Voeding

Kaneel gezond? Voordelen van kaneelthee, kaneelpoeder en kaneelolie

kaneel gezond | kaneel | kaneelthee | kaneelpoeder | kaneelolie
Geschreven door Bodyheal

Kaneel is bekend als een heerlijke smaakmaker voor allerlei gerechten. Velen zijn echter niet op de hoogte  dat kaneel gezond is. Kaneel heeft erg veel voordelen voor ons lichaam. Kaneel is afkomstig van de kaneelboom. Kaneel is eigenlijk de gedroogde, opgerolde binnenste bast van de kaneelboom. De overige gedeelte van bast wordt gebruikt om kaneelpoeder te maken. Alle toepassingen en onderdelen van kaneel hebben voordelen voor het lichaam. Dit geldt dus ook voor kaneelthee en kaneelolie.

Wat is kaneel?

Om te beginnen even wat extra informatie over kaneel. Zoals gezegd is de kaneel afkomstig van de binnenste bast van de kaneelboom. De rest van de bast wordt gebruikt om kaneelpoeder te maken. Er zijn twee soorten kaneel verkrijgbaar in de winkels. Vaak wordt hier niet op gelet. De echte kaneel wordt Ceylon cinnamon genoemd. De naam Ceylon is een verwijzing van de oorspronkelijke afkomst van kaneel. Dit ligt in het huidige Sri Lanka. Daarnaast bestaat ook de Cassia cinnamon. De gezondheidsvoordelen van beide soorten zijn vergelijkbaar met elkaar. Ze hebben de volgende verschillen

 • Cassia kaneel is vaak minder zoet en heeft een is een sterkere en scherpere smaakmaker.
 • Cassia kaneel is duurder dan ceylon kaneel.
 • Cassia kaneel bevat meer coumarine dan Ceylon kaneel. Coumarine is in grote hoeveelheid erg gevaarlijk. Daarom wordt aangeraden om niet te veel kaneel te gebruiken. Verder is het ook beter om Ceylon kaneel te kopen. Ceylon kaneel is meestal niet in de supermarkten te koop. Bezoek hiervoor een natuurwinkel. Ceylon kaneel overigens ook gebruikt worden als een natuurlijke suikervervanger.
 • Cassia kaneelstokjes zijn erg hard.
 • Cassia kaneel wordt het meest gebruikt in de keuken.

Kaneel gezond | Natuurlijke bloedverdunner

Coumarine is een natuurlijke bloedverdunner, daarom behoort kaneel tot de natuurlijke bloeddrukverlagers. Courmarine vertraagt de stollingstijd van het bloed. Dat doen bloedverdunnende medicijnen ook. Coumarine kan echter erg gevaarlijk als het in grote hoeveelheid wordt gebruikt. Pas daarom op met te veel kaneel, vooral als je Cassia kaneel gebruikt, aangezien Cassia kaneel meer coumarine bevat dan Ceylon kaneel.

Kaneel gezond | Tegen hoofdpijn

Heb je last van hoofdpijn? Dan kan kaneel je hierbij helpen. De bloedverdunnende eigenschappen van kaneel kunnen er namelijk voor zorgen dat de bloedstroom in je gehele lichaam, dus ook de hersenen verbeterd. Dit zal ervoor zorgen dat je hoofdpijn sneller weggaat.

Kaneel is een natuurlijke ontstekingsremmer

Onderzoek op dieren heeft uitgewezen dat kaneel behoort tot de natuurlijke ontstekingsremmers. Het kan zowel tegen inwendige als uitwendige ontstekingen gebruikt worden. Dus kaneel kan bij allerlei ontstekingen gebruikt worden. Hierbij kan je denken aan ontstekingen als blaasontstekingen, tandvleesontstekingen, huidontstekingen en reuma. Voor ontstekingen van het huid kan verdund kaneelolie gebruikt worden.

Een ander onderzoek aan de Universiteit van Kopenhagen heeft uitgewezen dat kaneel artrose klachten kan verminderen. Tijdens dit onderzoek kregen mensen met artrose elke ochtend ontbijtgranen met wat kaneel. Een week later waren bij de meeste mensen de klachten grotendeels vermindert of zelfs verdwenen.

Kaneel gezond | Gezond afvallen

Gezond afvallen met kaneel? Dat is zeker mogelijk! Door kaneel toe te voegen in je maaltijden zal je bloedsuikerspiegel stabieler blijven. Doordat je bloedsuikerspiegel minder zal stijgen, zal je alvleesklier geen insuline meer aanmaken. Hierdoor zal de glucose niet worden omgezet in vet.

Kaneel gezond voor diabetes patiënten en diabetes preventie

Ook is kaneel gezond voor mensen die diabetes willen voorkomen of al diabetes hebben. Kaneel is namelijk goed voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Onderzoek heeft uitgewezen dat kaneel de bloedsuikerspiegel van diabetes patiënten kan verlagen. Echter vinden ze dat nog onvoldoende bewijs om te veronderstellen dat het gebruik van kaneel gunstig is voor diabetes patiënten. Andere onderzoekers beweren dat kaneel de insuline resistentie van het lichaam tegengaat, waardoor de gevoeligheid van het lichaam voor insuline verbeterd wordt. Een half theelepel kaneelpoeder per dag zou deze werking kunnen veroorzaken. Deze claims worden momenteel nog verder onderzocht. Ook worden de twee types van diabetes afzonderlijk onderzocht, aangezien ze verschillende oorzaken hebben.

Kaneel gezond | Tegen schimmel- en bacterie groei

Dankzij zijn antibacteriele werking, kan de kaneel behulpzaam zijn bij het remmen van bacteriegroei als E.coli. Ook bij schimmelinfecties en verkoudheid kan kaneel helpen. Een heerlijke kop kaneelthee zal je genezing versnellen. De hoofdbestandsdeel van kaneel is cinnemaldehyde. Cinnemaldehyde wordt ervan verdacht schimmelinfecties als candida tegen te gaan.

Kaneel gezond voor de hersenen

Wist je dat kaneel gezond is voor de hersenen? het regelmatig gebruik van kaneelproducten als kaneelpoeder, kaneelthee of kaneelolie wordt gerelateerd aan een verminderde risico op aandoeningen als Alzheimer en Parkinson. Onderzoek op muizen met Parkinson heeft uitgewezen dat kaneel de neuronen helpt te beschermen tegen beschadigingen.

Voor mensen zonder deze aandoeningen heeft kaneel uiteraard voordelen. Kaneel stimuleert namelijk het cognitieve vermogen. Het verbetert dus de alertheid en het denkvermogen. Dit komt met name door de mineraal magnesium. Verder bevat kaneel ook ijzer en mangaan. Deze twee mineralen zijn hebben beide ook een goede bijdrage aan de hersenfunctie. Dit is gebleken uit een onderzoek naar het verband tussen deze mineralen en het denkvermogen. Kaneel behoort dus uiteraard tot de voeding voor gezonde hersenen.

Toepassingen en voordelen van kaneelolie

Kaneelolie is een etherische olie. Kaneelolie wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken. Vooral bij vis, vlees en gerechten als couscous of rijst kan kaneelolie gebruikt worden. Kaneelolie wordt ook gebruikt bij aromatherapie. De voordelen van kaneel gelden uiteraard ook voor kaneelolie. Het gebruiken van kaneelolie is daarnaast ook gunstig voor de spijsvertering en heeft sterke antischimmel en antibacteriële werkingen. Daarnaast gaat kaneelolie ook goed voor je tanden. Het helpt gaatjes en tandplak te voorkomen.

Kaneelolie maken

Je kan kaneelolie uiteraard kopen maar het is ook mogelijk om zelf kaneelolie te maken. Dit duurt echter wel een twee weken. Je hebt hiervoor 6 kaneelstokjes nodig en extra virgin olijfolie.

 • Doe de kaneelstokjes in een pot en giet de pot vol met olijfolie, zodat ze helemaal bedekt zijn.
 • Draai de dop van de pot dicht en laat het staan voor twee weken. Schud het af en toe even en zorg ervoor dat het op kamertemperatuur blijft.
 • Als de twee weken voorbij zijn kan je de olie zeven en het gieten in een donkere pot.
 • Je kunt nu de olie gebruiken.

Let wel op dat kaneelolie normaal gesproken verdund moet voordat het wordt toegepast op de huid. De mate waarin het verdund moet worden is afhankelijk van je huid. Daarom is het slim om het even te testen voor je het gebruikt op grote delen van je lichaam.

Kaneelthee maken

Kaneelthee maken is erg makkelijk. Om een pot kaneelthee te maken heb je drie kaneelstokjes, twee zakjes gewone thee, een liter gekookt water en een smaakmaker als honing of suiker nodig.

 • Doe de kaneelstokjes in een beker en voeg hier de kokende water aan toe.
 • Laat dit voor 10 minuten intrekken en voeg vervolgens de twee theezakjes toe.
 • Laat dit weer een paar minuten intrekken.
 • haal vervolgens de theezakjes en de kaneelstokjes eruit en voeg hier een smaakmaker als honing of suiker aan toe.

Je zelfgemaakte kaneelthee is klaar.

Andere weetjes over kaneel

 • Voeding waar kaneel in ziet blijft langer houdbaar. Het is dus ook te gebruiken als een lichte conserveermiddel.
 • Zwangere vrouwen wordt het afgeraden om kaneelsupplementen te nemen, aangezien de werking van kaneel in zo’n hoge concentratie nog niet bekend is. Voor nog meer informatie over voeding waar je mee op moet passen tijdens de zwangerschap kan je het artikel lezen ‘Wat mag je eten als je zwanger bent‘.
 • Heb je last van een slechte adem? Probeer dan eens kaneelwater te gorgelen of neem een heerlijke kopje kaneelthee.
 • Ook voor sporters kan kaneel veel voordelen hebben. het zorgt namelijk voor een verhoging van de hoeveelheid anabole eiwitten in de spiercellen. Dat wil zeggen dat de spieren meer glucose kunnen opnemen en dus meer energie kunnen leveren.
 • Kaneelolie houdt muggen op een afstand. Strooi daarom een aantal druppels kaneelolie in je kamer of smeer je in met kaneelolie om muggen op afstand te houden. Let wel op dat de kaneelolie goed verdund is.

 

Photo by  kobiz7 / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter