Voeding

Zijn kersen gezond? Waar zijn kersen goed voor?

kersen gezond | kersen goed voor | kers | kersen | voordelen van kersen
Geschreven door Bodyheal

Kersen zijn heerlijke zomervruchten. In de maanden juni en juli zijn ze ook vrijwel overal verkrijgbaar. Dat kersen gezond zijn zal niks nieuws zijn. Maar waar zijn kersen gezond voor en wat zijn de verschillen tussen zure kersen en zoete kersen? Dat en nog veel meer gaan we behandelen in dit artikel. Lees dus snel verder!

Verschillend tussen zure kersen en zoete kersen

Er zijn behoorlijk grote verschillen tussen de voedingswaardes van zure kersen en zoete kersen. Zoals je hieronder kan zien bevatten zure kersen meer voedingsstoffen dan zoete kersen. Beide kersen bevatten in ieder geval de mineralen ijzer, koper, zink, fosfor, kalium, calcium, magnesium en de vitamines B6, B1, B2, K en E.

Voedingstabel per 100 gram

Zoete kersen     Zure kersen
Energie                                                          228                     221
Calorieën                                                      54                       52
Betacaroteen (ug)                                        66                       740
Luteïne (ug)                                                   45                       50
Retinol equivalenten (ug)                           12                       130
Lycopeen (ug)                                               8                          –
Zeaxanthine (ug)                                          6                          20
Betacryptoxanthine (ug)                             6                          20
Retinol activiteitsequivalenten (ug)           6                         65
Alfacaroteen (ug)                                          3                         60

Dit zijn allemaal belangrijke voedingsstoffen die bijdragen aan het gezond houden van je lichaam. In zure kersen komen deze voedingsstoffen in een aanzienlijk hogere mate voor.

Kersen gezond | Natuurlijke ontstekingsremmers

Zijn kersen gezond? Jazeker! Om te beginnen gaan we het hebben over de ontstekingsremmende eigenschappen van kersen. Onderzoekers beweren dat kersen een van de hoogste gehaltes aan ontstekingsremmers bevatten. Tijdens een onderzoek bij vrouwen met artritis bleek dagelijks twee glazen zure kersen de ontstekingen aanzienlijk te verminderen. Kersen zijn vooral goed bij tegen jicht. Jicht is een reumatische aandoening net zoals reumatoïde artritis. Jicht wordt veroorzaakt door hoge urinezuurspiegel in het bloed. Kersen verlagen de urinezuurspiegel in het bloed, waardoor de klachten van jicht afnemen. Andere onderzoeken van de USDA en de Boston Universiteit hebben uitgewezen dat dagelijkse gebruik van 280 gram kersen op een nuchtere maag, urinezuur verlaagt en jichtaanvallen vermindert. Voor nog meer ontstekingsremmende voeding kan je het volgende artikel lezen ‘ natuurlijke ontstekingsremmers‘.

Kersen gezond voor de huid

Ook zijn kersen gezond voor de huid. Vooral zure kersen bevatten namelijk veel retinol. Van retinol is bekend dat het goed is voor de huid. Dit heeft een onderzoek uitgewezen bij vrouwen tussen de 26 en 44 jaar. Het onderzoek duurde en half jaar. Na half jaar was de elasticiteit van de huid met 10,7% verbeterd. Daarnaast was ook de viscositeit met 15,8% gedaald.

Kersen gezond | Vermindert gevolgen van vettig voedsel

Een andere belangrijke reden waarom kersen gezond zijn is omdat ze quercetine bevatten. Quercetine behoort tot de polyfenolen en heeft erg veel voordelen voor het lichaam. Zo versterkt quercetine de werking van vitamine C, heeft ontstekingsremmende eigenschappen, helpt tegen allergien als hooikoorts en gaat de schadelijke effecten van vettig voedsel tegen. Dit heeft een onderzoek op muizen uitgewezen. Tijdens het onderzoek bleken de muizen die quercetine hadden gekregen minder vetophopingen, minder vette lever en een lagere bloedsuikerspiegel te hebben. Kies dus voor gezonde snacks als kersen als je gezond wilt afvallen. Snack wel met mate!

Kersen gezond | Natuurlijke bloeddrukverlager

Weer een ander, vrij recente onderzoek heeft uitgewezen dat kersen ook de bloeddruk verlagen. Oftewel kersen zijn natuurlijke bloeddrukverlagers. Tijdens het onderzoek kregen mannen met een te hoge bloeddruk 60 ml geconcentreerde zure kersensap. 60 ml geconcentreerde zure kersensap is ongeveer gelijk aan 180 zure kersen. 3 uur later was er een aanzienlijk verlaging van de bloeddruk te zien. Ondanks dat de werking niet direct was, beweren de artsen toch dat het kwam door de zure kersensap.

Kersen gezond | Tegen kanker

Kersen bevatten veel gezonde voedingstoffen. Betacaroteen, anthocyanen en quercetine zijn allemaal stoffen die kanker helpen te voorkomen. Er is vooral veel onderzoek gedaan naar de voordelen van anthocyanen op kanker. Zo blijkt dat deze stoffen genetische mutaties van cellen tegengaat. Deze mutaties kunnen leiden tot kanker. Uiteraard hebben de andere stoffen ook een soortgelijke werking. Ze beschermen het lichaam namelijk tegen vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen schade aanrichten, zowel in de cellen als in de DNA, waardoor er mutaties ontstaan en wat kan leiden tot kanker.

Kersen gezond | Tegen diabetes

Ook zijn kersen gezond bij diabetes. Dit heeft te maken met de anthocyanen. anthocyanen geven kersen de mooie rode kleur. Anthocyanen hebben namelijk een positieve werking op de genen die met glucose regulering te maken hebben. Dankzij deze werking verkleinen de kersen de kans op diabetes.

Kersen gezond | Hart- en vaatziekten

Je hart en vaatstelsel zullen heel veel baat hebben wanneer jij kersen gaat kersen. Kersen zijn namelijk erg rijk aan allerlei gezonde voedingsstoffen. Ten eerste zal de bloeddrukverlagende en regulerende werking het hart erg positief beïnvloeden. Daarnaast zullen alle antioxidanten vrije radicalen tegengaan, waardoor de kans op hart- en vaatziekten verkleint wordt.

Kersen gezond | Bevordert spierherstel en sportprestaties

Een onderzoek naar het effect van kersen bij sporters liet zien dat de prestaties toename wanneer de sporters kersen hadden gegeten van te voren. Daarnaast viel het ook op dat deze sporters minder last hadden van spierpijn. Dit verklaarden de onderzoekers als volgt. De antioxidanten in zure kersen bieden bescherming tegen vrije radicalen, die ontstaan tijdens het sporten. De deelnemers voor dit onderzoek waren atleten (hardlopers) die dagelijks 480 mg gedroogde zure kersenpoeder gebruikten voor het hardlopen. Deze atleten waren gemiddeld 13% sneller dan normaal. Bovendien kan de energie in kersen snel gebruikt worden, daarom is het ook slim om kersen vlak voor een wedstrijd of een training te eten.

Kersen gezond | Natuurlijke pijnstillers

Tenslotte is er nog een belangrijke reden waarom kersen gezond zijn. Het zijn namelijk natuurlijke pijnstillers. Sommige onderzoekers beweren zelfs dat kersen een betere effect hebben dan medicijnen als paracetamol en aspirine. Ten eerste kunnen verlichten kersen klachten van reumatische aandoeningen verlichten. Daarnaast verlichten en voorkomen ze ook spierpijn na inspanning. Verder blijkt het ook te helpen tegen hoofdpijn en menstruatieklachten.

Kersen; gezonde voeding tijdens de zwangerschap?

De voordelen van kersen houden maar niet op. Iedereen kan gebruik maken van deze voordelen. Dus ook voor zwangere zijn kersen gezond. Kersen zijn ten eerste vrij arm in calorieën. Dat wil dus zeggen dat je niet snel zal aankomen door kersen. Daarnaast bevatten ze erg veel mineralen, vitamines en andere belangrijke voedingsstoffen voor de gezondheid de moeder en het ongeboren kind. Je kan dus gerust genieten van kersen tijdens de zwangerschap. Welke voeding is nog meer gezond tijdens de zwangerschap? Leest het artikel ‘gezonde voeding tijdens zwangerschap‘.

Kersen bewaren?

Kersen kan je zowel in de koelkast als in de vriezen bewaren. In de koelkast blijven verse kersen maximaal twee weken goed. Op kamertemperatuur zijn ze slechts enkele dagen houdbaar. Invriezen kan natuurlijk ook. Dan zijn ze veel langer houdbaar. Invriezen kan je met of zonder pit doen. Wel is het slim om de steel te verwijderen. Leg de kersen eerst allemaal naast elkaar in de vriezen, zodat ze invriezen en niet meer kunnen kneuzen. Vervolgens kan je ze in een zakje doen en weer in de vriezer plaatsen.

Uit alle bovengenoemde weetjes kunnen we concluderen dat kersen gezond zijn en dat ons lichaam veel voordelen heeft als wij ze eten. Begin daarom vandaag nog met het eten van ervan en profiteer van de voordelen van druiven.

 

 

Photo by Ichunt / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter