Medisch Voeding

Kiwi gezond? Voordelen van kiwi

kiwi gezond | voordelen van kiwi | kiwi
Geschreven door Bodyheal

Kiwi is een heerlijke fruitsoort en komt oorspronkelijk uit China. Maar in hoeverre is kiwi gezond? Naar de gezondheidsvoordelen van deze vrucht is veel onderzoek gedaan. Er zijn veel voordelen van kiwi gevonden, daarom heeft de kiwi ook boven aan de lijst gestaan met gezonde voeding, die was samengesteld door Universiteit Yale.

Kiwi gezond | Natuurlijke cholesterolverlager

Is kiwi gezond voor mensen met te hoge cholesterolgehaltes ? Dankzij het werkstoffen pectine arginine is kiwi een natuurlijke cholesterolverlager te noemen. Pectine is een wateroplosbaar voedingsvezel, waaraan de cholesterol zich kan binden en op die manier het lichaam kan verlaten.

Kiwi gezond | Tegen kanker

Kiwi’s bevatten net zoals wortels beta-caroteen. Beta-caroteen wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en verkleint de kans op kanker & hartziektes. Daarnaast bevatten kiwi’s ook luteïne. Deze carotenoïde biedt een bijzondere bescherming tegen endeldarmkanker, longkanker en prostaatkanker. Tenslotte hebben kiwi’s nog het werkstofje chlorofyline, chlorofyline helpt bij het voorkomen van leverkanker. Nog een goede reden dus waarom kiwi gezond is.

Kiwi gezond | Tegen hart- en vaatziekten

Verder is de kiwi gezond voor mensen met hart- en vaatziekten. Kiwi’s zijn namelijk rijk aan magnesium. Een tekort aan magnesium kan leiden tot hoge bloeddruk, hartziektes en hartspierweefsel afwijkingen. Dankzij de hoge kalium- en lage natriumgehalte zijn kiwi’s zeer geschikt voor mensen met een te hoge bloeddruk. Ook foliumzuur vinden we terug in kiwi’s. Voldoende foliumzuur tijdens zwangerschap verkleint de kans op afwijkingen bij de geboorte en op latere leeftijd. Doordat de kiwi cholesterolverlagend werkt, gaat het ook dichtslibbing van de aders tegen. Dit komt met name door arginine. Arginine wordt ook wel gebruikt in impotentie behandeling. Dankzij al deze voordelen behoort de kiwi tot de natuurlijke bloeddrukverlagers.

Kiwi gezond | Natuurlijke antidepressiva

Dankzij de foliumzuur & inositol behoort de kiwi tot de natuurlijke antidepressiva. Daarnaast bevordert inositol ook de groei van een kind in de puberteit. Tevens bevatten kiwi’s serotonine, een natuurlijke middel tegen stress. Serotonine heeft namelijk een kalmerende functie op de hersenactiviteit. Eigenlijk bevatten ze tryptofaan, dat in het lichaam wordt omgezet tot serotonine. Zowel serotoninetekort als serotoninesyndroom (serotonineoverschot) kunnen allerlei vervelende klachten veroorzaken.

Kiwi gezond | Voor (brand)wonden

Proline is een aminozuur die een belangrijke rol speelt bij de genezing van wonden. Het innemen van proline helpt echter niet om wonden sneller te genezen. Wel helpt arginine hiertegen. Arginine is namelijk de voorganger van proline. Waarom het direct innemen van proline geen effect heeft wordt nog onderzocht. Bovendien zijn kiwi’s ook natuurlijke ontstekingsremmers.

Kiwi gezond | Als natuurlijke bloedverdunner

Tenslotte is er nog een belangrijke reden waarom  kiwi gezond is. Uit onderzoek van de universiteit van Oslo is namelijk gebleken dat twee tot drie kiwi’s per dag een bloedverdunnend werking hebben. Het heeft dezelfde werking als een aspirine die vaak door een arts worden voorgeschreven als bloedverdunner. In tegenstelling tot aspirine heeft deze natuurlijke bloedverdunner geen bijwerkingen.

Nu je weet waarvoor kiwi gezond is zal je het hopelijk vaker gebruiken. Geniet van lekkere kiwi’s en maak gebruik van de voordelen van kiwi.

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter