Voeding

kamille gezond | Is kamillethee gezond? Alle voordelen van kamille

kamille | kamillethee | kamille olie | Kamillethee gezond | kamille gezond
Geschreven door Bodyheal

Kamille is een plant die bijna over op wereld voorkomt. Kamille wordt vaak gebruikt in de vorm van kamille olie, of kamillethee. De gezondheidsvoordelen van kamille worden vaak onderschat. Het staat vast dat zowel kamille als kamille olie en kamillethee gezond zijn voor ons. Kamille olie is een etherische olie. Etherische oliën zijn over het algemeen erg gezond. Waar kamille precies voordelen voor heeft gaan we behandelen in dit artikel.

Kamillethee gezond | Tegen stress

Kamillethee staat al eeuwenlang gekenmerkt als een rustgevende middel. Het ontspant je hele lichaam en geest waardoor je minder intens reageert op emoties en angsten. Behalve dat, werkt kamillethee slaap opwekkend en weet het ook je zenuwen te versterken. Het verbetert je slaapkwaliteit en vermindert de stress en de prikkelbaarheid, waardoor onderzoekers beweren dat het een grote bijdrage heeft op een langer leven. Dit geldt overigens zowel voor kamillethee als kamille olie en kamille in andere vormen.

Kamille gezond | Natuurlijke ontstekingsremmer

Kamille is een natuurlijke ontstekingsremmer. Het Bevat veel stoffen zoals apigenine, luteoline, bisabolol en charmazuleen. Dit zijn stoffen die ontstekingsremmend werken. Bisabolol komt voor in kamille olie. Dankzij de ontstekingsremmende werkingen van kamille kan het zowel voor inwendige als uitwendige ontstekingen gebruikt worden. Hierbij kan je denken aan aambeien of aan reumatoïde artritis.

Kamillethee gezond | Voorkomt diabetes

In 2008 is er in Japan onderzoek gedaan naar de werking van kamillethee op het voorkomen van suikerziekte. Uit de resultaten bleek dat mensen die kamillethee gebruiken, de kans op diabetes (suikerziekte) aanzienlijk verkleinen.

Kamille gezond | Tegen kanker

Verschillende studies hebben aangetoond dat kamille gezond is voor kankerpatiënten. Er is vooral onderzoek gedaan naar prostaat-, huid-, eierstok- en borstkanker. Uit deze onderzoeken is gebleken dat ze een remmende werking hebben op de kankercellen.

Kamillethee gezond | Huidveroudering en rimpels

Kamillethee gaat huidveroudering tegen. Het beschermt je huid namelijk tegen vrije radicalen. Zo vermindert het zowel de bestaande rimpels als de vorming van nieuwe rimpels. Daarnaast is het kamillethee ook gezond voor het genezen van zowel brandwonden als schaafwonden en snijwonden op de huid. Het versnelt en verbetert het proces, door geen sporen meer achter te laten van de wond. Bij aandoeningen zoals acne en eczeem kan het wassen ervan met kamillethee de huid grondig schoonmaken, aangezien het anti-inflammatoire en antiseptische eigenschappen heeft. Het gebruik van een crème met kamille olie helpt ook tegen acne en eczeem.

Kamille gezond | Tegen roos

Kamille is een gezonde en makkelijke hulpmiddel om van roos af te komen. Het mengsel is makkelijk voor te bereiden en is effectief. Meng de gedroogde kamille met lauw water en laat het ongeveer een half uur intrekken. Breng het mengsel vervolgens aan op je hoofdhuid. Het beste resultaat krijg je natuurlijk pas als je dit vaker gebruikt. Doe dit daarom wekelijks een of 2 keer en je zult verbaast zijn met de resultaat.

Kamillethee gezond | Versterkt het immuunsysteem

Kamillethee heeft een zeer krachtige antibacteriële werking. Dit geldt overigens ook voor kamille en kamille olie. Aangezien kamillethee je bescherming biedt tegen bacteriële infecties en deze ook sneller helpt te herstellen, is het een ideale middel tegen griep of verkoudheid. De reden waarom kamillethee hier beter voor is dan kamille olie of kamille in andere vorm is, omdat je kamillethee warm kan drinken. Daarnaast kan kamille ook de koorts verlagen, aangezien het zweetdrijvend werkt.

Kamillethee gezond | Natuurlijke bloedverdunner

Er is nog een andere reden waarom kamillethee gezond is. Kamille bevat een stofje, genaamd curamine. Van curamine is bekend dat het bloedverdunnende eigenschappen heeft. Kamille is daarom een natuurlijke bloedverdunner. Natuurlijke bloedverdunners hebben in tegenstelling tot bloedverdunnende medicijnen geen bijwerking.

Kamillethee gezond | Behandeling van wallen

Veel mensen ergeren zich aan wallen, omdat het er niet mooi uit ziet. Mensen met wallen zien er meestal vermoeid uit en in sommige gevallen lijken ze ook ouder. Kamillethee is hier een natuurlijke behandeling voor. Door dagelijks kamillethee te drinken zal je merken dat de donkere ringen verlichten van kleur en uiteindelijk helemaal zullen verdwijnen. Om wallen te behandelen kan je ook crèmes met kamille olie gebruiken.

Kamillethee gezond voor de maag- en darmwerking

Kamille werkt ontstekingsremmend en ontspannend op alle slijmvliezen van de spijsverteringsstelsel bevatten. Hierdoor kan het helpen tegen een opgeblazen gevoel, maag- en darmkrampen, winderigheid en nog veel meer. Kamillethee heeft een positieve werking op de volgende aandoeningen en klachten van de spijsverteringsstelsel

  • Prikkelbare darm syndroom
  • Maagzweren
  • Misselijkheid
  • Diarree
  • Maag- of darmslijmvlies ontstekingen
  • Maagwand ontsteking
  • Indigestie
  • Brandend maagzuur
  • Gastro-enteritis

Kamille gezond | Tegen psoriasis

Verschillende studies tonen aan dat kamillethee gezond is voor mensen met psoriasis. Psoriasis is een auto-immuunziekte die erg moeilijk is te genezen. Kamillethee is een zeer sterk en natuurlijk middel tegen psoriasis. Zowel kamille olie, kamillethee en kamille in andere vorm bestrijdt huidpathogenen en remt de aanmaak van psoriatische plaques. Dit komt vooral door de ontstekingsremmende stoffen chamazuleen, apigenine, bisabolol en luteoline.

Kamille kan je op verschillende manieren gebruiken tegen psoriasis. Om te beginnen kan het natuurlijk door middel van kamillethee. De aanbevolen hoeveelheid kamillethee is maximaal 4 glaasjes per dag. Probeer die grens niet te overschrijden. Een ander manier is om de damp van kamillethee in te ademen en op de plaatsen met psoriasis te laten komen.

Kamillethee gezond | Premenstrueel syndroom

Naast alle bovenstaande voordelen is kamille extra gezond voor vrouwen. Kamille verlicht namelijk de pijn tijdens de menstruatie. Deze eigenschap van kamille wordt al sinds de tijd van de grieken gebruikt. Onderzoek heeft aangetoond dat kamillethee een effectief behandeling is tegen Premenstrueel syndroom (PMS). Andere studies tonen ook aan dat het spierspasmen kalmeert. Mocht je dus last hebben van de premenstrueel syndroom dan is het zeker aan te raden om kamillethee te drinken. Het kalmeert dus de menstruatie en verlicht de pijn.

Kamillethee gezond | Voor de mond

Kamillethee kan gebruikt worden als mondspoeling tegen allerlei ontstekingen in de mond. Het helpt ook voor tegen pijnlijke tandgroei bij kinderen. Kamillethee kan ook worden gebruikt tegen een slechte adem.

Kamillethee gezond | Hoofdpijn

Tenslotte is er nog een reden waarom kamille gezond is. Kamillethee is namelijk een ideale middel tegen hoofdpijn. Dankzij de verbetering van de bloedsomloop komen er meer endorfines vrij die de pijn verlichten. Kamillethee is ook geschikt om de pijn van migraine aanvallen te verlichten.

Zoals je kunt afleiden van de bovengenoemde weetjes, is zowel kamille, kamille olie als kamille thee gezond en helpt het bij veel verschillende zaken in het lichaam. Wacht dus niet met het toevoegen ervan in je dagelijkse voeding en profiteer van de voordelen van kamille.

Photo by CipherN/ CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter