Medisch

infectie: oorzaken, symptomen en behandelingen

infectie
Geschreven door Bodyheal

Er is sprake van een infectie wanneer een micro-organisme het lichaam van een levend wezen binnendringt en zich daar vermenigvuldigd. Het kan plaatselijk (lokaal), regionaal (infectie spreidt zich over een deel van het lichaam) of systemisch (het hele lichaam wordt ziek) zijn. Deze micro-organismes zijn niet zichtbaar met het blote oog. Micro-organismes zijn bijvoorbeeld virussen, schimmels, bacteriën, parasieten Dit hoeft echter niet per se schadelijk te zijn. Pas wanneer het micro-organisme zich zo vaak heeft vermenigvuldigd dat de gastheer niet meer goed functioneert, spreekt men van een ziekte.

Oorzaken van een infectie

Bij een ziekmakende infectie wordt het micro-organisme ook wel pathogeen of ziekteverwekker genoemd. Deze pathogenen kunnen prionen, parasieten, schimmels en bacteriën zijn.

De verspreiding van micro-organismen kan op vele verschillende manieren plaatsvinden. Een aantal voorbeelden zijn voedsel, seksueel contact, water, insectenbeten, inademen van besmette vochtdeeltjes en zelfs door simpelweg iemands hand te schudden. Niet alle infectieziektes zijn besmettelijk. Sommige zijn echter zo besmettelijk dat de besmette dat deze patiënten geïsoleerd moeten worden. Bekende aantal voorbeelden zijn difterie, tuberculose en polio.

Symptomen van een infectie

De mate van de ernst van de symptomen van een infectie hangt af van een aantal factoren. Deze factoren zijn onder andere:

  • Plaats en hoeveelheid van de binnengedrongen micro-organismen.
  • Je eigen afweersysteem
  • Hoe ziekteverwekkend het micro-organisme is.

Na het binnendringen van een infectie ontstaat er meestal een ontstekingsreactie. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door je eigen lichaam als reactie op de infectie. Zoals al eerder is vermeld kan een infectie plaatselijk, regionaal of  systemisch zijn. Bij de eerste twee komen meestal de volgende symptomen (ontstekingsverschijnselen) voor:

  • Zwelling
  • Pijnklachten
  • Roodheid
  • Warmte
  • Verlies van functionaliteit

Bij een systemisch infectie verspreidt het micro-organisme zich over de bloedbaan. Er is dan sprake van een systemisch ontstekingsreactie. De klachten hiervan kunnen veel erger zijn zoals hele hoge koorts. Koorts verlagen kan met koortsremmers. Echter raden wij aan om eerst koortsverlagende voeding en middelen te proberen. In veel gevallen zijn medicijnen namelijk overbodig.

In de meeste gevallen heeft een virale infectie (door virus) een sluipende verloop. Een bacteriële infectie (infectie door een bacterie) ontstaat echter meer acuut.

 Natuurlijke behandeling van een infectie

In de meeste gevallen kan het worden bestreden met antibiotica. Dit hoeft echter niet per se. Antibiotica heeft namelijk ook een slechte invloed op je eigen afweersysteem. Een natuurlijke behandeling is ook vaak mogelijk. Omdat er een ontsteking gaande is kun je natuurlijke ontstekingsremmers gebruiken in je voeding om het te bestrijden. Deze zijn bijvoorbeeld:

 

Photo by NIAID / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

9 Reacties

Laat een Reactie achter