Medisch Voeding

Is kurkuma gezond? 11 voordelen van Kurkuma

kurkuma gezond | voordelen van kurkuma | kurkuma
Geschreven door Bodyheal

Al eeuwenlang wordt kurkuma veel gebruikt in onder andere oosterse landen als India en China. Oftewel het is al eeuwenlang bekend dat kurkuma gezond is. Zij gebruikten het niet alleen voor de heerlijke smaak maar ook om de wonderbaarlijke gezondheidsvoordelen.

Kurkuma gezond | Tegen Alzheimer

Kurkuma gebruikers hebben een kleiner kans op Alzheimer. Het gaat ook de ontwikkeling van alzheimer tegen. Deze onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Stem Cell Research & Therapy.

Kurkuma gezond | Als natuurlijke ontstekingsremmer

Een belangrijk reden waarom kurkuma gezond is, is omdat het een stofje bevat genaamd curcumine. Curcumine is een sterke antioxidant en werkt ontstekingsremmend. Uit onderzoek is gebleken dat het dezelfde werking heeft als veel andere ontstekingsremmende medicijnen. Deze natuurlijke ontstekingsremmer heeft echter geen bijwerkingen als de medicatie.

Kurkuma gezond | Tegen kanker

Steeds meer onderzoeken wijzen ernaar uit dat kurkuma een zeer gunstig werking heeft bij kankerpatiënten. Zo zijn er verschillende dierproeven gedaan waaruit is gebleken dat het de groei van de kankercellen remt en in sommige gevallen ook helemaal vernietigd.

Kurkuma gezond | Voor de lever

Een van de grote redenen waarom kurkuma gezond is, komt door de grote hoeveelheid choline in kurkuma. Choline is speelt onder andere een belangrijk rol bij reguleren van het vet in de lever. Daarnaast is het een natuurlijke ontgifter van de lever.

Kurkuma gezond | Tegen multiple sclerose

Tijdens een onderzoek op muizen is gebleken dat het de symptomen van multiple sclerose binnen een week bijna volledig liet verdwijnen. Bij de controlegroep die geen injecties kregen met curcumine  ontwikkelden ernstige gevolgen van MS (multiple sclerose).

Kurkuma gezond | Natuurlijke pijnstiller

Dat kurkuma gezond is, is onderhand al wel duidelijk. Maar dat het ook als medicatie werkt wist je waarschijnlijk nog niet. Kurkuma is namelijk een natuurlijke pijnstiller. De pijnstillend effect hebben we ook weer te danken aan het stofje curcumine die er in grote hoeveelheid voorkomt.

Kurkuma gezond | Gezond afvallen

Het is mogelijk om met kurkuma gezond af te vallen. Uit een onderzoek aan de Tuft universiteit in Boston bij muizen is gebleken dat kurkuma de groei van de vetcellen verminderd. Muizen die het kregen bij het maaltijd wogen na afloop aanzienlijk minder dan de andere controlegroep die het niet kregen. Het is zeker een aanrader voor mensen die willen afvallen.

Kurkuma gezond | Tegen huidaandoeningen

Dankzij zijn antseptische en antibacteriele werking is kurkuma ideaal voor het desinfecteren van snijwonden en brandwonden. Het helpt ook bij het herstel van beschadigd huid. Daarnaast kan het ook helpen bij psoriasis en andere huidaandoeningen die te maken hebben met ontstekingen. Nog een reden dus waarom kurkuma gezond is.

Kurkuma gezond | Voor hart- en bloedvaten

Helaas is er nog geen onderzoek die dit vaststelt maar het is zeer voor de hand liggend dat het stofje curcumine een zeer gunstige effect heeft op het hart en de bloedvaten en de cholesterol. Curcumine verlaagt de cholesterol door ervoor te zorgen dat de slechte LDL cholesterol niet oxideert. Daarom behoort het tot de cholesterolverlagende voeding. Uit recente onderzoek is wel gebleken dat curcumine het hart helpt herstellen na een hartaanval.

Kurkuma gezond | Tegen stress en depressie

Er is nog een reden waarom kurkuma gezond is. Sinds eeuwen wordt het in oosterse landen als China gebruikt tegen depressie en stress. Uit een kleinschalig onderzoek naar de kurkuma als een natuurlijke antidepressivum, is gebleken dat dit daadwerkelijk zeer gunstig kan zijn tegen depressie en stress. Dit is ook weer te danken aan curcumine. Het resultaat was zeer positief.

Kurkuma gezond | Natuurlijke bloedverdunner

Tenslotte nog een reden waarom kurkuma gezond is. Kurkuma is namelijk ook een natuurlijke bloedverdunner en heeft een soortgelijke werking als een aspirine. bloedverdunners bevatten echter nog veel meer andere stoffen en kunnen daarom bijwerkingen hebben.

Na alle bovengenoemde weetjes is het onderhand duidelijk dat kurkuma gezond is. Neem het dus snel op in je dagelijkse voeding en geniet van de voordelen van kurkuma!

Photo by anuandraj / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

2 Reacties

Laat een Reactie achter