Dat zowel de witte kool als de rode kool gezond zijn is voor iedereen denk ik wel bekend maar waar zijn rode en witte kool gezond voor en waarom? Dat en nog veel meer gaan we behandelen in dit artikel. Na het lezen ervan zal je vast en zeker meer kool gaan eten!
Witte en rode kool gezond tegen kanker
Dat de witte Kool en de rode kool gezond zijn voor kankerpatiënten is door verschillende onderzoeken bevestigd. Vrijwel alle koolsoorten hebben bepaalde antioxidanten van het groep polyfenolen, waardoor ze chronische ontstekingen in het lichaam voorkomen. Chronische ontstekingen kunnen leiden tot kanker. Daarnaast bevatten de meeste koolsoorten ook verschillende glucosinolaten. Deze glucosinolaten worden in het lichaam omgezet naar isothiocyanaten, ook wel ITC’s genoemd. ITC’s kunnen kanker op verschillende manieren tegengaan. Ze kunnen bijvoorbeeld moleculen die boodschappen overbrengen een andere opdrachten geven, waardoor bepaalde ontstekingsremmende mechanismes in het lichaam worden geactiveerd. ITC’s ondersteunen ook de ontgiftingssysteem van het lichaam. Een Poolse onderzoek heeft aangetoond dat de kans op borstkanker verkleint wordt als vrouwen regelmatig kolen eten.
Rode en witte kool gezond | Natuurlijke ontstekingsremmers
Vrijwel alle koolsoorten behoren tot de natuurlijke ontstekingsremmer. Vooral de rode kool heeft erg sterke ontstekingsremmende eigenschappen. Het bevat namelijk anthocyaan. Anthocyaniden zijn een polyfenolen en zijn verantwoordelijk voor de rode kleur van rode kool. Ze zijn behalve de ontstekingsremmers ook gunstig voor kalkophoping in de bloedvaten. Dit heeft een Amerikaanse onderzoek aangetoond. Andere koolsoorten zoals de witte kool of boerenkool hebben ook ontstekingsremmende eigenschappen. Dit komt door de grote hoeveelheid antioxidanten. Deze antioxidanten zorgen ervoor dat kleine ontstekingen in het lichaam onder controle worden gehouden, waardoor ze niet zullen veranderen naar chronische ontstekingen. Er zijn daarnaast veel gevallen bekend, waarbij een kompres van koolbladeren ontstekingen en zwellingen heeft geheeld. Deze eigenschappen van de koolbladeren is al sinds de 19e eeuw bekend.
Witte en rode kool gezond | Tegen hoofdpijn
Helaas is dit nog niet wetenschappelijk aangetoond maar het blijkt dat het kauwen op rauwe koolbladeren hoofdpijn kan verminderen. Het helpt vooral goed bij een kater. Ideaal om te weten als je na een avondje stappen weer naar werk moet. Dit geldt overigens voor vrijwel alle koolsoorten. Mocht je last hebben van stekende hoofdpijn? Lees dan het artikel over hoofdpijn verhelpen.
Rode en witte kool gezond | Voor hart- en vaatziekten
Wist je dat rode en witte kool gezond zijn voor hart- en vaatziekten? Dit komt ten eerste doordat ze rijk zijn aan vezels. Dit gaat namelijk de gevolgen van de slechte cholesterol op de bloedvaten tegen. Een hoge cholesterol is een van de meestvoorkomende oorzaken voor hart- en vaatziekten. Daarnaast bevatten rode en witte kool ook foliumzuur. Een onderzoek aan de Harvard University of Public Health heeft aangetoond dat vrouwen die foliumzuur rijke voeding eten, een kleinere kans hebben op hart- en vaatziekten.
Witte en rode kool gezond | Tegen overgewicht
Zit je in je dieet en wil je gezond afvallen? Dan kan je zowel witte als rode kool en ook alle andere kolen toevoegen aan je dieet. Kolen bevatten namelijk wijnsteenzuur. Wijnsteenzuur is stof dat ervoor zorgt dat suikers niet worden omgezet tot lichaamsvet. Daarnaast zijn de meeste kolen ook vochtafdrijvend en versnellen ze de vetverbranding. De grote hoeveelheid vezels in kolen weten je honger ook vrij snel te stillen.
Rode en witte kool gezond | Behandeling van wonden
Er is nog een reden waarom kool gezond is. Koolbladeren hebben een genezende werking op wonden en zweren maar ze kunnen ook ingezet worden bij ontstekingen en gewrichtspijn. Een zogenoemde koolblad kompres kan je op twee manieren maken. Je kan de nerf in het midden verwijderen en er een paar keer overheen gaan met een deegroller, zodat het buigbaar wordt. Vervolgens kan je het plaatsen op de gewenste plaats. Een andere optie is om de koolblad fijn te snijden en dit met een doekje vastbinden op de plaats van de klacht.
Witte en rode kool gezond | Voor de botten
Dat rode en witte kool gezond zijn voor de botten komt vooral door de vitamines K en C. Vitamine K is namelijk verantwoordelijk voor de productie van een bepaalde eiwit, die de mineralisatie van de botten ondersteunt. Dit is belangrijk voor het verkrijgen en behouden van sterke botten. Om deze reden voorkomen rode en witte kool ook osteoporose. Vitamine C is ook een belangrijk vitamine voor het behouden van sterke botten.
Rode en witte kool gezond | Voor de huid en het gezichtsvermogen
Ook zijn witte en rode kool gezond voor de huid en het gezichtsvermogen. Dit komt vooral door de grote hoeveelheid vitamine A in witte en rode kool. De meeste koolsoorten zijn rijk aan vitamine A. Vitamine A is belangrijk voor het gezichtsvermogen. Onder andere voor de nachtzicht. Daarnaast gaat vitamine A leeftijdsgebonden achteruitgang van het gezichtsvermogen ook tegen. Tenslotte is het ook goed voor de huid. Het houdt je huid namelijk strak, glanzend en gaat het ontstaan van rimpels tegen. Hier helpt vitamine C uiteraard ook bij. Een halve krop sla voorziet met bijna de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan vitamine C
Witte en rode kool | Gezonde voeding tijdens zwangerschap
Vooral rode en witte kool maar ook andere koolsoorten zoals boerenkool worden zeker aangeraden tijdens de zwangerschap. Ten eerste zijn kolen rijk aan foliumzuur. Foliumzuur is een belangrijke voedingsstof, zowel voor vrouwen als voor het ongeboren kind. Foliumzuur is namelijk nodig voor een gezonde ontwikkeling van het ongeboren kind. Het voorkomt het aandoeningen als een open rug, open gehemelte en een hazenlip. Daarnaast is het ook belangrijk voor een goede ontwikkeling van de zenuwstelsel van het ongeboren kind. Ook bevatten rode en witte kool vitamine A. Vitamine A helpt voor bij de groei van de organen en beschermt het tegen infecties. Daarnaast bevatten kolen natuurlijk nog veel meer voedingsstoffen die alleen maar in de voordeel van de zwangeren kunnen werken. Eet dus gerust lekker veel en verschillende koolsoorten tijdens de zwangerschap. Voor meer informatie over voeding tijdens zwangerschap kan je het artikel erover lezen.
Hoe kan je kool bewaren?
Kolen behoren tot de wintergroenten en kunnen daarom goed tegen de kou. Zowel de witte als de rode kool zijn behoorlijk lang houdbaar. Je kan ze voor ongeveer een weekje bewaren op een koel plek tussen de 10-15 graden. Je kan ze ook in de koelkast bewaren. Op een koele plaats is het echter iets langer houdbaar. Als je kool eenmaal snijdt dat zijn ze maximaal nog maar 2 tot 3 dagen houdbaar. Rode en witte kool invriezen is uiteraard ook mogelijk. Dit kan je het beste doen door ze te wassen, vervolgens klein snijden en even een minuutje of twee in kokend water gooien, inpakken in diepvrieszak en in de diepvries zetten.
Tips voor het klaarmaken van witte en rode kool
- Probeer kool zo kort mogelijk te koken. Zo zal je meer gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen.
- Als je de kool zacht wil maken kan je het in verse citroensap gaan plaatsen.
- Probeer kool zo vers mogelijk te gebruiken in je gerechten.
Na alle bovengenoemde feiten is het wel duidelijk dat rode en witte kool gezond zijn. Neem ze dus snel op in je dagelijkse voeding en maak gebruik van de vele voordelen van rode kool en witte kool.