Verzorging

Koorts verlagen | Wat helpt tegen koorts | Koortsverlagende voeding

koorts verlagen | wat helpt tegen koorts | koortsverlagende voeding | koortsremmers | koortsverlagers
Geschreven door Bodyheal

Koorts verlagen kan makkelijker zijn dan je denkt! Het is verstandiger om te kiezen voor koortsverlagende voeding, in plaats van medicatie. Maar wat helpt tegen koorts? Daar kom je achter zodra je dit artikel leest. Er zijn veel voedingsmiddelen die koortsverlagende werkingen hebben. Om dit artikel zo compleet mogelijk te houden, blijven we regelmatig nieuwe informatie toevoegen.

Wanneer heb je koorts?

De normale lichaamstemperatuur van de mens ligt rond de 37 graden Celcius. Vanaf 37,5 graden is er sprake van een verhoogde lichaamstemperatuur. Vanaf de 38 graden is er pas officieel sprake van koorts. Koorts ontstaat doordat infecties je lichaam binnendringen. De reden waarom koorts ontstaat is omdat je lichaam dan beter in staat is om de indringer te bestrijden.

Koorts verlagen met water

Koorts verlagen zal erg moeilijk zijn als je niet voldoende water drinkt. Als je koorts hebt verlies je namelijk veel vocht door het zweten. Als gevolg hiervan kan je uitdrogen, wat weer kan leiden tot hogere koorts. Het is daarom belangrijk dat je veel drinkt.

Koorts verlagen met granaatappels

De granaatappel behoort ook tot de koortsverlagende voeding. Ze hebben een behoorlijk snelle werking op koorts. Dit komt doordat ze rijk zijn aan antioxidanten en ook veel water bevatten. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het een van de beste koortsremmers is dat ik heb geprobeerd. Helaas zijn granaatappels niet gedurende het hele jaar te koop

Koorts verlagen met kaki fruit

Ook de kaki fruit hoort tot de koortsverlagende voeding. Al eeuwenlang wordt de kaki fruit in China gebruikt om koorts te verlagen. In 2003 is dit ook nog eens wetenschappelijk bewezen. De kaki fruit kan ook gebruikt worden om hitte beter te weerstaan. Van deze eigenschap kan je gebruik maken als je bijvoorbeeld naar de tropen gaat, doordat er een grote temperatuursverandering optreedt.

Koorts verlagen met pomelo

Koorts verlagen kan ook door het eten van citrusvruchten als pomelo of citroen. Citrusvruchten geven het immuunsysteem namelijk een sterke boost, waardoor ze zeker behulpzaam kunnen zijn bij het bestrijden van infecties. Vooral pomelo is onwijs rijk aan vitamine C. Het bevat namelijk bijna 200% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan vitamine C. Daarnaast zijn ze ook rijk aan andere antioxidanten. Dankzij deze antioxidanten helpt het ook tegen griepjes en verkoudheden.

Koorts verlagen met kruidenthee

Sommige soorten kruidenthee hebben ook een koortsverlagende werkingen. Dit komt doordat ze krachtige antibacteriële werkingen hebben. Daarom helpen ze tegen verkoudheden, griep en koorts. Enkele van deze kruidentheesoorten zijn

Koorts verlagen met etherische oliën

Koorts verlagen kan ook met behulp van verschillende etherische oliën. De meeste etherische oliën moet je goed verdunnen met water. Deze oliën hebben een zweet bevorderende werking, waardoor ze behulpzaam kunnen zijn tijdens koortsaanvallen. Voorbeelden van een aantal oliën die je kan gebruiken zijn

Koorts verlagen met knoflook en uien

Knoflook en uien hebben sterke antibacteriële werkingen. Daarom kunnen ze goed van pas komen tijdens een koortsaanval. Ze beschermen het immuunsysteem en helpen bij de bestrijding tegen indringers. Een salade met veel komkommers, uien en andere gezonde groente als paprika, kan hoge temperatuur ook verlagen. Een paar knoflookteentjes naast je bed zullen de gehele ruimte ontsmetten, waardoor je andere niet kan besmetten.

Extra tips bij koorts

Behalve voeding zijn er uiteraard nog meer dingen die je kan doen om koortsverhoging te remmen en te verlagen. Daarom hebben we nog een lijst met extra tips.

  • Neem een lauwe bad. Hierdoor zal de koorts verlagen. Voor een betere resultaat zou je ook een van de etherische oliën als badolie kunnen gebruiken.
  • Dip je sokken in azijn of alcohol. Trek ze vervolgens aan. Als je dit voor het slapen doet, kan je er nog een paar sokken over aantrekken, zodat je matras niet erg nat wordt.
  • Een nat doekje op de voorhoofd of op de benen wil ook wel eens de koorts verlagen.
  • Eet groente en fruit dat rijk is aan vitamines. Behalve dat je veel vitamines binnenkrijgt zal je ook de vochtgehalte in het lichaam verhogen.
  • Probeer alles wat je eet en drinkt op kamertemperatuur te consumeren. Dus geen koude water of ijsjes.
  • Bij kinderen moet je de huisarts informeren, zodra hij/zij meer dan een dag koorts heeft. Bij ouderen is dit drie dagen.
  • Maak het jezelf niet te warm. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de koorts nog verder zal stijgen.

Zoals je ziet zijn er veel verschillende voedingsmiddelen en andere middelen die koorts verlagen. Grijp daarom niet direct naar medicijnen. Probeer het op een gezonde en lekkere manier te genezen. Deel je eigen ervaringen en help anderen om koorts te verlagen zonder medicijnen.

 

Photo by Claus Rebler / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter