Voeding

Is boerenkool gezond? Alle nadelen en voordelen van boerenkool

boerenkool gezond | boerenkool invriezen | boerenkool | boerenkool smoothie
Geschreven door Bodyheal

Is boerenkool gezond? Jazeker! Het wordt zelfs beschouwd als een van de gezondste groenten op aarde. Het bevat namelijk erg veel belangrijke voedingsstoffen voor het lichaam. Boerenkool wordt al 2000 jaar beschouwd als groente. Een belangrijke eigenschap van boerenkool is, dat het goed tegen de kou kan. Daarom is het erg bekend in koudere gebieden. In dit artikel gaan we kijken naar alle voordelen en nadelen van boerenkool. We hebben ook een heerlijke boerenkool smoothie recept voor je klaarliggen. Tenslotte gaan we nog kijken hoe je boerenkool het beste kan bewaren.

Boerenkool gezond | Natuurlijke cholesterolverlagers

Boerenkool behoort tot de natuurlijke cholesterolverlagers. Een studie heeft laten zien dat dagelijkse gebruik van de sap van boerenkool het slechte LDL cholesterol verlaagt en het goede HDL cholesterol verhoogt. De studie heeft laten zien dat het dagelijkse gebruik van boerenkool sap het HDL cholesterol met 27 procent verhoogt en het LDL cholesterol met 10 procent verlaagd.

Boerenkool gezond voor het hart

Ook is boerenkool gezond voor het hart. Te hoge cholesterolgehaltes zijn een van de oorzaken voor allerlei hart- en vaatziekten. Daarnaast bevat boerenkool behoorlijk veel vitamine K. Vitamine K verkleint de kans op allerlei ‘welvaartziektes’ als diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Verder bevat boerenkool ook omega 3 en omega 6 vetzuren. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat deze twee vetzuren erg gezond zijn voor het hart.Daarnaast bevat boerenkool ook kalium, die de bloeddruk kan reguleren. Dit draagt uiteraard ook bij aan het verkrijgen en behouden van een gezonde hart.

Boerenkool gezond voor de botten

Wist je dat boerenkool gezond is voor de botten? Dit komt door vitamine K en calcium. Beide zijn belangrijk voor het behouden van sterke en gezonde botten. Boerenkool bevat zelfs meer calcium dan melk. Calcium gaat botontkalking tegen en helpt het te voorkomen. Vitamine K is een belangrijke vitamine voor de ontwikkeling van de botten. Het eten van boerenkool zal je botten dus alleen maar goed doen.

Boerenkool gezond | Tegen kanker

Is boerenkool gezond voor kankerpatiënten? Dat is boerenkool zeker! Ten eerste is boerenkool hier gezond voor door zijn ontstekingsremmende werking. Daarnaast is boerenkool ook ontzettend rijk aan antioxidanten. Tenslotte bevat boerenkool ook glucosinolaten. Glucosinolaten worden in het lichaam omgezet tot stoffen die kanker tegengaan. Onderzoek heeft aangetoond dat boerenkool verschillende soorten van kanker als eierstokkanker, borstkanker, darmkanker, prostaatkanker en blaaskanker tegengaat.

Boerenkool gezond voor de spijsvertering

Ook is boerenkool goed voor de spijsvertering. De grote hoeveelheid vezels bevorderen de werking van de spijsvertering. Daarnaast helpen vitamine C en calcium ook bij het behouden van een gezonde spijsvertering.

Boerenkool gezond | Natuurlijke ontstekingsremmer

Boerenkool is een behoorlijk sterke natuurlijke ontstekingsremmer. Dit heeft het onder andere te danken aan de stoffen quercetine en kaempferol. Onderzoeken op dieren hebben uitgewezen dat deze twee stoffen ontstekingsremmende werkingen hebben. Daarnaast hebben ze ook antivirale, antidepressieve en anti kanker werkingen. Dankzij deze stoffen behoort boerenkool dus ook tot de natuurlijke antidepressiva. Naast deze twee stoffen dragen de omega 3 vetzuren ook bij aan de ontstekingsremmende werkingen van boerenkool.

Boerenkool gezond | Bloedsuikerspiegel

Verder kan boerenkool gezond zijn voor mensen met diabetes. Dit komt door de grote hoeveelheid vezels in boerenkool. Verschillende onderzoeken, waaronder ook een onderzoek door de department of Family Medicine in Charleston heeft aangetoond dat inname van veel vezels de bloedglucosewaarde kan laten afnemen, wat erg belangrijk is voor mensen met diabetes.

Gezond afvallen met boerenkool

Boerenkool is een calorie arm groente. Hierdoor is het ideaal voor in je dieet. Bovendien zorgen de vezels ervoor dat je snel vol zit en niet grijpt naar andere snacks. De gezonde voedingsstoffen in boerenkool helpen je om gezond af te vallen.

Boerenkool gezond | Natuurlijke ontgifter

Tenslotte is er nog een reden waarom boerenkool gezond is. Het helpt de werking van je lever. Dit komt door de grote hoeveelheid vezels, zwavel en chlorofyl. deze stoffen helpen de lever bij het ontgiften van het lichaam.

Heeft boerenkool ook nadelen?

Boerenkool heeft geen echte nadelen maar er zijn wel een aantal belangrijke dingen om te weten als je boerenkool gaat eten.

  • Ten eerste is boerenkool behoorlijk moeilijk verteerbaar. Daarom is het belangrijk om goed te kauwen. Je zou het ook iets langer kunnen doorkoken maar dit gaat wel ten koste van de voedingsstoffen.
  • Mensen met nierstenen moeten oppassen met het gebruik van boerenkool. Het bevat namelijk behoorlijk veel zout. Voor deze mensen is het verstandig om kleine porties te eten.
  • Boerenkool kan een effect hebben op de schildklier. Het bevat namelijk bepaalde stoffen die de een bepaalde schildklierhormoonproducten belemmeren. Hierdoor kan de schildklier vergroten en de schildklierwerking vertragen.

Boerenkool smoothies maken?

De Boerenkool smoothie wordt de laatste tijd steeds bekender. Het is erg makkelijk om het zelf te maken. je profiteert zo zowel van de voordelen van de banaan als van de voordelen van boerenkool. Er zijn uiteraard nog veel meer andere boerenkool smoothies.

  • Als eerst moet de blender vullen met een glas water.
  • Neem vervolgens een paar boerenkoolbladeren, was deze goed en gooi het in de blender.
  • Om het extra gezond en ook lekker te maken voeg je hier nog een geschilde banaan aan toe.
  • Verder zou je kunnen kiezen voor nog meer gezonde fruitsoorten als een appel, peer of aardbeien.
  • Zet vervolgens de blender aan en blend het tot het helemaal egaal en groen wordt.

Het is tijd om te genieten. Je zelfgemaakte en gezonde boerenkool-banaan smoothie is klaar.

Boerenkool bewaren | Boerenkool invriezen of niet?

Ben je van plan om boerenkool te bewaren? Boerenkool kan je over het algemeen behoorlijk lang bewaren. Ten eerste is het belangrijk dat het op een droge plek bewaard wordt. In de koelkast kan je het gerust tot een weekje bewaren. Het is echter beter om het te bewaren in een koele plek tussen de 10 en de 15 graden. Gesneden boerenkool is echter minder lang houdbaar. Gesneden boerenkool kan je maximaal 2 dagen bewaren. Boerenkool invriezen kan uiteraard ook. Hiervoor moet je echter nog wat doen. Ten eerste moet je de boerenkoolbladeren wassen. Vervolgens moet je het fijnsnijden en een minuutje of 3 in kokend water gooien. Spoel het vervolgens even snel met koud water en pak het in, in boterhamzakjes of diepvrieszakjes en doe ze meteen in de vriezer. Ingevroren boerenkool is tot een jaar houdbaar.

Zoals je kunt afleiden van de bovengenoemde weetjes, is boerenkool gezond en ze helpt het bij veel verschillende zaken in het lichaam. Wacht dus niet met het toevoegen van boerenkool in je dagelijkse voeding en geniet van de voordelen van boerenkool.

Photo by Dennis Amith / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter