erg belangrijk voor het verkrijgen en behouden van een gezonde huid. Door deze processen te belemmeren zullen er vroegtijdige rimpels ontstaan. Op lange termijn kan te weinig slaap ook ernstige gezondheidsproblemen met zich meebrengen zoals concentratieproblemen, vermoeidheid, en zelfs hallucinaties en depressie.

De hoeveelheid slaap die je nodig hebt om huidveroudering optimaal tegen te gaan verschilt per persoon. Maar de gemiddelde ligt tussen de zeven en acht uur. Als jij je goed en fris voelt overdag en op tijd kan slapen in de nacht, dan heb je voldoende geslapen. Vrouwen blijken overigens wel iets meer slaap nodig te hebben dan mannen. Pas wel op want te veel slaap kan de tegenovergestelde werking hebben.

We hebben ook nog een paar goede tips om beter te slapen.

  • Zorg ervoor dat het donker wanneer je slaapt. Gebruik indien nodig rolgordijnen.
  • Zorg voor stilte. Hiervoor kan je oordopjes gebruiken
  • Drink geen drankjes die cafeïne bevatten na het avondeten.
  • Een goede matras kan de kwaliteit van je slaap zeker beïnvloeden. Koop daarom dus een matras waar je comfortabel op ligt.
  • Frisse lucht in je kamer is belangrijk. Laat daarom altijd even de raam open voordat je gaat slapen.
  • Probeer niet te veel te eten. Let er ook op dat je dat niet te laat doen.
  • Vind de juist deken. Te dikke of te dunne dekens kunnen ook je slaap verstoren.
  • Hetzelfde geldt ook voor de kussen. Vind een comfortabele kussen.
  • Probeer stress en conflicten te vermijden voordat je naar bed gaat.

Eet gezonde voeding

Antioxidanten komen veel voor in voedingsmiddelen. Aangezien antioxidanten vrije radicalen kunnen neutraliseren, is het dus slim om gezonde voedingsmiddelen te eten. Denk hierbij vooral aan groente en fruit met de vitamine A, C en E. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn tomaten, paprika, bonen en erwten. Daarnaast is het erg belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Probeer dagelijks minstens 1,5 liter calorievrije dranken zoals water te drinken. Huidveroudering tegengaan kan dus ook door een gezondere voedingsmiddelen te consumeren.

Gebruik de juiste crèmes en gezichtsreinigingsproducten

Tegenwoordig zijn er veel verschillende gezichtscrèmes en allerlei reinigingsproducten voor je gezicht. Het is moeilijk om te kiezen tussen al deze verschillende crèmes. Naarmate men ouder wordt verliest de huid vocht. Bij vrouwen wordt dit veroorzaakt door een daling van de oestrogeengehalte. Om deze uitdroging te verminderen kan je ureumhoudende lotions gebruiken. Deze producten worden vaak gelabeld als NMF producten. NMF staat voor natural moisturizing factors. Het voorkomt de verdamping van water op de huid, waardoor het je huid sterk houdt. Bovendien is het belangrijk om goed op te letten dat deze producten geen allergene stoffen bevatten. Voor de beste selectie voor jouw huid kan je het beste je arts of dermatoloog om advies vragen.

Even belangrijk is het realiseren dat je niet teveel of te intensief voor je huid moet zorgen. Het zijn vaak simpele dingen die de huid negatief kunnen beïnvloeden. Een bekende voorbeeld is te vaak of te lang douchen of baden. Dit verwijdert namelijk vocht en allerlei beschermende vetten van je huid. Daarnaast zijn verzorging of reinigingsproducten die dagelijks gebruikt moeten worden, vaak ook slecht voor de huid. Denk hierbij aan alkalische zepen en verzorgingsmiddelen die alcohol bevatten.

Tenslotte is het ook belangrijk om de anti-verouderingsproducten van mannen en vrouwen goed te onderscheiden. Vrouwen moeten dus geen mannelijke producten gebruiken en andersom. Dit komt doordat de huid van mannen anders is dan de huid van vrouwen. Mannen hebben namelijk een dikker en poreuzer huid, die meer talg produceert.

Sport meer!

Een goede bloedsomloop is zeer belangrijk voor het behouden van een gezonde huid. Hierdoor blijven je huidcellen voorzien van alle voedingsstoffen en zuurstof. Sporten stimuleert de bloedsomloop en is dus een ideale manier om de huidveroudering tegen te gaan. Een Britse studie bevestigde dat beweging de kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en gewrichtsartritis verkleint. Verder kan je door te sporten ook obesitas voorkomen, wat een oorzaak kan zijn voor de voorheen genoemde aandoeningen. Begin dus snel met sporten en vertraag de verouderingsproces van je huid.

Vermijd stress en leer ontspannen

Voldoende ontspanning is belangrijk voor het behouden van een jong en strak huid. Helaas zijn er tegenwoordig weinig mensen die voldoende ontspannen. In tegendeel, de meeste mensen stressen te veel. Stress is noodzakelijk, mits het in mate is. Gezonde stress helpt je om geestelijk fit te blijven. Overmatige stress kan huidveroudering echter versnellen. Daarnaast kan het ook andere aandoening zoals haaruitval, lage libido en soms ook een burnout-syndroom veroorzaken. Te veel stress kan dus erg gevaarlijk zijn.

Daarom is het belangrijk om te leren ontspannen. Werkstress kan verminderd worden door een goede tijdmanagement. Een haalbaar en realistisch tijdschema is de beste oplossing hiervoor. Leer om prioriteiten te stellen. Belangrijke zaken eerst en vervolgens de andere taken. Plan pauzes in tussendoor om je rust te nemen en eet voldoende!

Probeer vervolgens ook te zorgen voor orde. Vermijd rommel zoveel mogelijk. Het gebeurd vaak dat mensen stressen, omdat ze iets niet kunnen vinden. Hier gaat dan vaak ook nog eens veel tijd aan verloren, wat de tijdsdruk kan verergeren. Probeer dat soort zaken te vermijden door orde te creëren zowel in je professionele leven als in je privé.

Voel je gelukkig

Wil je een lang en gezond leven? Dan moet je gelukkig zijn. Het voelen van geluk heeft veel te maken met het vrijkomen van gelukshormonen zoals serotonine, endorfine en dopamine. Deze gelukshormonen komen vrij wanneer je geluk ervaart. Dit kunnen allerlei kleine dingetjes zijn, waardoor je blij wordt. Je lichaam heeft echter ook een aantal voedingsstoffen nodig voor de vorming van de hormonen. Enkele hiervan zijn foliumzuur, magnesium, zink en tryptofaan. Serotonine tekort of een tekort aan een van de andere hormonen kan op lange termijn vervelende aandoeningen als stress, depressie en agressie met zich mee brengen.

Gelukkige mensen zien er vaak ook jonger uit. Een goede sociale omgeving en familie dragen zeker bij aan het geluksgevoel. Bouw daarom een goede en betrouwbare relatie op met je familie en vrienden en vermijd problemen en misverstanden.

 

Photo by .craig / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter