Zwangerschap

Ik wil zwanger worden | Hoe word ik zwanger? Voorbereiden op zwangerschap

zwanger worden | ik wil zwanger worden | hoe word ik zwanger | voorbereiden op zwangerschap | eiersprong | vruchtbare dagen
Geschreven door Bodyheal

Zwanger worden is een natuurlijke wonder, waarbij er een kind ontstaat uit enkele cellen. Hebben jij en je partner besloten dat jullie er klaar voor zijn? Zwanger worden vereist niet alleen geslachtsgemeenschap. Om gezond zwanger te worden zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt om gezond zwanger te worden. Verder gaan we ook kijken naar de voorbereidingen die je moet treffen op zwangerschap. Een gezonde zwangerschap vereist namelijk ook de juiste voorbereidingen.

Ik wil zwanger worden | Wat moet ik weten?

Wil je zwanger worden? Dan is het slim om te weten wat er allemaal moet gebeuren zodat jij zwanger wordt.

  • Ten eerste moet er een eiersprong plaatsvinden, waarbij er een eicel uit de eierstokken van de vrouw uitkomt.
  • Daarnaast moet je partner voldoende zaadcellen hebben in de zaadvocht. Deze moeten daarnaast ook goed beweeglijk zijn, zodat ze via de baarmoeder en de eileiders bij de vrijgekomen eicel kunnen komen.
  • Een eiersprong vindt vaak eenmaal per maand plaats. Daarom wordt het aangeraden om gedurende deze periode van de maand een aantal keer te vrijen.

Wanneer zijn je vruchtbare dagen?

Wil je zwanger worden? Dan is het belangrijk om je vruchtbare dagen te kennen. Hiervoor moet je weten wanneer de eiersprong plaatsvindt. Vrijen rond de tijd van de eiersprong geeft uiteraard de meeste kans op een zwangerschap. Zwangerschap ontstaat namelijk vooral door te vrijen in de 6 dagen voor de eiersprong.

Weet je niet wanneer de eiersprong plaatsvindt? Doe dan een ovulatietest. Met een ovulatietest kan je er snel en gemakkelijk achter komen wanneer de eiersprong plaatsvindt. Met deze kennis zal je de kans op een zwangerschap verhogen.

Wil je zwanger worden? Ken je eiersprong!

Zoals we dat ook hierboven hebben besproken is het belangrijk om te weten wanneer de eiersprong plaatsvindt. Dit is noodzakelijk om zwanger te worden. Tijdens de eiersprong komt er namelijk een eicel vanuit de eierstokken vrij die noodzakelijk is voor een zwangerschap. Er zijn een aantal belangrijke dingen die je moet weten over de eiersprong.

  • Ongeveer twee weken na een eiersprong komt de menstruatie.
  • Als je regelmatig menstrueert dan kan je dus een inschatting maken van je vruchtbare dagen. Deze is twee weken voor de menstruatie.
  • Bij onregelmatige menstruatie is het vaak moeilijker om erachter te komen wanneer de vruchtbare dagen zijn. Vaak wordt dan aangeraden om minstens om de drie dagen te vrijen.
  • Heb je voor langere periodes geen menstruatie gehad? Dan heeft er hoogstwaarschijnlijk ook geen eiersprong plaatsgevonden. Meld dit bij je arts voor verder onderzoek.
  • Tijdens de eiersprong kunnen buikpijn of lichte bloedingen ook voorkomen.
  • De eiersprong is ook te herkennen door een helderder slijm in uw vagina. Dit slijm zorgt er namelijk voor dat de zaadcellen makkelijker in de baarmoeder terecht komen.

Wil je zwanger worden? Dan is een eiersprong noodzakelijk. Daarom moet je er ook alles voor doen, zodat er een eiersprong plaatsvindt. Er zijn een aantal dingen die de kans hierop verminderen. Probeer ze daarom te vermijden.

  • Overgewicht
  • Laag lichaamsgewicht
  • Intensief werken of sporten
  • Stress
  • Overgang
  • Snel, veel afvallen

Voorbereiden op zwangerschap

Voorbereiden op zwangerschap is belangrijk voor een goede en gezonde beginnende zwangerschap. Dit is erg belangrijk aangezien er dan veel belangrijke processen plaatsvinden. We hebben een aantal belangrijke aandachtspunten voor jou op een lijstje gezet.

Laat jou en je partner controleren op erfelijke ziektes en aandoeningen

Het is slim om jou en je partner voor een zwangerschap te laten controleren op erfelijke aandoeningen. Dit kan verassingen voorkomen en zo zal je voorbereidt zijn bij bepaalde aandoeningen. Daarnaast moet je ook oppassen bij chronische aandoeningen. Sommige chronische aandoeningen als diabetes, astma, schildklierziektes, trombose en depressie hebben extra aandacht nodig tijdens de zwangerschap. Het is verstandig als je hier op de hoogte van bent. Hebben jij of je partner ook seksuele gemeenschappen gehad met anderen? Dan is het ook slim om jou en je partner te laten testen op een soa. Indien er sprake is van een soa zal je hier meteen een behandeling voor kunnen beginnen voor de zwangerschap.

Let op medicatie

Gebruik je medicijnen en je wilt zwanger worden? Bespreek dit dan eerst met je arts. Medicatie tijdens de zwangerschap kan de zwangerschap namelijk beïnvloeden. In de meeste gevallen zal je arts de medicatie aanpassen. Tijdens de zwangerschap is alleen paracetamol toegestaan zonder overleg met de arts. Alle andere medicatie, dus ook andere medicatie die zonder recept verkrijgbaar zijn mogen alleen gebruikt worden na overleg met je arts.

Blijf sporten

Om een gezonde zwangerschap te beginnen is het noodzakelijk om te blijven sporten. Jou eigen gezondheid zal verbeteren en hierdoor zal ook de kans op een zwangerschap vergroten. Vermijd intensief of lang sporten. Door te veel en te intensief te sporten kan het de zwangerschap ook negatief beïnvloeden. Het is echter aangeraden om te blijven bewegen. Ook in de eerste maanden van de zwangerschap.

Eet gezond en gevarieerd

Voorbereiden op zwangerschap houdt ook in dat je gezond en gevarieerd moet eten. Het is belangrijk om van alles wat te eten. Neem de schijf van vijf als voorbeeld. Gezonde voeding zal de kans op een gezonde zwangerschap vergroten. Voor meer informatie over voeding tijdens zwangerschap kan je de volgende twee artikelen lezen ‘Gezonde voeding tijdens zwangerschap‘ en ‘Wat mag je niet eten tijdens de zwangerschap‘.

Veel vrouwen zijn ook bang om aan te komen tijdens de zwangerschap. Een gewichtstoename tijdens de zwangerschap is uiteraard heel normaal en logisch. Om niet aan te komen tijdens de zwangerschap is het gezonde voeding uiteraard belangrijk maar er zijn nog meer dingen waar je rekening mee moet houden. Hierover kan je meer vinden in het artikel over ‘Niet aankomen tijdens de zwangerschap‘.

Neem foliumzuur

Artsen raden vrouwen die zwanger willen worden aan om 4 weken voordat je verwacht zwanger te worden te beginnen met foliumzuur. Extra foliumzuur verkleint namelijk de kans op allerlei aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje en hazenlip. Het is dus noodzakelijk voor een goede ontwikkeling van de baby. Neem daarom dagelijks foliumzuurtabletten van 0,4/0,5 mg. Foliumzuur is uiteraard ook uit voeding te halen. Welke voedingsmiddelen?Dat vind je allemaal in het artikel ‘Gezonde voeding tijdens zwangerschap‘.

Stop met roken, drugs en alcohol

Alcohol is zelfs in hele kleine mate schadelijk voor een baby. Het is dus slim om geen alcohol te gebruiken, vooral niet als je eenmaal zwanger bent. Roken en drugs kunnen veel schade aanrichten aan een baby. Bovendien verminderen ze ook je vruchtbaarheid. Wil je dus zwanger worden? Dan moet je ruim daarvoor gestopt zijn met roken. Door te roken vergroot je daarnaast ook de kans op een geboorte met laag gewicht, een vroeggeboorte of zelfs afsterven van de vrucht. Stop dus met roken, drugs en alcohol als je een sterke en gezonde baby wilt.

Hygiëne

Als je eenmaal zwanger bent geraakt dan ben sneller kwetsbaar door allerlei bacterien of virussen. Het is daarom verstandig om goed te letten op de hygiene. Zorg ervoor dat alles zo schoon mogelijk is voordat je het gaat eten. Probeer ook veel contact met huisdieren te vermijden.

Andere interessante artikelen over zwangerschap

Ben je zwanger dan kunnen de volgende artikelen misschien ook interessant zijn voor jou.

 

 

Photo by World’s Direction/ CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter