Voeding

Koriander gezond? Voordelen van korianderzaad en korianderblad

koriander gezond | koriander | korianderblad | korianderzaad | ketoembar | korianderzaad olie
Geschreven door Bodyheal

Iedereen kent de heerlijke geur van koriander wel. Koriander wordt vaak gebruikt in gerechten. Het is een gezonde smaakgever. Velen weten echter niet waar koriander gezond voor is. Zowel korianderblad als korianderzaad wordt gegeten. Beide zijn ze erg gezond. Gemalen korianderzaad wordt ook wel ketoembar genoemd. Het woord ketoembar is afkomstig van het Indonesisch.

Koriander gezond | Natuurlijke ontstekingsremmers

Onderzoek aan het All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) in New Delhi, India, heeft uitgewezen dat poederextract van korianderzaad beter helpt tegen ontstekingsziekten als reumatoide artritis dan steroïde behandelingen. Dit onderzoek is gedaan op ratten. De groep ratten die korianderzaad toegediend kregen hadden aanzienlijk minder zwellingen en ontstekingen dan de groep met de steroïde behandelingen. Ten eerste bevat koriander cineol en linolzuur, wat genezende werkingen hebben op reuma en artritis en ontstekingen in het algemeen. Verder komt deze werking volgens de onderzoekers ook mede doordat koriander de giftige stoffen, die zorgen voor verergering van ontstekingen en zwellingen snel het lichaam verlaten. Koriander is namelijk een natuurlijke diuretica, dat wil zeggen dat het opeenhoping van vocht tegengaan. Behalve dat je koriander kunt gebruiken in je voeding, kan je het ook als olie gebruiken. Koriander olie heeft ook ontstekingsremmende werkingen en is ook een natuurlijke pijnstiller. Vooral als massage olie tijdens pijn en klachten van ontstekingsziekten kan het erg behulpzaam zijn. Voor nog meer natuurlijke ontstekingsremmers kan je ook het artikel lezen over natuurlijke ontstekingsremmers.

Koriander gezond voor de spijsvertering

Ook korianderblad maar onder andere korianderzaad is erg gezond voor de spijsvertering. Het bevat verschillende voedingsstoffen, die anti-schimmel en anti-bacteriele werkingen hebben. Deze voedingsstoffen verbeteren onder andere de leverwerking en de darmwerking. koriander stimuleert ook de aanmaak van de enzymen die het eten verteren. Diarree stoppen? Ook daar kan koriander je bij helpen. Verder stimuleert de koriander ook de eetlust. Het kan daarom ingezet worden als natuurlijke middel tegen anorexia.

Koriander gezond | Versterkt het immuunsysteem

Alle onderdelen van koriander van de koriander bevatten erg veel voedingsstoffen en versterken het immuunsysteem. Dit geld dus zowel voor korianderblad als korianderzaad. Echter bevat de olie van korianderzaad extra veel antioxidanten die schade aan het lichaam tegengaan. Dit zorgt voor extra veel bescherming tegen infecties en bacteriën en helpt zo het immuunsysteem. Door zijn pijnstillende werking wordt korianderzaad olie ook bij allerlei pijn op de huid aangebracht. Overigens is koriander thee ook een ideale middel om krampen en hormonale schommelingen tegen te gaan tijdens een menstruatieperiode.

Koriander gezond | Voor bloedarmoede

Ook is koriander gezond voor mensen met bloedarmoede. Bij bloedarmoede bevat het bloed te weinig rode bloedcellen. Rode bloedcellen worden aangemaakt m.b.v. ijzer. Een tekort aan ijzer is dan ook vaak de oorzaak voor bloedarmoede. Koriander is rijk aan ijzer, waardoor dit probleem verkleint kan worden. Andere ijzerrijke voedingsmiddelen zijn spinazie, prei gedroogde dadels en pruimen. De ijzer in dierlijke producten is heemijzer. Heemijzer wordt Daarnaast bevat koriander ook vitamine C. Vitamine C is stimuleert de opname van ijzer door het lichaam. Koriander kan dus erg behulpzaam zijn bij mensen met bloedarmoede. Verwerk korianderbladen daarom in heerlijke en gezonde groentesalades.

Koriander gezond | Voor diabetespatiënten

Een ander reden waarom koriander gezond is, is omdat het een positieve werking heeft bij mensen met diabetes. Koriander heeft namelijk een erg laag glycemische index. De glycemische index geeft aan hoe snel de koolhydraten van de een bepaalde voedingsmiddel worden verteerd in de darmen en als glucose worden opgenomen in het bloed. Een lage glycemische index is gunstig voor diabetes patienten. De koolhydraten worden dan namelijk langzaam verteerd en de glucose wordt gelijkmatig voor een lange periode opgenomen in het bloed. Dit leidt tot een stabiele bloedsuikerspiegel zonder pieken. Andere voedingsmiddelen met lage glycemische index zijn pasta, peulvruchten en vrijwel alle fruitsoorten.

Koriander gezond | Natuurlijke cholesterolverlager

Koriander is een natuurlijke cholesterolverlager. Koriander bevat geen vetten of cholesterol, is erg laag in calorie en bevat erg sterke antioxidanten. Hierdoor kan het dus de slechte LDL cholesterol verlagen. Verder bevat koriander ook een hoge vezelgehalte, wat ook kan helpen bij de afzetting van cholesterol. Een lage LDL cholesterol is erg gunstig. Het voorkomt namelijk atherosclerose. Atherosclerose is een aandoening waarbij de er plaque aan de wanden van de bloedvaten is gaan plakken door een te lage LDL gehalte. Dit leidt tot dichtslibbing van de bloedvaten en kan levensgevaarlijke gevolgen hebben. Bloedvatschommelingen zijn bekende symptomen van atherosclerose. Ook neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Regelmatig gebruik van korianderblad, korianderzaad of korianderzaad olie zorgt er niet alleen voor dat er geen plaque meer vast gaat kleven aan de bloedvaten maar ook dat het plaque afneemt. Dit kan leiden tot verbetering van de bloedcirculatie en een stabielere bloeddruk.

Koriander gezond | Natuurlijke antidepressiva

Depressiviteit is een veelvoorkomende probleem in de huidige samenleving. De medicatie die hiervoor voorgeschreven worden zijn antidepressiva. Dit zijn behoorlijk sterke medicijnen en ze hebben allerlei bijwerkingen. Antidepressiva bijwerkingen kunnen heel vervelend zijn, daarom is het slim om eerst te kijken naar natuurlijke oplossingen. Natuurlijke antidepressiva zijn de gezonde oplossingen tegen depressiviteit. Studies naar de effect van koriander op angst en depressie heeft uitgewezen dat koriander gunstige werkingen heeft. Dit effect blijkt vooral te zitten in de olie van korianderzaad.

Koriander tegen haaruitval

Er is nog een reden waarom we vinden dat koriander gezond is. Het gaat namelijk haaruitval tegen. Dit komt doordat het rijk is aan vitamines, die belangrijk zijn voor de gezondheid van de haren. Dit zijn onder andere de vitamines A, C en K. Het heeft ook een ontvettend werking, waardoor het kleverige en vette hoofdhuid tegengaat. Om zelf korianderwater te maken moet je een bos koriander koken in water. Zeef het geheel vervolgens en spoel hiermee je haren.

Koriander gezond voor de mond

Waarom is koriander gezond voor de mond? Dat is eigenlijk heel simpel. Dat komt namelijk door de antiseptische en antibacteriële werkingen van koriander. Ten eerste verhoogt dit de speekselproductie. Daarnaast bestrijdt het allerlei schimmels en bacterie. Dit zorgt ervoor dat je mond fris blijft, waardoor het ook te gebruiken is bij slechte adem. Wat nog belangrijker is, is dat je mond schoon blijft van bacterien. Zo voorkom je allerlei ziekten en aandoeningen. 

Koriander gezond voor de huid

Wist je dat koriander gezond is voor de huid? De antioxidanten in koriander helpt de huid jong te houden en vermindert het ontstaan van rimpels. Het stimuleert namelijk de celdeling en stimuleert de vervanging van dode cellen. Ook blijkt koriander olie en koriander water erg effectief te zijn bij huidaandoeningen als psoriasis, eczeem en acne.

Belangrijke weetjes over koriander

  • Koriander bevat erg veel vitamine K. 100 gram koriander bevat bijna 260% van de Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan vitamine K. Verder bevat 100 gram koriander 42% vitamine A en 33% vitamine C
  • Koriander ontgift en zuivert water. Gedroogde korianderblad zou gebruikt kunnen worden in plaats van filters op koolstof.
  • De sterkste antioxidanten zijn vitamine A, vitamine C en quercetine.

Zoals je kunt afleiden van de bovengenoemde weetjes, is de koriander gezond en helpt het bij veel verschillende zaken in het lichaam. Voeg het dus snel toe aan je dagelijkse voeding en profiteer van de vele voordelen van koriander.

 

Photo by jules / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter