Voeding

Is de komkommer gezond? Voordelen van komkommers

komkommer gezond | voordelen van komkommers | komkommer | komkommers | komkommer goed voor
Geschreven door Bodyheal

Iedereen kent komkommers en weet waarschijnlijk dat de komkommer gezond is. Ze zijn dan ook niet voor niks een van de meest gekweekte groentesoorten op de hele wereld. Het zijn lekker frisse opkikkers tijdens de zomer. Wil je weten waar de komkommer nou allemaal gezond voor is? In dit artikel gaan we het hebben over alle voordelen van komkommers.

Komkommer gezond | Voorkomt hydratatie

Waarom is de komkommer gezond? De gehalte aan water speelt een belangrijke rol bij  de gezondheidsvoordelen van de komkommer. Komkommers bestaan namelijk voor 95% uit water. Hierdoor helpen komkommers hydratatie te voorkomen. Het drinken van voldoende water is erg belangrijk voor de gezondheid. Heb je niet voldoende water gedronken, om wat voor een reden dan ook? Neem dan een heerlijk koude komkommer en vul de watergehalte bij!

Komkommer gezond | Voor de spijsvertering

Wist je dat de komkommer gezond is voor de spijsvertering? De spijsvertering wordt namelijk bevordert door de grote hoeveelheid water en natuurlijk ook de vezels in komkommers. Vezels bevorderen onder andere de darmwerking. De grote hoeveelheid water helpt onder andere het lichaam te ontgiften van giftige stoffen.

Gezond afvallen? Neem komkommers als tussendoortjes

Wil jij gezond afvallen? Dan is het zeker aan te raden om komkommers te eten. Komkommers zijn namelijk erg laag in calorie en bestaan voor 95% uit water. Laat de ongezonde snacks dus lekker liggen en kies voor de gezonde varianten.

Komkommer gezond voor de huid

Ook is de komkommer gezond voor de huid. Komkommers bevatten namelijk veel mineralen die erg belangrijk zijn voor een gezonde huid zoals magnesium, kalium en silicium. Ze zijn vooral rijk aan silicium. Silicium is een mineraal die voor verschillende processen noodzakelijk is. Het helpt bij de ontwikkeling van het bot, kraakbeen, ligamenten, kraakbeen, pezen en bindweefsels in de spieren. Een andere reden waarom de komkommer gezond is voor de huid, is de hoge watergehalte. Vocht is namelijk erg belangrijk voor een gezonde huid. De komkommerschil kan ook gebruikt worden tegen zwellingen, zonnebrand of huidirritaties.

Ook zijn er komkommerextracten op de markt. Deze komkommerextracten worden vaan gebruikt tijdens behandelingen van allerlei huidaandoeningen. Komkommers bevatten namelijk twee stoffen die waterverlies tegengaan. Dat is een van de belangrijkste redenen waarom ze gebruikt worden bij verschillende huidaandoeningen. Deze twee stoffen zijn ascorbinezuur en cafeïne zuur.

Komkommer goed voor de nieren

Komkommers verlagen de de urine niveau in het lichaam. Hier hebben de nieren erg veel baat bij. Daarnaast helpt de perfecte mengsel van water en vezels je constipatie en nierstenen te voorkomen. Een komkommerrijke salade is daarom ook ideaal voor een gezonde spijsvertering en gezonde nieren. Het is overigens slim om de komkommers met schil te eten. Komkommerschil is namelijk rijk aan vitamines, zoals vitamine A.

Heb je last van reumatische aandoeningen, waarvan de oorzaak overmatige urinezuur is? Dan kan je komkommersap in combinatie wortelsap gebruiken. Dit is een effectieve remedie tegen dit soort klachten.

Komkommer gezond | Ontgiften het lichaam

Nog een reden waarom de komkommer gezond is. Zoals al eerder in het artikel besproken is, ontgiften komkommers het lichaam. Dit komt met name door de grote hoeveelheid water. Zo helpen ze het lichaam bij het verwijderen van opgehoopte gifstoffen en afvalstoffen en voorkomen ze het ontstaan van nieuwe ophopingen.

Komkommer gezond | Tegen Obstipatie

Komkommers zijn de ideale groente tegen obstipatie. Ten eerste is het belangrijk dat je de komkommer met schil eet. De schil bevat namelijk veel vezels, die vocht vasthouden. Daarnaast bestaat de komkommer voor 95% uit water. De perfecte combinatie van vezels en water zorgt ervoor dat verstopping binnen no time verleden tijd wordt.

Komkommer gezond | Tegen kanker

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de komkommer stoffen bevat die kanker helpen te voorkomen. Onder andere de stoffen pinoresinol, lariciresinol en secoisolariciresinol blijken een de kans op prostaatkanker, eierstokkanker, borstkanker en baarmoederkanker te verkleinen.

Komkommer gezond | Tegen diabetes

Ook is de komkommer gezond voor diabetes patiënten. Het blijkt namelijk dat komkommer en komkommersap een bepaalde hormoon bevatten, die noodzakelijk is voor de alvleesklier om insuline te gaan produceren.

Komkommer gezond | Tegen Bloedarmoede

Bij bloedarmoede heb je een te weinig rode bloedcellen. Een van de meestvoorkomende oorzaken van bloedarmoede is een tekort aan ijzer. Ook een tekort aan foliumzuur of koper kunnen de reden zijn voor te weinig rode bloedcellen, aangezien ze noodzakelijk zijn voor de aanmaak van rode bloedcellen. Om bloedarmoede te voorkomen is het dus belangrijk dat je voldoende van deze voedingstoffen binnen krijgt. Komkommers zijn behoorlijk rijk aan mineralen, waaronder ook ijzer. Om bloedarmoede te voorkomen heb je dus ijzerrijke voeding nodig, die ook voldoende foliumzuur en koper moet bevatten.

Komkommer gezond | Natuurlijke cholesterolverlager

Uit onderzoek is gebleken dat komkommers ook natuurlijke cholesterolverlagers zijn. Het onderzoek heeft aangetoond dat dit komt door bestanddelen, genaamd sterolen. Dit zijn plantensterolen, ook wel bekend als fytosterolen. Fytosterolen blokkeren de opname van cholesterol in het lichaam, daarom worden ze ook vaak toegevoegd aan producten als margarine

Komkommers behoren tot de gezonde voeding tijdens de zwangerschap

Uiteraard kan de komkommer niet missen in het rijtje van de gezonde voeding tijdens zwangerschap. Zwangere vrouwen kunnen namelijk alleen maar baat hebben bij het eten van komkommers tijdens de zwangerschap. Het is rijk aan voedingstoffen en zal de zwangerschap alleen maar ten goede doen. Wil je meer informatie over voeding tijdens de zwangerschap?  Lees dan het artikel over ‘gezonde voeding tijdens zwangerschap‘.

Andere interessante weetjes over komkommers

  • Komkommers helpen je om een kater te voorkomen. Heb je het gevoel dat je de volgende dag een kater gaat krijgen? Neem dan een aantal komkommerschijven voordat je naar bed gaat.
  • Ook kan je komkommers gebruiken om slechte adem te verhelpen. Hiervoor pak je een komkommerschijf en plaatst dit tegen je gehemelte aan voor ongeveer 30 seconden. Komkommers hebben een bacteriedodende eigenschap, waardoor ze de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de slechte geur al snel hebben gedood.
  • Komkommerschijven op de ogen helpen goed tegen wallen en opzwellingen.
  • Tot de komkommerfamilie behoren ook courgettes, pompoenen, augurken en watermeloenen.

Zoals je kan afleiden uit de bovenstaande voordelen is de komkommer gezond en helpt het bij verschillende processen in het lichaam. Voeg het daarom vandaag nog toe aan je dagelijkse voeding en profiteer van de vele voordelen van komkommers.

 

Photo by Max Mallett / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter