Voeding

Kokosolie gezond | kokosnoot gezond | kokosmelk gezond | Voordelen

Kokosolie gezond | kokosnoot gezond | kokosmelk gezond | kokosmelk | kokosolie
Geschreven door Bodyheal

De kokosnoot zit vol met voordelen voor ons gezondheid. Ondanks de verzadigde vetten, is kokosolie gezond voor ons lichaam. Ook is kokosmelk gezond zoals alle andere delen van de kokosnoot. De kokosnoot is een steenvrucht en komt in bijna alle tropische gebieden voor.

Kokosolie gezond | Tegen hart- en vaatziekten

kokosnoten bevatten kokosolie. Kokosolie bestaat voor zo’n 90 procent uit verzadigde vetten. Vaak is het daarom niet duidelijk of kokosolie gezond is. De verzadigde vetten in kokosolie hebben in tegenstelling tot andere verzadigde vetten echter veel meer voordelen dan nadelen. Kokosolie bevat namelijk vetzuren met middellange ketens (MCT’S, Medium Chain Triglyceriden). Een voorbeeld hiervan is laurinezuur. Moedermelk bestaat voor ongeveer dertig procent uit laurinezuur. Van kokosolie is bekend dat het voor ongeveer vijftig procent uit  laurinezuur bestaat. Laurinezuur heeft een gunstig effect op het hart. Het verhoogt namelijk de goede ‘HDL’ cholesterol. Op deze manier wordt de verhouding van LDL/HDL verbeterd.

Kokosolie gezond | Voor spieropbouw

Kokosnoten leveren snelle energie. Ideaal dus voor sporters. Er zijn namelijk geen aminozuren nodig voor de verbranding van kokosolie. Op deze manier is er meer energie over om te trainen en zal de spieropbouw versnellen.

Kokosmelk gezond | Tegen bloedarmoede

De kokosnoot bevat kokosmelk die behoorlijk rijk is aan ijzer. Dit is een van de hoofdredenen waarom kokosmelk gezond is. In de meeste gevallen is ijzertekort de oorzaak van bloedarmoede. Een beker kokosmelk bevat al bijna 25 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) ijzer. Waar zit het meeste ijzer in? Lees het artikel ‘ijzerrijke voeding‘.

Kokosolie gezond | Tegen ziekte van Lyme

Er is nog een belangrijke reden waarom kokosolie gezond is. Als een teek meer dan 24 uur aan/in je huid heeft gezeten, is er een grote kans dat je een infectie oploopt. Normaal wordt dat met antibiotica genezen. Deze antibiotica zijn echter zeer slecht voor de lever. Een goede alternatie hiervoor is kokosolie. Volwassenen worden aangeraden om tweemaal daags 15 ML in te nemen en voor kinderen tweemaal daags 10 ML.

Er bestaan ook monolaurine capsules. Laurinezuur wordt in het lichaam omgezet naam monolaurine. Als je besluit om deze capsules in te nemen dan worden volwassenen tweemaal daags drie capsules aangeraden en kinderen tweemaal daags twee capsules.

Kokosmelk gezond | Voor het immuunsysteem

Dankzij de hoge vitamine C gehalte en de laurinezuur gehalte in kokosmelk heeft het sterke antibacteriële, antischimmel en antivirale eigenschappen. Laurinezuur en caprinezuur die beide in kokosnoten voorkomen zijn inzetbaar tegen parasieten, wormen, schimmels en voedselvergiftiging. Nog een reden dus waarom de kokosnoot gezond is.

Kokosolie gezond voor de schildklier

Uit meerdere studies is gebleken dat de olie van de kokosnoot een regulerend werking heeft voor de schildklier. Het helpt dus zowel bij een te langzame werking (hypothyreoïdie) als bij een te snelle werking van de schildklier (hyperthyreoïdie). Als eerst werd dit in 2003 bekendgemaakt. Nog een reden dus waarom kokosolie gezond is.

Kokosolie gezond | Voor de stabiele bloedsuikerspiegel

Een andere reden waarom kokosolie gezond is, is omdat het de bloedsuikerspiegel weet te stabiliseren en te reguleren. Dit komt door de middellange vetzuur ketens ( MCT’S) in kokosolie. Dit proces gebeurd als volgt. Dankzij de middellange ketens wordt de spijsvertering vertraagt, waardoor de energiestroom constant blijft. Diabetes patiënten zullen hier dus baat bij hebben. Bovendien kan kokosnootsuiker, wat gemaakt wordt van kokosnectar ook als natuurlijke suikervervanger gebruikt worden!

Kokosolie gezond | Voor botten en tanden

Dat kokosolie gezond is voor ons lichaam is onderhand wel duidelijk. Maar je was vast niet op de hoogte dat kokosolie ook zeer gunstig is voor onze botten en tanden. Kokosolie verhoogt namelijk de opneembaarheid van calcium en magnesium. Zo zorgt het ervoor dat de botten en tanden sterk en stevig blijven.

Kokosnoot gezond | Omega-3 en omega-6

Behalve dat de kokosnoot gezond is, heeft het ook een stimulerende werking op de opname van omega 3 en omega-6 vetzuren. Daarom wordt aangeraden om kokos producten in combinatie met voeding te consumeren die rijk is aan omega-3 en omega-6. Voorbeelden hiervan zijn chiazaad, walnoten, vette vis.

Kokosolie gezond | Voor huid en haar

Tenslotte is er nog een reden waarom kokosolie gezond is voor ons. Ons huid en haar heeft namelijk veel voordelen bij het gebruik van kokosolie. Het hydrateert namelijk de huid. Kokosolie kan ook gebruikt worden tegen acne. Het klinkt niet logisch om deze olie tegen acne te gebruiken, omdat oliën over het algemeen de poriën verstoppen. In tegenstelling tot andere oliën heeft kokosolie echter twee voordelen. Het is antibacterieel en bevat laurinezuur en caprinezuur. Deze worden omgezet tot monocaprine en monolaurine zodra men het op de huid aanbrengt. Monocaprine en monolaurine vervangen in tegenstelling tot  de meeste zeepproducten de bescherming van de huidlaag.

Uit alle bovengenoemde weetjes kunnen we concluderen dat zowel de kokosmelk als de kokosolie gezond zijn en dat ons lichaam veel voordelen heeft als wij ze gebruiken. Begin daarom vandaag nog met het gebruiken ervan en ervaar zelf de voordelen van kokosolie en kokosmelk!

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter