Koorts is een verhoging van de lichaamstemperatuur van een organisme. Er is sprake van koorts wanneer de lichaamstemperatuur van de mens die normaalgesproken rond de 37°C ligt, 38°C of hoger wordt. Koorts is een reactie van het lichaam. In de meeste gevallen is dit het gevolg van een ontsteking.
Wat is koorts ?
Zoals al eerder genoemd is, is koorts een verhoging van de lichaamstemperatuur meestal als gevolg van een infectie. Bij een verhoging van de lichaamstemperatuur gebeurd het volgende in je lichaam:
- Het metabolisme versnelt, waardoor aangetaste cellen of weefsel eerder zal herstellen.
- Het hartritme versnelt en dus ook de bloedsomloop. Hierdoor worden cellen van het immuunsysteem sneller aangevoerd.
Koorts is dus in de meeste gevallen een natuurlijke bescherming tegen infecties. Hoge koorts (boven de 42) is echter dodelijk voor de mens, omdat dit leidt tot denaturatie van eiwitten.
Symptomen van Koorts
Afhankelijk van de ernst kan men verschillende symptomen ervaren. Hieronder volgen de meest ervaren symptomen.
- Zweten
- Koortsstuipen
- Uitdroging
- Koude rillingen
- Koude voeten
- Woelen
- IJlen
- Warme voorhoofd
- Warme rode wangen
- Klappertanden
- Concentratieproblemen
- Slaperigheid
- Vermoeidheid
- Gebrek aan eetlust
- Bleke huid
- Evenwichtsstoornissen
- hoesten
Temperatuurmeting
Je temperatuur kan op verschillende manieren (plaatsen) worden gemeten. Dit wordt gedaan met een koortsthermometer. Er bestaan invasieve en niet invasieve methoden om koorts op te meten. Niet invasief wil zeggen dat het geen direct contact is met de binnenkant van het lichaam.
- anaal inbrengen (rectaal: dit is het meest betrouwbare niet invasieve methode)
- Onder de oksel (axillair)
- In het oor
- Onder de tong (oraal)
- Bij de lies (inguinaal)
Invasieve methodes zijn methodes waarbij er directe verbinding wordt gemaakt met het lichaam. Hierbij wordt ere en katheter of een sonde geplaatst in het lichaam.
Wat te doen bij koorts?
Hierbij moet er op gelet worden dat er geen schommelingen van de lichaamstemperatuur ontstaan. Iemand met koorts moet half liter meer water drinken per toegenomen graad. Als je een van de volgende klachten ervaart is het verstandig om naar de dokter te gaan.
- bij langdurige koorts (langer dan vier dagen)
- stijve nek
- benauwdheid
- braken
- diarree
- slecht drinken
- als men zich zeer suf voelt
- bij grote schomelingen van de temperatuur
- bij kinderen kleiner dan drie maanden
Koorts verlagen kan door middel van de juiste voeding en middelen. Lees voor meer informatie het artikel ‘koortsverlagende voeding‘
[…] op een gegeven moment af. Deze besmetting heeft griepachtige verschijnselen namelijk: – Koorts – Buikpijn – Hoest – Bij kinderen met aanleg voor allergie kan deze besmetting de […]
[…] Koorts […]